Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Системолог_08.06.11.doc
Скачиваний:
425
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
8.69 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Затверджено

на засіданні кафедри інформатики та інформаційної безпеки

протокол № __від_______2011р.

Тираж____

Вимогам, що ставляться

до навчально-методичних видань, відповідає

Розв’язання фахових задач із застосуванням ПЕОМ:

Посібник з інформатики і системології

для студентів напрямів підготовки

6.040106 – екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування (екологія та охорона навколишнього середовища)

6.051301 – хімічна технологія (хімічна технологія неорганічних речовин)

6.051701 – харчові технології та інженерія (технології продуктів бродіння і виноробства)

6.060101 – будівництво (промислове та цивільне будівництво)

Весь цифровий і фактичний матеріал та бібліографічні

відомості перевірено. Зауваження рецензента враховано.

Зав. кафедри

Кожухівський А.Д

Автори-укладачі:

Відповідальний редактор:

Олійник Г.Т.

Савельєва Т.В.

Пригодюк О.М.

Олійник Г.Т.

Рецензент

Кочкарьов Ю.О.

ЧЕРКАСИ ЧДТУ 2011

УДК 004(075.8)

ББК 73

О-54

О-54 Розв’язання фахових задач із застосуванням ПЕОМ: ПОСІБНИК З ІНФОРМАТИКИ І СИСТЕМОЛОГІЇ для студентів напрямів підготовки 6.040106 – екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування (екологія та охорона навколишнього середовища), 6.051301 – хімічна технологія (хімічна технологія неорганічних речовин), 6.051701 – харчові технології та інженерія (технології продуктів бродіння і виноробства), 6.060101 – будівництво (промислове та цивільне будівництво)./ Укл. Г.Т. Олійник, Т.В. Савельєва, О.М. Пригодюк – Черкаси: ЧДТУ, 2011. – 180 с.

Автори-укладачі: Олійник Г.Т., к.т.н., доцент

Савельєва Т.В., к.т.н., доцент

Пригодюк О.М.

Рецензент: Кочкарьов Ю.О., д.т.н., професор

Даний посібник написаний для студентів будівельного факультету для засвоєння дисциплін «Інформаційні технології», «Інформаційні технології в інженерних розрахунках», «Обчислювальна математика і програмування», «Основи системного аналізу», «Чисельні методи розв’язування інженерних задач», «Інформатика і системологія».

Матеріал розміщений таким чином: теоретична частина, приклад розв’язання фахових задач, індивідуальні завдання та питання для самоконтролю, що значно полегшує засвоєння матеріалу студентами.

УДК 004(075.8)

ББК 73

Вступ

Сьогодні кожний фахівець стикається з великою кількістю інформації, яку він повинен збирати, зберігати, перетворювати, аналізувати та використовувати в своїй діяльності. Таку роботу неможливо ефективно виконувати без застосування комп’ютерної техніки, без знання тонкощів роботи з MS Office-додатками, без використання чисельних методів, за допомогою яких вирішуються фахові задачі.

Розглянемо деякі основоположні терміни дисципліни «Інформатика і системологія», яку студенти будівельного факультету вивчають в процесі навчання.

Інформація – це відомості про осіб, предмети, події, явища, процеси, об’єкти, системи, які використовуються з метою здобуття знань та прийняття рішень. Збирання, обробка та передача інформації створюють інформаційний процес.

Комп’ютерна техніка – матеріальний носій для відображення інформації.

Інформатика – це наука про інформацію та інформаційні процеси в системах (прикладних, технічних та суспільних), про методи та засоби отримання, зберігання, обробки, передачі, використання, захисту інформації та про управління інформаційними процесами.

Інформатика сформувалась як наука завдяки розвитку комп’ютерної техніки. Основними завданнями інформатики є:

  • дослідження інформаційних процесів;

  • розробка нових методів інформаційних технологій;

  • створення апаратно-програмного забезпечення для обробки інформації.

Інформаційні технології – сукупність методів і програмно-технічних засобів, які забезпечують збирання, обробку, зберігання передачу та відображення інформації з метою зменшення трудомісткості цих процесів, а також підвищення їх надійності та оперативності.

Система – це сукупність взаємодіючих між собою частин, що утворює деяку цілісність, володіє певними інтелектуальними властивостями, що дозволяє виконувати в середовищі свого існування визначену функцію.

Системологія (системотехніка) – наука, що вивчає теорію складних систем, дослідження з допомогою побудови їх моделей та застосування системного аналізу до розв’язування задач управління системами та оптимізації їх режимів роботи.

Модель – це спеціально створена для цілей дослідження фізична або математична система, яка маючи відповідний ступінь схожості з досліджуваною системою та будучи її спрощеним аналогом, призначена для вивчення поведінки такої системи та отримання нових знань про неї та її властивості. Якщо таке дослідження ведеться на комп’ютері, така модель називається імітаційною або кібернетичною.