Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стандартизація.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
173.57 Кб
Скачать

Лекція 2.

Тема: Організація робіт зі стандартизації та загальні вимоги до стандартів

План.

  1. Органи стандартизації та їхні функції.

  2. Коротка характеристика нормативних документів (НД).

  3. Порядок розроблення, затвердження та впровадження НД.

  4. Правила позначення НД.

  5. Зміст стандартів та технічних вимог.

  1. Органи стандартизації та їхні функції.

Органи стандартизації – це підрозділи, які виконують функції державного управління всіма підприємствами й організаціями з питань стандартизації.

Центральним органом виконавчої влади з питань стандартизації є Державний комітет технічного регулювання та споживчої політики України (ДКТРСП України або Держспоживстандарт України), який підпорядковується КМУ. Роботи зі стандартизації в галузі будівництва та промисловості будівельних матеріалів очолює ДК з будівництва та архітектури України (Держбуд України). ДКТРСП та ДБ України здійснюють свою діяльність згідно із законом України « Про стандартизацію»(від 17.05.2001), який установлює правові та організаційні засади стандартизації в Україні і спрямований на забезпечення єдиної технічної політики. Мережа органів ДКТРСП функціонує по всій території країни. Її структура:

Держспоживстандарт України

Рада стандартизації Технічні комітети

Центральні органи

Територіальні органи

Відомчі служби

Органи управління

Центри стандартизації, метрології та сертифікації

Управління зі стандартизації міністерств(відомств)

Державна метрологічна служба

Лабораторії Держнадзору

Головні організації

НДІ

Базові організації

Центри і відділи інформації

Навчальні заклади

ДКТРСПУ відповідає за організацію, стан і розвиток стандартизації в країні. Рада стандартизації є консультативно-дорадчим органом при КМУ. Персональний склад Ради та положення про неї затверджує КМУ. Метою діяльності Ради є налагодження і забезпечення співробітництва між виробниками, постачальниками та споживачами продукції, процесів, послуг та органами державної влади, узгодження інтересів у сфері стандартизації та сприяння розвитку стандартизації. ТК є робочими органами у сфері стандартизації, їх функції пов’язані із розробленням, розглядом та погодженням міжнародних та національних стандартів.Діяль ність ТК здійснюється згідно з «Типовим положенням про ТК стандартизації», це неприбуткові організації. Залежно від об’єктів стандартизації здійснюється спеціалізація ТК. За рішенням ДКРТСПУ створено 137 ТК з різних галузей економіки.

  1. Коротка характеристика нормативних документів (нд).

Залежно від об’єкта стандартизації розрізняють такі НД: стандарти, ДК(державні класифікатори), кодекси усталеної практики,ТУ.

Кодекси усталеної практики розробляють на устаткування, технічні системи однакового функціонального призначення, але різного принципу дії. До кодексів усталеної практики відносять настанови.

ТУ – НД, що встановлюють вимоги до продукції, до виконання процесів чи надання послуг замовникові і регулює відносини між виробником і споживачем. Підприємства використовують ТУ незалежно від форм власності. Це основний документ на постачання продукції та надання послуг, які дають можливість контролювати їхню якість відповідно до вимог стандартів.

Державні класифікатори (ДК) – НД, в яких об’єкти стандартизації класифікуються за суттєвими ознаками й поділяються на класи, підкласи і групи. ДК України гармонізовані з Міжнародною класифікацією ISO і мають гармонізовану систему опису та кодування. Так, в Україні діє 19 ДК, наприклад: ДК-003-95 “Класифікатор професій», ДК – 006-96»Класифікатор валют», ДК-016-97 «ДК продукції та послуг». Ознаками класифікації є галузі стандартизації (перший рівень класифікації), об’єкти стандартизації(другий рівень класифікації з подальшою деталізацією на 3 рівні)

Наприклад: