Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Введення в спеціальність.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

27

ЗМІСТ

Вступ.................................................................................................................................3

Розділ І. Загальна характеристика Львівської області.................................................4

1.1. Загальні відомості та географічне положення.......................................................4

1.2. Історія та особливості природи краю.....................................................................5

1.3. Населення та економіка...........................................................................................8

Розділ ІІ. Види туристських ресурсів Львівської області..........................................13

2.1. Природні туристичні ресурси................................................................................13

2.2. Історико-культурні туристичні ресурси...............................................................15

2.3. Рекреаційні туристичні ресурси............................................................................21

Висновки.........................................................................................................................24

Перелік використаних джерел та літератури..............................................................26

ВСТУП

У процесі формування ринкового середовища в Україні значне місце відводиться реформуванню туристичної галузі. Визначення туризму провідним напрямком розвитку економіки, спрямування державної політики на стимулювання туристичної сфери дає змогу підприємствам туристичної галузі підвищувати ефективність господарювання, розширення ринкової пропозиції з урахуванням вимог вітчизняних та закордонних туристів.

Актуальність теми полягає в тому що туристичні ресурси є важливим елементом, який використовується суб’єктами індустрії туризму для здійснення туристичної діяльності

Об’єктом курсової роботи є туристичні ресурси Львівської області

Предметом курсової роботи є особливості формування і використання туристичних ресурсів Львівської області, їх географічне розповсюдження, потенційні запаси, сучасний та перспективний рівень використання.

Метою курсової роботи є аналіз та характеристика туристичних ресурсів Львівщини.

Для досягнення мети визначено та розв’язано такі завдання:

  • дати загальну характеристику Львівській області у контексті формування туристичних ресурсів регіону;

  • виявити та охарактеризувати окремі види туристичних ресурсів Львівської області;

  • дослідити сучасний розвиток індустрії туризму Львівщини.

У процесі роботи використовуються методи аналізу, синтезу, методи збору та обробки інформації.

Курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і літератури і додатків. Список використаної літератури містить 27 джерел.

Загальний обсяг роботи складає 27 сторінок.

Розділ І Загальна характеристика Львівської області

1.1.Загальнв відомості та географічне положення

Львівська область розташована в західній частині України. Як адміністративна одиниця вона утворилася 4 грудня 1939 року у складі УРСР. Її площа складає 21,8 тисяч кв. км. (3,6% від загальної території України).

Чисельність населення – 2560 тис. осіб (5,4% від загального населення України), міського - 1548 тис. людина (60,8%), сільського – 1012 тис. осіб (39,2%). Щільність населення – 117 жит./км2.

Герб Львівської області – на синьому полі золотий лев, що підіймається на скелю. Золотий лев на синьому полі став львівською емблемою ще в середньовіччі. Львівське ополчення піднімало прапори із зображенням лева, що підіймається на скелю, під час Грюнвальдськой битви (1410). Прапор є символом, що відображає історію й традиції області. Прапор являє собою прямокутне полотнище зі співвідношенням сторін 3: 2 синього кольору, в центрі якого зображення герба області - коронований лев жовтого (золотого) кольору без скелі (див додаток 1).

В адміністративному відношенні Львівська область поділяється на 20 районів і має 43 міста (в т.ч. 7 міст обласного підпорядкування), 34 селища міського типу й понад 1850 сільських населених пунктів(див. додаток 2)[11 c.137, 138c.].

Географічне положення

Львівська область розташована на крайньому заході країни. Область Межує: на півночі і північному сході — з Волинською і Ровенською областями, на заході і південному сході — з Тернопільською й Івано-Франківською областями, на півдні — із Закарпатською областю, на заході — з Польщею. Довжина області з півночі на південь складає 240 км, із заходу на схід — 210 км [19 c.3].

Позитивним у географічному положенні Львівської області є те, що по її території пролягають міжнародні комунікації, які з'єднують Україну з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією. Північна частина області лежить у межах Волинської височини, Малого Полісся та Подільської височини, відокремлена долиною Дністра від Передкарпаття. На південному заході області розташовані хребти Українських Карпат. Північна частина області розташована в лісостеповій зоні. Має сприятливі умови для розвитку сільського та рекреаційного господарства [10 c.242].

1.2.Історія та особливості природи краю

Історики припускають, що Львів був заснований князем Данилом Галицьким для Лева Даниловича, його сина. Перша письмова згадка про місто датована 1256 роком. Вона міститься у Галицько-Волинському літописі і фігурує в контексті опису пожежі в столиці Галицько-Волинської держави Холмі.Після смерті Данила, князь Лев переніс до Львова столицю Галицько-Волинської держави. Згодом, у 1303 році, Львівська єпархія була перетворена в окрему митрополію Константинопольського патріархату.

У 1340 році Львів був завойований Королівством Польським, проте місцеві бояри скинули польську владу і утворили незалежну боярську республіку. У 1349 році Казимир III Великий знову бере владу над Львовом, давши місту статус столиці Руського королівства — автономної адміністративної одиниці Польщі. У 1356 році місту було дароване Маґдебурзьке право. У 1378 році Львів разом зі всією Галичиною перейшов під владу Угорщини. Угорська зверхність тривала 9 років, після чого польські війська під керівництвом королеви Ядвіґи знову захопили місто, яке стало адміністративним центром Руського воєводства[8 c.125].

У 1572 році до Львова переїхав першодрукар Іван Федоров, який надрукував тут перші в Україні книжки. Тим часом місто залишається оплотом православ'я — тут діє православне братство та греко-слов'янська школа. У 1661 році у місті було засновано Колегію Єзуїтів — матір Львівського університету.

У першій половині XVII ст. Львів стає найбільшим містом України (з населенням 25-30 тис. чоловік). У цей період Львів пережив облогу військами Богдана Хмельницького, відкупився від турків у 1672 році, які тоді були союзниками Дорошенка, і був здобутий лише раз — шведськими війсками. Для налагодження спільних дій проти Карла XII у 1707 р. до Львова приїздив цар Петро I [26. C 2].

У 1772 році Львів відійшов до складу Австрійської імперії, ставши столицею коронної землі — Королівства Галіції і Лодомерії. Австрійська влада знесла міські мури, чим спонукала місто до розвитку і розростання. Так, у Львові було винайдено гас і гасову лампу, було запущено першу в світі повітряну кулю на рідкому паливі, споруджено перший у Європі залізобетонний міст. Місто було центром українського та польського визвольних рухів.

Під час Першої світової війни Львів був окупований Російською імперією. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року у місті відбувся Листопадовий чин, що спричинив утворення Західноукраїнської народної республіки зі столицею у Львові. З перших днів існування новоутворена Друга Річ Посполита оголосила війну ЗУНР: Львів був захоплений польськими військами вже 21 листопада, місто стало адміністративним центром Львівського воєводства.

У 1939 році згідно пакту Молотова-Ріббентропа Львів увійшов до складу Радянського Союзу, а саме, Української Радянської Соціалістичної Республіки. Місто стало адміністративним центром Львівської області. У червні 1941 року Львів був окупований нацистськими військами Гітлера. 30 червня Організація Український Націоналістів (крило Бандери) проголосила у Львові Акт відновлення Української держави, проте ця ініціатива наразилася на невдоволення німецької адміністрації і її ініціатори були заарештовані. 27 липня 1944 року Червона Армія зайняла Львів.

Під час приналежності міста до Радянського Союзу тут діяв потужний національно-визвольний рух. У 1991 року Львів увійшов до складу Незалежної України[26 c.4].

Особливості природи

Природні умови області різноманітні. Основна частина її території входить у зону лісостепу, на півночі розташована зона лісів, а на півдні - гори Карпати. Близько 80% території області рівнинна, зайнята розчленованою Волино-Подільською височиною, що поділяється на Волинське та Подільське плато. На території області беруть свій початок ряд важливих водних артерій Центрально-Східної Європи - Дністер, Західний Буг та Сян. Ґрунти - переважно темно-сірі підзолисті та лучні. Клімат помірно-континентальний. Природні умови області сприятливі для розвитку сільського та рекреаційного господарства.

На території області знаходяться родовища нафти і газу, поклади вугілля, великі запаси глини, піску, гіпсу, вапняку, пісковиків, піщано-гравійних сумішей; відкрито 4-й родовища лікувально-мінеральних вод типу „Нафтуся". Область відома курортами Трускавець, Моршин, Східниця[7c.114].

Область складається з п'яти природних районів - гірські Карпати на півдні, прилегла до них Передкарпатська височина, Подільська височина (плато) - в центральній частині. Мале Полісся й Волинська височина - на півночі. Найвищими гірськими вершинами є гори Розлуч ( 935 м над рівнем моря), Парашка ( 1271 м ), Пікуй ( 1406 м ).

Середня висота рельєфу області сягає 376 м над рівнем моря.Центральну частину території області площею понад 7000 км 2 займає Верхньобузько-Стирська рівнина, південніше лежить Подільська височина, на північ – Волинська височина у вигляді Сокальського пасма. Поверхня характеризується пологими, видовженими зі сходу на захід горбами.

На північний захід від Львова простягається Розточчя – дуже горбиста височина з окремими висотами понад 350 м над рівнем моря.

Надсяння – частина території, яка лежить у басейні р.Сян. Складається з Яворівської улоговини, пониженої до 250 м над рівнем моря і Сяно-Дністровської височини з висотами понад 320 м над рівнем моря. Придністровська рівнина простяглась вздовж русла р. Дністер, місцями дуже заболочена[25 c.7].

Прикарпаття – вузька смуга вздовж Карпат, яка характеризується хвилясто-рівнинними формами рельєфу. Окремі висоти досягають тут 400 м .

Українські Карпати знаходяться у південній частині області. Гірські хребти простягаються паралельними пасмами з північного заходу на південний схід до 60 км у довжину і 65 км у ширину. Хребти розчленовані глибокими долинами рік Дністра, Стрия та їх приток.

Клімат області помірно-континентальний, що характеризується невеликими різницями температур літа і зими і високо відносною вологістю. Для клімату Львівщини характерні часті відлиги взимку, висока хмарність, обложні дощі, інтенсивність яких досягає 0,10-0,30 мм/хв., та викликані ними літньо-осінні паводки.Кількість опадів перевищує величину випаровування.

Над територією області панівним є повітря помірних широт або полярне. Переважають вітри західних напрямків: у зимовий період – західні та південно-західні, влітку – західні та північно-західні. Середньорічна швидкість вітру становить 4 м/сек., середньорічні температури повітря дорівнюють 5,2 – 8,00 С.

Для усіх зимових місяців характерна велика мінливість температури повітря.

Середня температура на Львівщині складає 4°C у січні і + 18°C у червні. Річний рівень опадів - близько 660 мм , при відчутному дефіциті вологи протягом літніх місяців. Хмарність - 66 % днів на рік.

Протягом 2006 року кількість опадів становила 827,9 мм , що на 24% більше за середньорічний рівень. Найбільша кількість опадів припадає на липень-серпень (90- 140 мм за місяць), найменша – на січень-лютий (24- 40 мм за місяць). Середньорічна кількість опадів складає 597 - 1070 мм.

Тривалість стійкого снігового покриву на території області коливається від 1,5 до 2,5 місяців, в горах – від 3 до 4 місяців. Висота снігового покриву на початку зими – 3- 5 см ., потім 6- 10 см ., збільшуючись у січні від 20 до 30 см , а в лютому до 31- 50 см . У другій половині березня територія області звільняється від снігового покриву.

Тривалість періоду сніготанення коливається в середньому від 20 до 30 діб[9 c.65].