Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культурологія Навчальна програма.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
103.48 Кб
Скачать

Тема 3. Культура і цивілізація: взаємодія і розбіжність

План

1.Формування антитези «культура-цивілізація».

2.Поняття цивілізації. Ознаки цивілізації.

3.Погляди вчених, філософів на співвідношення понять «культура» і «цивілізація».

4.Класична відмінність між культурою і цивілізацією в праці О. Шпенглера „Занепад Європи”.

5.Погляди Ф. Ніцше, А. Тойнбі, М. Данилевського, П. Сорокіна, Дм. Антоновича щодо сутності культури і цивілізації.

Проблемно-пошукові питання:

1. Якою є структура цивілізаційних основ розвитку людства?

4.У чому полягає історичний характер цивілізованості?

5.Визначте негативні та позитивні елементи взаємозв’язку культури і цивілізації.

Методичні рекомендації:

Виникнення цивілізаційних концепцій культури пов’язано з еволюцією самого поняття «цивілізація» (цивілізованість як вихованість, вищий рівень розвитку культури, останній рівень розвитку культури як свідчення її деградації та занепаду). Наповнюється новими змістами, відповідно, і саме поняття «культура».

Циклічні концепції розвитку культур і цивілізацій виникають усупереч еволюційним теоріям (Е.Тейлора. Л.Моргана, Г.Спенсера). Ідея циклічності руху історії не є витвором XX ст., витоки її можна знайти в античності, зокрема в «циклі вічних перетворень» Геракліта. Важливими етапами її еволюції в новий час є: вчення Дж. Віко (1668—1774) про розвиток усіх націй за циклами; розробки Ґердера про самобутність й рівноцінність культур народів і культур. епох: ідея «вічного повернення» Ніцше тощо. Природно, що ці концепції набули актуальності у XX ст. у зв'язку з розчаруванням в унітарності історичного процесу й зростанням інтересу до індивідуального й специфічного в змісті й структурі різних культур.

Рекомендована література: 1, 3, 4, 7, 17, 21, 24, 30, 55, 64, 89, 101, 114, 120, 121, 122, 127, 128

Тема 4. Типологія культури

План

1.Типологія та класифікація.

2.Класифікація культури за змістом, за основним споживачем, за кількістю стилів, за художньо-стильовими ознаками, за основними формами сприйняття.

3.Динаміка культури. Циклічна, хвильова, постмодерністська та інші моделі руху культури.

4.Типологія культури за Ф.Ніцше, М.Данилевським, О.Шпенглєром, К.Ясперсом, А.Флієром та ін.

Проблемно-пошукові питання:

1.Чим відрізняються типологія та класифікація?

2.Національна культура. Народна культура.

3.Масова та елітарна культура.

4.Антикультура, контркультура.

5.Субкультурна диференціація суспільства.

Методичні рекомендації:

Важливо усвідомити, що діахронний та синхронний методи є визначальними у з’ясуванні конкретного типу культури. В процесі культурно-історичного розвитку формувалася послідовність історичних типів культури. Кожна з сучасних соціокультурних систем проходить (пройшла) у своєму розвиткові ті ж самі стадії, етапи, яким відповідають певні історичні типи культури:

При цьому, важливо усвідомлювати, кожен культурно-історичний етап має власну «горизонтальну» типологію. Так, Середньовіччя репрезентують чотири основні типи культури: західно-християнська, східно-християнська, ісламська та індо-китайська. Наприклад, Відродження в Європі має свої локальні різновиди: Італійське та Північне Відродження.

Зрозуміло, що на будь-якому етапі культурно-історичного процесу паралельно з культурою відповідного (найбільш прогресивного) типу існували також культурні системи інших, більш ранніх історичних типів. У Середньовіччі поряд із локальними культурами домінуючого середньовічного типу розвивались культури первісного та стародавнього типів: африканська, месоамериканська тощо.

Сучасне культурологічне знання представлене різними типологіями. Культури класифікуються за різними ознаками: за їх змістом (регресивна, прогресивна, традиційна, модерністська, стагнаційна, репресивна), за основним споживачем (масова, елітарна), за кількістю домінуючих стилів (моностильові, полістильові). Підставою для класифікації культур можуть слугувати художньо-стильові ознаки: ренесанс, бароко, класицизм, рококо, романтизм, реалізм, модерн, модернізм, постмодернізм.

Рекомендована література: 1, 3, 4, 7, 17, 21, 24, 30, 55, 64, 89, 101, 114, 120, 126, 127