Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культурологія Навчальна програма.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
103.48 Кб
Скачать

Тема 7. Культура латиноамериканського культурного регіону

План

  1. Культура доколумбових цивілізацій та їх своєрідність (майя, інки та ацтеки).

  2. Вплив стародавніх культур латиноамериканського регіону на формування сучасної самобутньої латиноамериканської культури.

  3. Культурологічна та історична типологія латиноамериканського культурного регіону.

  4. Культурні досягнення нових латиноамериканських народів.

Проблемно-пошукові питання:

  1. У чому полягає самобутність культури латиноамериканського регіону?

  2. Якою була роль етнічного фактора у формуванні латиноамериканських націй та їх культур?

Методичні рекомендації:

Знання з попереднього блоку самостійної роботи (Див. «Проблема культурного синтезу») студенти мають можливість застосувати при дослідженні культурної самобутності латиноамериканського культурного регіону. В контексті проблеми культурної самобутності та культурного впливу розглядається зародження культури індіанців, культури доколумбових цивілізацій та їх своєрідність. Культура Латинської Америки колоніального періоду включає вже поняття культурного симбіозу, специфіку формування національних культур латиноамериканського регіону. Варто з’ясувати, коли формуються перші концепції історико-культурної самобутності Латинської Америки і якими вони є в латиноамериканській думці і зарубіжній культурології ХХ століття. Подібне дослідження дозволяє отримати загальне уявлення про найважливіші культурні досягнення як доколумбових цивілізацій так і нових латиноамериканських народів, познайомитися як із європейською так і латиноамериканською філософською та суспільною думкою щодо своєрідності і культурної значимості латиноамериканських народів: М.де Унамуно, Ортеги-і-Гассета, Германа фон Кейзерлінга, А.Тойнбі, О.Шпенглера, Андреса Бельо, Гонсалеса Прадо, Хосе Марті, Хосе Маріатегі, Енрікеса Уренья, Леопольдо Сеа, А.Карпентьєра, Габріеля Гарсіа Маркеса, Жоржа Амаду.

Рекомендована література:13, 38, 61, 62, 74, 124

Тема 8. Культура сша і Канади

План

1. Сполучені Штати Америки. Культура колоніального періоду.

2. Загальноамериканська культура в умовах здобуття та розвитку державної незалежності сша.

3. Культура Канади.

4. Сучасна культура США.

Проблемно-пошукові питання:

1.Провіденційний та емблематичний характер мислення пуритан.

2.Зв’язок колоніального мистецтва з західноєвропейськими культурними традиціями.

3.Просвітництво і процеси секуляризації науки і освіти. Діяльність Б.Франкліна.

4.Американське мистецтво і формування соціально-психологічних основ “американського характеру

5. Відміннсть культурної історії Канади від культури США.

6.Сучасні США та культура Західної Європи: проблеми взаємодії.

Методичні рекомендації:

У підготовці до теми важливо розуміти, що в існуванні спільності та істотних відмінностей історико-культурного буття США і Канади визначальними були асимілятивні можливості. Асиміляція культурного надбання народів з різним рівнем суспільного розвитку, американська дійсність визначила дисгармонію їхніх взаємовідносин та умов органічного розвитку. Цінності пуританізму виступають формуючими компонентами розвитку національної свідомості американців. Варто дослідити межі впливу американської дійсності на розвиток мистецтва: своєрідність поєднання європейської, африканської та індіанської культур. Декларація про незалежність 4 липня 1776 р. Конституція 1787 р. обумовили інтелектуальне і фізичне народження США. Культура епохи Громадянської війни та Реконструкції (1861-1877 рр.) є заснуванням якісно іншого типу культури, своєрідність якого необхідно визначити. (“Американська мрія”, “Олджеризм”).

Варто звернути увагу на складність виникнення та формування канадської держави, наявність франко- та англоканадської культур. Специфіка шляхів національного самовизначення та демократичних основ політичного життя обумовлені змінами умов існування американського суспільства XX ст. Загальні світоглядні позиції художньої культури будуються на стереотипах «масового мистецтва». Духовна атмосфера США актуалізує рух контркультури та крайній націоналізм (концепції «чорної естетики»). Дослідження потребує мистецтво афроамериканців саме з точки зору поєднання етнічної своєрідності та загальнохудожнього в мистецтві.

Рекомендована література: 8, 9, 36, 50, 72, 105, 124