Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системолог_08.06.11.doc
Скачиваний:
425
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
8.69 Mб
Скачать

2.3. Сортування та фільтрація даних

Для сортування даних, необхідно виконати наступні дії:

  • установити табличний курсор на будь-якій комірці стовпця, по якому потрібно відсортувати дані;

  • виконати команду «ДанныеСортировка»;

  • у вікні, що відкривається, вибрати режим “По возрастанию” або “По убыванию ”;

  • вибрати кнопку ОК або натиснути клавішу .

Якщо сортування ведеться лише по одному полю (наприклад, після сортування таблиці привести в порядок стовпчик «№ п/п»), потрібно установити на нього курсор і натиснути кнопку абона панелі інструментів.

Для фільтрації табличних даних потрібно звернутися до режиму «Данные  Фильтр  Автофильтр», в шапці таблиці з’являться кнопки . Натискання на таку кнопку в полі, по якому потрібно організувати фільтрацію, дає можливість висвітити:

  • всі записи;

  • перші 10;

  • відфільтрувати по умові.

Найчастіше застосовують фільтрацію по умові. Для цього в вікні, що з’являється, для числових полів: установити умову фільтрації =, >, >=, <, <=, <>, для текстових: «начинается с», «заканчивается на» і т.д.

Можна також умову установити шаблоном з символів: ? (будь-який символ) та * (множина будь-яких знаків).

2.4. Статистична обробка експериментальних даних на еп Excel (Завдання №1)

Як правило, результати досліджень деякого явища представляються в табличному вигляді:

X

x1

x2

xi

xn

Y

y1

y2

yi

yn

Z

z1

z2

zi

zn

Множину чисел (х1, х2, …, хі, …,хn), що характеризує деяку якість явища Х можна оцінити інтегральними величинами, які називаються числовими характеристиками. До них відносяться:

середнє арифметичне, що визначається за формулою і являє собою середнє значення для елементів множини чисел, що характеризує явищеХ;

  • міра відхилення експериментальних значень по відношенню до середнього арифметичного називається дисперсією; вона визначається за формулою ;

  • дисперсія являє собою квадратичну залежність від досліджуваної величини (міряємо довжину, а відхилення буде площею), тому нею незручно аналізувати відхилення; в цьому випадку користуються стандартом, що відповідає ;

  • взаємний зв’язок двох якостей явища xi та yi характеризується коефіцієнтом кореляції .

Коефіцієнт кореляції це величина, що знаходиться в діапазоні чисел . При значеннімаємо чисто функціональну залежність (закон Ома, рівняння Менделєєва-Клайперона тощо). Якщомаємо позитивну кореляцію, де зі збільшенням якостіХ збільшується і якість Y. Якщо , то при збільшенні однієї якості інша буде зменшуватися. Якщоблизький до нуля, кореляційної залежності міжХ та Y немає (наприклад, сила вітру в Черкасах не залежить від температури повітря в Антарктиді). Вважають, що при величиниХ та Y є не корельованими.

Якщо необхідно визначити ступінь зв’язків між декількома якостями явища то з їх коефіцієнтів кореляції створюється симетрична матриця, яка відображає тісноту таких зв’язків. Діагональні елементи такої матриці дорівнюють 1, так як.

Для визначення коефіцієнтів кореляції між величинами Х і Y в ЕП Excel можна використати функцію: =КОРРЕЛ(<массив Х>;<массив Y>).

Для того, щоб знайти рівняння лінійної регресії між величинами та,, коефіцієнтиa та b прямої лінії, в ЕП Excel, визначають з допомогою функцій:

a=НАКЛОН(Y, Х);

b=ОТРЕЗОК(Y, X).