Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма з Історії України 2015_2016.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
192.03 Кб
Скачать

Тема 5.Українські землі наприкінці хvіі – хvііі ст.

Постать гетьмана І. Мазепи в інтерпретації сучасних українських та зарубіжних істориків. І.Мазепа як людина і політичний діяч. Другий Кримський похід 1689 р. і його наслідки. Соціальна політика І.Мазепи і зміцнення влади козацької старшини. Зростання авторитету церкви. Розвиток освіти і культури. Храмове будівництво. Стосунки з Запорізькою Січчю. Виступ П.Іваненка (Петрика) і його універсали. Україна на початковому етапі Північної війни. Мазепа і Правобережна Україна. Конфлікт з С.Палієм. Налагодження таємної дипломатії. Зрада Кочубея та Іскри. Похід Карла ХІІ на Україну і відкритий перехід Мазепи на його сторону. Оборона і падіння Батурина. К.Гордієнко і перехід запорожців на бік Мазепи. Зруйнування Чортомлицької Січі. Полтавська катастрофа. Смерть І. Мазепи і зародження «мазепинства».

«Великий вигнанець» П.Орлик (1710-1742). Бендерська конституція 1710 р., її основні положення і значення. Похід П.Орлика під Білу Церкву. Прутський похід Петра І. Активна міжнародна дипломатія П.Орлика. та причини її невдачі.

Україна за правління І. Скоропадського, П. Полуботка, Д. Апостола, К. Розумовського. Ліквідація козацьких традицій (процес інкорпорації, його наслідки). Трагічна доля останнього кошового Запорізької Січі П. Калнишевського. Основні причини поразки українських змагань другої половини XVII – початку XVIII ст. Наслідки та значення цієї боротьби.

Геополітичні зміни в Східній Європі в другій половині ХVІІІ ст. Українські землі в складі Російської та Австрійської імперій: порівняльна характеристика. Другий кріпосницький ренесанс в Україні (політика Катерини ІІ). Український народ у колоніальному та кріпосницькому ярмі.

Змістовий модуль 3. Україна в добу модернізації

Тема 6. Україна на історичному етапі переходу від традиційного суспільства до модерного

Методологічні особливості вивчення теми. Поняття “епоха модерності. Особливості “культурологічного”, “виробничого” та “формаційного” тлумачення. Характеристика основних теоретичних положень (традиційне суспільство, доіндустріальне суспільство, капіталізм, індустріальний капіталізм тощо). Кріпосницька система в Україні як результат тривалого історичного розвитку. Причини, сутність та особливості реформ в різних регіонах України. Історичне значення скасування кріпосного права (1848, 1861 рр.). Специфіка переходу українського загалу до індустріального суспільства. Промисловий переворот, індустріалізація в Україні. Перші українські підприємці К.Яхненко і Ф.Симиренко. Російські, єврейські та польські підприємці на Наддніпрянській Україні.

Розвиток транспортних зв’язків і торгівлі. Міста

Соціально-економічний розвиток західноукраїнських земель. Аграрний характер східно-галицької економіки. Соціальна структура східно-галицького суспільства. Еміграція. Особливості соціально-економічного становища населення, тенденції еволюції господарства України на початку ХХ ст. Столипінська аграрна реформа, її наслідки та значення.

Українське суспільство на початку ХХ ст.: соціокультурна характеристика.