Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DR_spetsialista_IPOD.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
675.33 Кб
Скачать

I. Мета і завдання дипломної роботи

Дипломна робота є самостійним, закінченим науковим дослідженням студента з проблем бухгалтерського обліку, аналізу та аудиту; має внутрішню єдність, сукупність теоретичних і практичних положень, висновків, що виносяться на прилюдний захист.

Дипломна робота є кваліфікаційним документом, на підставі якого у процесі захисту Державна екзаменаційна комісія визначає відповідність знань студента професійно-кваліфікаційному рівню спеціаліста, його здатність до самостійної роботи в галузі обліку, аналізу та аудиту.

Мета дипломної роботи полягає у закріпленні здобутих студентами знань та адаптація їх до умов діяльності підприємств різних форм власності.

До основних завдань, що вирішуються під час виконання дипломної роботи відносяться:

- науковий пошук та визначення теоретичних основ проблеми, яка розглядається, з обов’язковим урахуванням сучасного вітчизняного та зарубіжного досвіду;

- систематизація, закріплення та розширення теоретичних і практичних знань у галузі обліку, аналізу та аудиту, а також використання їх при вирішенні конкретних науково-дослідних завдань;

- розвиток навичок самостійної роботи та опанування методики наукових досліджень контрольно-аналітичних проблем з обов’язковим використанням економіко-математичних методів і комп’ютерних програм;

- виявлення підготовленості студента для самостійної роботи у практичній, навчальній або науково-дослідній діяльності.

Зміст роботи повинні складати результати досліджень студентами теорії та практики обліку, аналізу та аудиту за визначеними напрямами; розробка нових методів і методичних підходів поставленого завдання. Дипломна робота повинна показати вміння студента коротко, логічно та аргументовано викладати матеріал дослідження.

Дипломна робота повинна бути виконана державною мовою, стиль – науковий, чіткий, без орфографічних і синтаксичних помилок, послідовність викладення матеріалу повинна бути логічна.

II. Порядок підготовки і захисту дипломної роботи

2.1. Дослідження з вибору теми дипломних робіт

Тема дипломної роботи має охоплювати актуальну проблему сьогодення, ґрунтуватися на раніше проведених дослідженнях, які знайшли своє відображення в курсових роботах з бухгалтерського обліку, аудиту і економічного аналізу виробничо-господарської діяльності аграрних, промислових і торгівельних підприємств, підприємств – суб’єктів малого бізнесу, банківських і бюджетних установ.

Випускаюча кафедра стимулює комплексний підхід студента до вибору теми дипломної роботи, в основі якого лежить взаємозв'язок наукових досліджень, виконаних дипломником протягом усього періоду навчання.

З метою раціонального використання часу свою роботу студент повинен розпочати з розробки плану дипломної роботи. План має бути логічним. Це означає, що назви розділів обов'язково мають відповідати назві теми, а окремих питань - назві відповідних розділів.

Увесь процес написання і захисту дипломної роботи складається з кількох етапів, основні з яких:

♦ вибір теми дипломної роботи і узгодження її з науковим керівником від кафедри;

♦ визначення завдань дослідження і складання плану дипломної роботи;

♦ добір літератури та документів (законів України, постанов уряду тощо), які регламентують відповідну діяльність підприємств;

♦ вивчення літературних джерел і матеріалів періодичного друку з теми дипломної роботи;

♦ накопичення та попередня обробка практичного матеріалу з теми;

♦ узагальнення теоретичного і прикладного матеріалу з теми й узгодження його з науковим керівником;

♦ визначення обсягу та змісту графічного матеріалу;

♦ написання і рецензування дипломної роботи;

♦ захист дипломної роботи.

Після вибору та погодження теми необхідно скласти орієнтовний план дипломної роботи, потім відшукати літературні джерела: закони України й постанови уряду, інші нормативні акти, підручники і навчальні посібники, монографії та іншу спеціальну літературу, журнали і газети, що висвітлюють проблеми бухгалтерського обліку та аудиту. Книжковий літопис має охоплювати період з моменту узаконення державності України.

Після систематизації й вивчення літературних джерел і матеріалів періодичного друку слід детальніше попрацювати над планом дипломної роботи, що сприятиме поліпшенню структури роботи й підвищенню якості дослідження.

У процесі написання дипломної роботи критично вивчається і узагальнюється діюча практика обліку, літературні джерела. Це означає, що необхідно не тільки описувати діючу практику і теорію питання, але й бачити їх недоліки і пропонувати шляхи їх усунення, а для цього необхідно вивчити з усіх боків і в усіх взаємозв'язках те або інше явище таким, яким воно було в минулому, яким стало в теперішній час і які перетворення очікуються в майбутньому.

До дипломної роботи ставляться такі вимоги: самостійність виконання, високий ідейно-теоретичний рівень, критичний підхід до діючої практики організації облікового процесу, повнота викладу, використання ілюстрованого матеріалу. У процесі виконання мають бути використані матеріали, літературні джерела і дані з практики роботи підприємств, але слід робити необхідні посилання на використаний матеріал. Не дозволяється переписування матеріалу без посилання на джерела.

В роботі всебічно розглядаються питання, наводяться різні точки зору на ту чи іншу проблему, вказуються позитивні і негативні моменти діючої методології обліку, даються висновки і пропозиції щодо поліпшення методології і організації обліку з досліджуваної теми.

При виконанні роботи звертається увага на виклад матеріалу (граматика, синтаксис, редагування, стиль). Відповідальність за грамотний і чіткий виклад повністю покладається на автора роботи. До дипломних робіт ставляться відповідні вимоги щодо оформлення (титульна сторінка, зміст, нумерація сторінок, таблиць, ілюстрацій, бібліографічний список). В роботі мають бути поля. Оформлення проводиться відповідно до розробленого стандарту.

До дипломної роботи можуть додаватися заповнені документи, бланки облікових реєстрів, машинограми, програми, алгоритми та інші матеріали, які через їх громіздкість недоцільно включати в основний текст

Важливе значення при написанні дипломної роботи має узгодженість зібраного теоретичного й практичного матеріалу. З цією метою доцільно разом з науковим керівником обговорити результати аналізу зібраного матеріалу, що допоможе студенту сконцентрувати свою увагу на головних проблемах написання дипломної роботи.

Узгодження теоретичного й прикладного матеріалу має знайти своє відображення в логіці побудови дипломної роботи та взаємозв'язку окремих розділів з додатками та ілюстраціями.

При написанні дипломної роботи важливе значення має вміле розмежування предмета та об'єкта досліджень. При цьому слід пам'ятати, що предметом досліджень найчастіше бувають питання теорії й практики обліку, аудиту й аналізу. Об'єкти дослідження вивчають з метою поліпшення використання наявних виробничих ресурсів і підвищення на цій основі ефективності виробництва.

За основу досліджень необхідно взяти діалектичний метод, який передбачає вивчення реальних явищ і процесів у тісному взаємозв'язку з явищами живого споглядання, абстрактного мислення та повернення в узагальненому вигляді до практики. Системний перехід до об'єктів дослідження передбачає широке використання різних прийомів аналізу і синтезу, статистичних методів обробки економічної інформації.

Джерелом інформації про наявність з тієї чи іншої проблеми літератури є каталоги бібліотек, читальних залів, а також кафедр університету. При доборі літератури можна консультуватись у працівників бібліотек. Значну допомогу в доборі необхідної літератури дипломнику надає науковий керівник роботи, а також керівники практики від університету і підприємства.

Необхідно користуватись систематичним і алфавітним каталогами. Крім літературних джерел, слід вивчити відповідні інструктивні і нормативні матеріали з обраної теми. У процесі добору і вивчення літератури треба робити відповідні виписки і орієнтуватися на питання дипломної роботи, які будуть досліджуватись. На цьому етапі слід обдумувати основні питання роботи, порівнювати, шукати протиріччя між власними і чужими думками, робити відповідні записи цих думок, складати перші варіанти плану дипломної роботи.

При складанні списку використаної літератури слід зазначити прізвище й ініціали автора, назву, місто видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок. При посиланні у тексті на будь-який матеріал або джерело слід вказувати порядковий номер використаної літератури зі складеного в алфавітному порядку списку і відповідно сторінку з конкретної праці.

Необхідний матеріал, особливо дискусійний і критичний, дипломник може одержати з відповідних науково-практичних і теоретичних журналів. Особливу увагу слід приділяти галузевим журналам.

В останньому номері кожного з журналів наводиться перелік усіх статей, які друкувалися протягом року, що значно полегшує пошук необхідного матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]