Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Введення в спеціальність.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

2.3.Рекреаційні туристичні ресурси

В числі курортних та оздоровчих ресурсів Львівщини -ліси, мальовничі гірські і передгірські ландшафти, мінеральні води, лікувальні грязі, озокерит. Прикарпатський курорт Шкло, який існує з 1576 p., є найстарішим в Україні.

Гірська зона Львівщини відзначається багатими бальнеологічними й рекреаційними ресурсами. Моршин і Трускавець — санаторно-курортні комплекси всесоюзного значення. При організації мережі заповідних територій слід мати на увазі охорону ландшафтів, що є важливим природним компонентом цих комплексів(див. додаток 4).

З XVI ст. відомі цілющі джерела і лікувальні грязі в селищі Великий Любінь. Уже в кінці XVIII ст. це - популярний курорт, реконструйований у середині XIX ст. До цього періоду відноситься спорудження водолікарні, допоміжних приміщень, будинків для відпочиваючих. Селище перетворюється на європейський курорт, куди приїздили на лікування європейські вельможі, і навіть сам цісар Франц-Іосиф. Великий Любінь уперше згадується на початку XIII ст. В XVII ст. тут було споруджено замок, пізніше перебудований на палац[3 c.25].

Селище Моршин відоме з 1482 р. В XVI ст. тут були дві соляні шахти. Про лікувальні властивості місцевої соляної ропи стало відомо набагато пізніше. В 1875 р. до Мор-шина було прокладено залізницю, а в 1877 р. німецький купець Б. Штіллер відкрив тут курорт. Пізніше поблизу від Моршина були виявлені мінеральні джерела. У 1880 р. видали перші брошури - проспекти, які розповідали про новий курорт. Напередодні першої світової війни його називали в числі найкращих європейських курортів. Моршин - бальнеологічний курорт, який базується на мінеральних джерелах, лікувальних грязях, запасах озокериту. Тут лікуються переважно захворювання органів травлення.

Унікальним курортом є Трускавець, розташований у гірській долині на висоті 350-400 м над рівнем моря. Оточений лісами, курорт відзначається м'яким кліматом з відсутністю різких температурних коливань, характерних для гірських місцевостей. Чисте повітря, цілющі мінеральні джерела створюють винятково сприятливі умови для відпочинку і оздоровлення. Трускавець входив до польських володінь. Після першого поділу Польщі він відійшов до Австрії. В 1772 р. його населення складало 990 чоловік. З XI ст. Трускавець був відомий як центр видобутку солі. В 1784 р. австрійським урядом встановлено державну монополію на виробництво солі, і трускавецька солеварня була закрита. В 1814 р. розпочато видобуток нафти[16 c.214].

В ході геологорозвідувальних робіт у цій місцевості були виявлені джерела мінеральних вод. У 1827 р. споруджено приміщення для прийняття ванн і 4 пансіонати для поселення приїжджих. Після 1882 р. Трускавець переходить у віданні спілки, очолюваної шляхтичами Сапєгою і Жолтовським. На її кошти споруджено нову водолікарню, приміщення для інгаляцій, готелі, впорядковано територію навколо мінеральних джерел. За рівнем благоустрою Трускавець став в один ряд з відомими європейськими курортами.

У 1947 р. Трускавцю надано статус міста. В 1952 p., вийшовши з районного підпорядкування, він був перетворений на курорт всесоюзного значення. Так, у період з 1985 по 1990 р. сюди щорічно прибувало понад 350 тис. відпочиваючих.

У місті функціонує 20 санаторіїв, 21 пансіонат, готелі загальною місткістю понад 14 тис. місць. Курорт має 2 бювети з мінеральною водою, 2 курортні поліклініки, 2 бальнеолікарні. Лікувальний профіль курорту - захворювання печінки, жовчних шляхів, нирок, порушення процесів обміну речовин[13 c.6].

Висновки

Туризм – одна із найбільш перспективних галузей економіки Львівщини. Область має об’єктивні і вагомі передумови для її розвитку: природні, історико-культурні, рекреаційні туристичні ресурси. Тобто, Львівщина має великий потенціал для розвитку всіх видів сучасного туризму:

  • рекреаційного (наявність на території області джерел мінеральних вод, системи повноводних рік, груп пралісів, чисельних баз відпочинку, санаторіїв та ін.);

  • пізнавально-екскурсійного (область багата на соціокультурні ресурси, зокрема пам’ятки містобудування, архітектури, історії, монументального мистецтва та археології, музеї, історико- культурні та історико-архітектурні заповідники);

  • активного (через Львівську область пролягають гори Карпати, що дає змогу для розвитку всіх видів активного туризму, наявність системи річок, зокрема через область протікає одна з найбільших річок України – Південний Буг, крім того – Західни Буг, Стир, Збура та ін.);

  • подієвого (в області часто проводяться всілякі концерти, етнофестивалі(“Підкамінь”, “Белзька земля ”, “Буг”), джазові фестивалі(“Джаз баc” та ”Флюгери Львова”), спортивні змагання, міжнародні туристичні виставки, зокрема “Україна: відпочино, індустрія гостинності”, “Україна, подорожі, туризм” та ін.);

  • релігійного (Львівщина є Львівщина є релігійним центром всеукраїнського значення. У ньому перебуває управлінський центр Римо-Католицької Церкви в Україні. Крім того, Львівщина посідає перше місце за кількістю релігійних організацій в Україні);

  • зеленого (в Львівській області існують сприятливі соціально-економічні передумови організації і розвитку агротуризму на базі сільських дворів та фермерських господарств);

  • екологічного(у Львівській області нараховують 1 природний заповідник ”Розточчя” ;2 національних природних парки – “Яворівський” та “Сколівські Бескиди”; 3 регіональних ландшафтних парки – “Верхньодністровські Бескиди” , “Надсянський” та “Знесіння”.

Надійною базою для розвитку всіх цих видів туризму є сучасна індустрія туризму у Львівській області – одна із галузей, яка швидко прогресує. Львів став одним з найбільш популярних туристичних міст України. Місто відвідую щорічно туристи із 120 країн світу.

Отже, туристичний потенціал Львівської області включає в себе різноманітні туристичні ресурси, які забезпечують популярність області серед вітчизняних та іноземних туристів. Слід зазначити, що найбільшу кількість складають історико-культурні туристичні ресурси. Вони забезпечують постійні потоки туристів для огляду памяток історії та культури . Адже, Львівська область має славетну та давню історію.

Перелік використаних джерел та літератури

  1. Бейдик О.О. Рекреаційно-туристські ресурси України: Методологія та методи аналізу, термінологія, районування: Монографія. – К.:Видавничо поліграфічний центр “Київський унівеситет”, 2001. – 395 с.

  2. Квасниця І.Ю., Глічов І.О., Федик І.І. Історико-природничі нариси з краєзнавства: Львівська область. – Львів: Укрсервіс – ТОВ, 1994. - с. 85.

  3. Кравців В.С. Рекреаційна політика в Корпатському регіоні: принципи формування, шляхів реалізації / В.С. Кравців, В.К. Євдокименко. – Чернівці: Прут, 1995 – 70с.

  4. Ладскір В.М. “Туристьичні об’єкти України” / В.М. Лабскір, А.Г. Любієв, О.В. Юшко та ін.. – Х.:НТУ “ХПТ”, 2002. – 175с.

  5. Любіцева О.О. Ринок туристичних послуг (геопросторовий аспект). - К.: "Альтерпрес", 2002.

  6. Панкова Є.В.Туристичне краєзнавство Навчальний посібник. - К.: Альтерпрес, 2003. - 171 с

  7. . Руденко В.П. Географія природно-ресурсного потенціалу України. - Львів, 1998. – 215с.

  8. Мельник Б.В. «Вулицями старовинного Львова» — Львів, «Світ», 2002. – 218c.

  9. Тімець О.В “Краєзнавство і туризм” – К.: Знання, 1999. – 120с.

  10. Топчієв О.Г. Суспільно-географічні дослідження: методологія, методи, методики: Навч. посібн.– Одеса: Астропринт, 2005. – 632 с.

  11. Шаблій О.І. Основи загальної суспільної географії. – Львів: ВЦ Львів. ун-ту ім. І. Франка, 2003. – 444 с.

  12. Дані Головного управління статистики у Львівській області за 2000-2007 роки

  13. Гаспарян А.А. Розвиток гірського туризму в Україні //Бізнес. – 2006. – № 5.

  14. Економіка Львівщини у 2002 році: аналіз і тенденції. - Львів, 2003.

  15. Конспект лекцій з дисципліни “Туристські ресурси України” / Уклад. В.К. Федорченко, В.Г. Жученко. – К.:КУТЕП, 2003. – 71с.

  16. Курортні ресурси України. – К.:ЗАТ “Укрпрофоздоровниця”:Тамед, 1999. – 314с.

  17. Статистичний щорічник України за 2008 рік. Державний комітет статистики України. – К.: Техніка, 2008

  18. Туристичні ресурси України. – К.:1996. – 352с.

  19. http://uk.wikipedia.org/wiki

  20. oblrada.lviv.ua

  21. tourism.gov.ua

  22. http://www.ukrstat.gov.ua/

  23. stat.lviv/ukr/themes/21/ZB212007Y07_02.pdf

  24. loda.gov.ua

  25. http://ukraina.turmir.com/ua_obl_484.html

  26. http://tourlib.net/books_ukr/pankova611.htm

  27. http://www.experts.in.ua/regions/detail.php?ID=4336