Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DR_spetsialista_IPOD.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
675.33 Кб
Скачать

4.3. Загальні правила цитування та посилання на використані джерела, ілюстрації, формули, таблиці

При написанні дипломної роботи студент повинен давати посилання на використані джерела інформації (закони, постанови, наукові та інші видання).

Такі посилання дають змогу відшукати документи і перевірити достовірність відомостей про цитування документа, дають необхідну інформацію щодо нього, допомагають з’ясувати його зміст, мову тексту, обсяг. Посилатися слід на останні видання публікацій. На більш ранні видання можна посилатися лише в тих випадках, коли наявний у них матеріал, не включений до останнього видання.

Посилання на літературні джерела по тексту необхідно наводити у квадратних дужках, наприклад [18, с. 43]. Це означає, що автор роботи посилається на джерело під номером 18 у списку використаних джерел, де на сторінці 43 йдеться про це мова.

При першому згадуванні у тексті іноземних фірм, маловідомих прізвищ або географічних назв їх пишуть як в українській транскрипції, так і на мові оригіналу (в дужках).

Посилання на ілюстрації у роботі вказують порядковим номером ілюстрації.

Посилання на формули у роботі вказують порядковим номером формули в дужках, наприклад, «… у формулі (3.1)».

На всі таблиці у роботі повинні бути посилання. При цьому слово «таблиця» в тексті пишеться скорочено, наприклад, «… табл. 2.2».

У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації необхідно вказувати слово «дивись», наприклад, «див. табл. 2.2», «див. рис. 1.1».

Посилання на додатки у роботі вказується з позначенням відповідної літери, наприклад, «.. у додатку А».

Не варто оформлювати посилання на ілюстрації, формули, таблиці, додатки як самостійні фрази, в яких лише повторюється те, що міститься у назві. У тому місці, де викладається тема, пов’язана із ілюстрацією, формулою, інформацією таблиці, додатку, розміщують посилання у вигляді виразу в круглих дужках «(рис. 3.1)» або зворот типу «.. як це видно з рис 3.1», або «як це показано на рис. 3.1».

Для підтвердження власних аргументів посиланням на авторитетне джерело або для критичного аналізу того чи іншого друкованої праці слід наводити цитати. Науковий етикет потребує точно відтворювати цитований текст, бо найменше скорочення наведеного витягу може спотворити зміст, закладений автором.

Загальні вимоги до цитування такі:

а) текст цитати починається і закінчується лапками і наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у джерелі, із збереженням особливостей авторського написання. Наукові терміни, запропоновані іншими авторами, не виділяються лапками, за винятком тих, що викликали загальну полеміку. У цих випадках використовується вираз «так званий»;

б) цитування повинно бути повним, без довільного скорочення авторського тексту та без перекручень думок автора.

Пропуск слів, речень, абзаців при цитуванні допускається без перекручення авторського тексту і позначається трьома крапками. Вони ставляться у будь-якому місці цитати (на початку, всередині, наприкінці). Якщо перед випущеним текстом або за ним стояв розділовий знак, то він не зберігається;

в) кожна цитата обов’язково супроводжується посиланням на джерело;

г) при непрямому цитуванні (переказі, викладі думок інших авторів своїми словами), що дає значну економію тексту, слід бути гранично точним у викладенні думок автора, коректним щодо оцінювання його результатів і давати відповідні посилання на джерело.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]