Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культурологія Навчальна програма.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
103.48 Кб
Скачать

Тема 9. Арабо-мусульманський культурний регіон

План

1. Передумови формування арабо-мусульманського культурного регіону.

2. Мухаммад - пророк Аллаха: морально-психологічний портрет.

3. Коран як пам'ятка культури.

4. Особливості становлення арабо-мусульманського культурного регіону.

5. Арабо-мусульманське мистецтво.

Проблемно-пошукові питання:

  1. Яку роль відіграє іслам і історії світової культури?

  2. Коран та Біблія: спільне та відмінне.

  3. Мечеть як архітектурна форма світоглядної концепції.

  4. Арабо-мусульманська наукова та філософська думка. Суфізм.

Методичні рекомендації:

У першому питанні необхідно розглянути біблійні оповідання про походження та легендарне минуле арабів, етногенез арабів, Аравію за часів родо-племінного устрою. Звичаї та традиції арабів доісламської пори, релігійне тло становлення культури арабів визначили соціальну структуру традиційного арабського суспільства. Необхідно прослідкувати зв'язки Аравії з древніми культурами Сходу (Месопотамія, Близький Схід). Формування центрів арабської культури також безпосередньо пов’язано з релігійним чинником. Як саме?

Друге питання передбачає розгляд родоводу Мухаммада. Дитинство та юність майбутнього пророка. Ознаки обранства. Богошукання. Початок проповідницької діяльності. Гуртування общини віруючих - умми. Ріст напруги в міській общині Мекки. Хіджра. Діяльність Мухаммада в оазі Ясріб. Перша мечеть – «Місце поклоніння». Підкорення Мекки. Кааба - головна святиня мусульман. Від політеїзму до послідовного монотеїзму. П’ять стовпів ісламу.

Третє питання пов’язано з дослідженням Корану та його космології. Варто дослідити наступні контексти: Коран та калам. Іслам та християнство. Іслам та іудаїзм.

Становлення арабо-мусульманського культурного регіону пов’язано з факторами поширення й утвердження ісламської культури. Арабський халіфат. Особливості культури середніх віків арабського Сходу. Культура Арабського Заходу (Магрібу). Арабська Іспанія. Розвиток ісламського права. Шаріат. Араби та антична наука. Система освіти.

П’яте питання передбачає розгляд своєрідності арабо-мусульманського мистецтва: поезії, пластичного мистецтва (каліграфії, мініатюрного живопису), архітектури. Пропонується порівняти мечеть і християнський храм: архітектурні форми різних світоглядних концепцій.

Рекомендована література: 5, 32, 93, 124

Тема 10. Тропіко-африканський культурний регіон

План

1.Особливості формування та розвитку тропіко-африканського культурного регіону.

2.Релігійні вірування. Мистецтво та художні ремесла.

3.Культура Західної та Центральної Африки.

4.Культура Східної та Південної Африки.

Проблемно-пошукові питання:

1.Як відбулося «відкриття» Африки?

2.Характерні риси світогляду та мистецтво африканців.

3.Особливості релігійно-міфологічної картини світу.

4.Своєрідність культур Нок та Іфе.

Методичні рекомендації:

Методологічними засадами виділення регіону стали географічні чинники (материк, що за величиною поступається лише Євразії), заселення негроїдною расою та особливості культурного розвитку, притаманні лише цьому соціокультурному утворенню. Особливої уваги потребує питання «відкриття» Африки, дослідження паралелі: Стародавній Єгипет та Чорна Африка, «історії» Геродота про Лівію /Африку/.

Типологія рас Африки. Початки етногенезу. Культурні зони Чорної Африки та їх культурно-історичні особливості ( Тропічна, Екваторіальна, Східна та Південна Африка). Перші державні утворення: здобутки в галузі матеріальної культури Тропічна Африка /Судан/: Гана, Малі, Імперія Сангай (Гао), міста-держави хауса. Аграрна культура. Ремесла. Торгівля.Екваторіальна Африка: Велике Конго, Куба, Луба, Лунда. Ремесла. Зв’язки зі східною Африкою та Азією. Схїдна та Південно-Східна Африка: Аксумське царство, держава Мономотапа з її столицею Зімбабве, міста-держави суахілі.

Як і в більшості народів світу, уявлення африканців про світобудову носили релігійно-міфологічний характер. В них тісно переплелись надприродне та природне начала. Характерні риси світогляду та мистецтво африканців.Особливості релігійно-міфологічної картини світу. Фетишизм. Анімістичні уявлення. Маля. Обряди ініціації. Таємні союзи. Маска як елемент африканської культури.Періодизація розвитку доколоніального мистецтва Чорної Африки. Культура Нок. Культура Іфе. Мистецтво майстрів Беніну (художнє литво). Архітектурні традиції Аксуму.Поезія в контексті культури Чорної Африки.

Рекомендована література: 31, 43, 57, 87, 124