Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DR_spetsialista_IPOD.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
675.33 Кб
Скачать

Iх. Нормоконтроль виконання дипломної роботи

Зміст записів

Норма

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ВИМОГИ

1. Дата затвердження теми дипломної роботи кафедрою

Для студентів денної форми навчання – не пізніше першого місяця першого семестру випускного курсу.

Для студентів заочної форми навчання – під час першої сесії випускного курсу.

2. Затвердження завдання і плану роботи

Протягом 10 днів після затвердження теми кафедрою

3. Затвердження теми наказом ректора

Протягом 10 днів після затвердження теми кафедрою

4. Відповідність теми профілю спеціальності

Дотримання тематики, запропонованої в методичних рекомендаціях та оформлення відповідно до вимог нормо-контролю

ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ

1. Оформлення роботи

Брошурування у тверду обкладинку

2. Обсяг роботи (вступ, основна частина, висновки), сторінок

Для дипломної роботи на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» – до 100 сторінок.

Допускається відхилення ±5 сторінок

3. Структура роботи

Для дипломної роботи на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»

Вступ

Розділ 1 (теоретичний)

Розділ 2 (аналітичний)

Розділ 3 (конструктивний)

Висновки

Список використаних джерел (не менше 50 джерел)

Додатки оформляють як продовження дипломної роботи у порядку появи посилань у тексті роботи. Додатки слід позначати послідовно великими літерами українського алфавіту, за винятком літер Г, Є, І, ї, й, О, Ч, Ь. Наприклад, додаток А, додаток Б і т.д.

Додаток повинен мати заголовок, надрукований малими літерами (крім першої великої літери) по центру.

При перенесенні додатку на іншу сторінку у правому верхньому куті сторінки пишеться «Продовження додатку» і вказують її номер, наприклад: «Продовження додатку А».

Ілюстрації, таблиці та формули, розміщені у додатках, нумерують в межах додатку, наприклад, рис. Д.1 – перший рисунок додатку Д; формула (А.4) – четверта формула додатку А.

4. Оформлення тексту

Заголовки структурних частин дипломної роботи: «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ» (та назва розділу), «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкують великими літерами симетрично до набору. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої літери) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовку не ставлять.

Відстань між назвою розділу та підрозділу має складати 1 рядок при міжрядковому інтервалі 1,5. Відстань між заголовком (за винятком заголовку пункту) та текстом повинна дорівнювати 3 інтервали (2 рядки при міжрядковому інтервалі 1,5).

Для тих випадків, коли кінець одного і початок іншого підрозділу розміщуються на одній сторінці відстань між текстом і заголовком наступного підрозділу дорівнює чотирьом міжрядковим інтервалам (4 рядки при міжрядковому інтервалі 1,0).

Кожну структурну частину дипломної (магістерської) роботи: «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» починають з нової сторінки.

По тексту роботи не допускаються скорочення слів, за винятком загальноприйнятих або зазначених у Переліку скорочень символів і спеціальних термінів на початку роботи.

5. Шрифт для комп’ютерної верстки тексту роботи

14

6. Інтервал

1,5.

Абзацний відступ – 1,25 см.

7. Кількість рядків на сторінці

До 30

8. Поля сторінки

Верхнє і нижнє – 20 мм, ліве – 30 мм, праве –1,5 мм.

9. Нумерація сторінок

Нумерація сторінок наскрізна по всій роботі, включаючи додатки. Сторінки роботи нумеруються арабськими цифрами в правому верхньому куті сторінки.

Титульний аркуш, зміст та перелік умовних скорочень включається до нумерації, але номер сторінки не ставиться.

10. Початок нумерації

З другої сторінки вступу

11. Оформлення таблиць

Таблиці нумеруються у межах розділу, за винятком таблиць, винесених у додатки, наприклад, таблиця 3.1 – перша таблиця третього розділу. Після номеру таблиці крапка не ставиться.

У правому верхньому куті сторінки розміщують напис «Таблиця 3.2». Назва таблиці міститься на наступному рядку, по центру сторінки, напівжирним шрифтом.

У разі перенесення таблиці на іншу сторінку над подальшими частинами пишеться «Продовження табл.» і вказують її номер, наприклад: «Продовження табл. 1.2».

12. Оформлення ілюстрацій

Ілюстрації позначаються словом «Рис.» і нумерують в межах розділу, за винятком ілюстрацій, представлених у додатках. Після номеру ставиться крапка, наприклад, Рис. 2.3. (третій рисунок другого розділу). Номер рисунку, його назва і пояснювальні підписи розміщуються послідовно під ілюстрацією (по центру).

13. Оформлення формул

Формули в роботі нумеруються в межах розділу та оформлюються у дужках, наприклад, (3.1) – перша формула третього розділу.

Математичні формули повинні бути введені в редакторі формул Microsoft Equation 3.0.

Рівняння і формули необхідно виділяти з тексту вільними рядками. Вище і нижче кожної формули потрібно залишити не менше одного вільного рядка. Якщо рівняння не вміщується на один рядок, його слід перенести після знака рівності (=) або після знаків плюс (+), мінус (-), множення.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів необхідно подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони подані у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта слід подавати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова “де” без двокрапки.

Формули розміщують по центру, а їх номер – вирівнюють по правій стороні.

14. Загальні правила цитування та посилання на використані джерела, ілюстрації, формули, таблиці

Не варто оформлювати посилання на ілюстрації, формули, таблиці, додатки як самостійні фрази, в яких лише повторюється те, що міститься у назві. У тому місці, де викладається тема, пов’язана із ілюстрацією, формулою, інформацією таблиці, додатку, розміщують посилання у вигляді виразу в круглих дужках «(рис. 3.1)» або зворот типу «.. як це видно з рис 3.1», або «як це показано на рис. 3.1».

Посилання в тексті на таблиці

На всі таблиці у роботі повинні бути посилання. При цьому слово «таблиця» в тексті пишеться скорочено, наприклад, «… табл. 2.2».

У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації необхідно вказувати слово «дивись», наприклад, «див. табл. 2.2», «див. рис. 1.1».

Посилання на формули

Посилання на формули у роботі вказують порядковим номером формули в дужках, наприклад, «… у формулі (3.1)».

Посилання на ілюстрації

Посилання на ілюстрації у роботі вказують порядковим номером ілюстрації.

Посилання на додатки

Посилання на додатки у роботі вказується з позначенням відповідної літери, наприклад, «.. у додатку А».

Посилання на використані джерела

Посилання на літературні джерела по тексту необхідно наводити у квадратних дужках, наприклад [18, с. 43].

ТЕХНОЛОГІЧНІ ВИМОГИ

1. Комплект роботи

Для дипломної роботи на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»

1. Титульний аркуш.

2. Завдання та календарний план виконання роботи.

3. Зміст роботи.

4. Основна частина, що складається із трьох розділів.

5. Висновки.

6. Список використаних джерел.

7. Додатки.

8. Відгук наукового керівника

9. Довідка про прийняття, впровадження і використання результатів дослідження.

Відгук наукового керівника, довідка про прийняття, впровадження і використання результатів дослідження, зовнішня рецензія, яка відображає відгук базового підприємства про результати дослідження, вкладаються у конверт, який прикріплюється на звороті обкладинки роботи.

2. Термін виконання роботи

У терміни, визначені в індивідуальному завданні та календарному графіку.

3. Дата і місце підпису роботи автором, науковим керівником

Наприкінці роботи після списку використаних джерел студент проставляє особистий підпис та дату завершення виконання дипломної роботи.

На титульному аркуші у відведеному місці проставляються підписи студента, що виконав дипломну роботу та наукового керівника.

4. Допуск до захисту

Завідувач кафедри обліку і аудиту та фінансів – за 12 днів до початку роботи ДЕК.

5. Вимоги до вступу до дипломної роботи

Обсяг вступу 2 сторінки.

У вступі необхідно обґрунтувати актуальність обраної теми дипломної роботи, її наукову і практичну значущість для базового підприємства, так і для економіки України в цілому; дати коротку характеристику стану проблеми; сформулювати мету і поставити завдання дослідження, що розкривають зміст дипломної роботи; визначити об’єкт, предмет та методи дослідження, які будуть використані при вирішенні поставлених завдань, інформаційну базу дослідження.

6. Вимоги до змісту першого розділу дипломної роботи

Перший розділ «Теоретичні аспекти обліку, аналізу та аудиту об’єкта дослідження» є теоретичною і науково-методичною основою для розробки прикладних аспектів обраної теми, які студент повинен викласти у подальших розділах дипломної роботи.

7. Вимоги до змісту другого розділу дипломної роботи

У другому розділі дипломної роботи вказують окремий підрозділ «Фінансово-економічне середовище діяльності господарства», у якому надається характеристика базового підприємства, аналіз основних показників фінансово-господарської діяльності, надається комплексна оцінка фінансового стану.

У цьому ж розділі описується організація та постановка бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту на підприємстві, облікова політика; надається їх критична оцінка та їх вплив на показники фінансової звітності підприємства, методика аналізу та аудиту за темою дослідження.

8. Вимоги до змісту третього розділу дипломної роботи

Третій конструктивний розділ присвячується напрямам покращення організації і методики обліку об’єкта дослідження, шляхам вирішення проблем щодо підвищення рівня і якості управління; питанням комп'ютеризації обліку, аналізу, контролю і аудиту та пошуку шляхів їх удосконалення.

9. Вимоги до висновків до дипломної роботи

У загальних висновках до дипломної роботи чітко і послідовно, у стислій формі викладаються основні результати дослідження теоретичного, аналітично-практичного та науково-методичного спрямування. Висновки повинні узгоджуватись із поставленими у вступі завданнями дослідження.

Обсяг загальних висновків 4-6 сторінок.

10. Вимоги до оформлення списку використаних джерел

Черговість подання використаних джерел

В алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків.

Приклади оформлення списку використаних джерел

Характеристика джерела

Приклад оформлення

Книги:

Один автор

1. Карпенко О.В. Управлінський облік: організація, методологія, методика викладання: Монографія. / О.В. Карпенко. - Полтава: РВЦ ПУСКУ, 2005. – 341с.

2. Пшенична А.Ж. Аудит: навч. посiб. / Пшенична А.Ж. – К.: ЦУЛ, 2008. – 320 с.

Два автори

1. Губачова О.М. Облiк у зарубiжних країнах: пiдручник / О.М. Губачова, С.I Мельник. – К.: ЦУЛ, 2008. – 432 с.

2. Подольська В.О. Фiнансовий аналiз: навч. посіб. / В.О. Подольська, О.В. Ярiш. – К.: Центр навчальної лiтератури, 2007. – 488 с.

Три автори

1. Авер’янова Є. Фінансова звітність: практ. керівництво. / Є. Авер’янова, В. Верхогляд, Н. Діброва. – Дніпропетровськ: Баланс-Клуб, 2005. – 221 c.

2. Верига Ю.А. Звітність підприємств: навч. посіб. / Ю.А. Верига, З.М. Левченко, І.Д. Ватуля. – [2-ге вид.]. – К.: ЦУЛ, 2008. – 776 с.

Чотири автори

П’ять авторів і більше

Облік і аудит у банках: навч. посібник / [О.Г. Коренєва, Н.Г. Слав'янська, Н.Г. Євченко та ін]. – Суми, Університетська книга, 2007. – 493 с.

Без автора

Настільна книга працівника торговельного підприємства: Збірник систематизованого законодавства / [уклад. О. Вiтковська]. – Х.: Фактор, 2006. – 448 с.

Багатотомний документ

1. Верига Ю. А. Еккаунтинг ефективності вкладення капіталу в торговельну сферу / Верига Ю.А., Деньга С.М. – Полтава: ПУСКУ, 2002. – Ч.1: Теоретичні аспекти системи еккаунтингу. – 352с.

2. Новий тлумачний словник української мови: У 3 т: 42000 слiв / [уклад. В. Яременко та О. Слiпушко]. – К.: Вид-во "Аконiт", 2003. – Т.3. – 2003. – 820 с.

Матеріали конференцій

Соціально-економічні, політичні та культурні оцінки і прогнози на рубежі двох тисячоліть: матеріали ІІІ Міжнародної науково-теоретичної конференція студентів, аспірантів та молодих вчених (Тернопіль, 15 квітня 2005 р.) / М-во освіти і науки України, Інститут економіки підпри-ємництва, Вища школа маркетингового управління та іноземних мов. – Тернопіль: Інститут економіки і підприємництва, 2005. – 288 c

Словники

1. Загородній А.Г. Акцiї. Акцiонернi товариства: термiнологiчний словник / А.Г. Загороднiй, Г.Л. Вознюк. – К.: Кондор, 2007. – 84 с.

2. Сучасний тлумачний словник української мови: 65 000 слiв / [ред.-упоряд. В.В. Дубiчинський]. – К.: ВД "ШКОЛА", 2006. – 1008 с.

Законодавчі та нормативні документи

1. Господарський кодекс України: за станом на 1 січня 2008 р. // Збiрник систематизованого законодавства. – 2008. – вип.4. – С.237-326.

2. Положення (стандарт) бухгалтерського облiку 32 «Iнвестицiйна нерухомiсть» / Україна. М-во фiнансiв // Все про бухгалтерський облiк. – 10/1/2008. – №2. – С. 7-10

Дисертації

Зюкова М.М. Удосконалення обліку та аналізу основних засобів (на матеріалах хлібопекарських підприємств Полтавської області): дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Марія Михайлівна Зюкова. – Полтава, 2004. – 222 с.

Автореферати дисертацій

Хоменко Н.В. Методика фiнансового та управлiнського облiку товарних запасiв у госпрозрахункових вiдособлених пiдроздiлах споживчої кооперацiї: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. ек. наук: спец. 08.06.04 «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит» / Н.В. Хоменко. – Львiв, 2006. – 20 с.

Частина книги, періодичного, продовжуваного видання

1. Гусакова О.С. Амортизацiя основних засобiв в умовах реформування системи оподаткування / Гусакова О.С. // Розвиток системи облiку, аналiзу та аудиту в Українi: Традицiї, проблеми, перспективи: Зб. наук. праць / Колект. автор, за ред. Пантелеєва В.П. – К., 2004. – С.33-40.

2. Мних Є. Застосування рангових експертних оцiнок при аналiзi фiнансового стану пiдприємства / Мних Є. // Вiсник Київського нацiонального торговельно-економiчного унiверситету. – 2005. – №3. - С. 37-41.

Електронні ресурси

Трофименко В. Бухгалтерський облiк операцiй з готiвковими коштами та банкiвськими металами в банках України [Електрон. ресурс] / Трофименко В. // Вiсник Нацiонального банку України. – 2007. – №4. – С.46-52. – Спосiб доступу: Електрон. чит. зал ПУСКУ

11. Вимоги до змісту відгуку наукового керівника

Науковий керівник готує відгук, де вказує відповідність змісту роботи затвердженому плану; висвітлює глибину і повноту розкриття теми, її теоретичну і практичну значимість; вказує на те, як студент володіє сучасними прийомами аналізу; які реальні пропозиції студента прийняті для впровадження; також відзначається, чи робота виконана відповідно до графіка. Якщо робота відповідає зазначеним вимогам, то науковий керівник рекомендує її до захисту

12. Вимоги до Довідки про прийняття і використання результатів дипломної роботи

В Довідці зазначають визнаний практичними працівниками економічний та соціальний ефекти від впровадження рекомендацій з удосконалення обліку, аналізу аудиту за результатами дослідження

13. Вимоги до змісту зовнішньої рецензії

Рецензентами можуть виступати як науковці з інших вузів, так і практичні працівники-фахівці з напрямів, що досліджується у роботі. Зовнішня рецензія має містити ґрунтовний аналіз і диференційовану оцінку якості дипломної роботи

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАХИСТУ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ

Доповідь

Стисло у логічній послідовності наводяться основні результати дослідження:

- актуальність теми;

- структура роботи;

- об’єкт дослідження;

- результати дослідження;

- обґрунтування рекомендацій.

Доповідь ілюструється ілюстративними матеріалами та слайдами.

Ілюстративний матеріал

Підготовлений ілюстративний матеріал у вигляді таблиць, графіків, рисунків висвітлює результати дослідження, основні висновки, узагальнення та рекомендації, що містяться у дипломній роботі.

На титульній сторінці ілюстративного матеріалу зазначаються: студент, що виконав дипломну роботу, та науковий керівник.

Візуальне супроводження доповіді за допомогою мультимедійного проектора

У разі використання слайдів необхідно переконатися у наявності проектора, екрана, можливості затемнення, доступних джерел електричного струму та врахувати специфіку підготовки та застосовування цього методу презентації.

ДОДАТОК А

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]