Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова заверш.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
291.34 Кб
Скачать

ВСТУП

У наш час важко уявити собі галузь народного господарства чи промисловості, в якій не можна було б використати мікроконтроллер чи електронно обчислювальну машину. Новітні вимірювальні та інформаційні технології, на основі використання мостів змінного струму та імпедансних датчиків, що в основному застосовуються для розробки і налагодження серійного виробництва сучасних електронних засобів вимірювання широкого кола фізичних параметрів, вже впроваджені в різних галузях. Ці пристрої можуть вбудовуватись в контури керування цілими технологічними процесами, окремими приладами чи системами.

З появою мікропроцесорів почався новий період у сфері автоматизації виробничих процесів. У складі технічних засобів автоматизації виробничих процесів він використовується практично на всіх рівнях обробки даних, до обчислювальних комплексів і систем. При цьому істотно розширюються можливості периферійних пристроїв.

Завдання створення автоматизованих систем керування пристроями з використанням чи то персонального комп’ютера, чи то мікроконтролера постають практично у всіх галузях. Перед розробниками автоматизованих систем виникають, у першу чергу, питання: яким чином реалізувати вже відомі технічні системи на надійнішій елементній базі та з більшою ефективністю. При цьому вирішується питання взаємозв’язку показників надійності системи та економічної ефективності.

РОЗДІЛ 1. ОСОБЛИВОСТІ ОБЛАДНАННЯ І ПРОЦЕСУ ФРЕЗЕРУВАННЯ

1.1 Фрезерування

Найперші фрези французи з палким уявою назвали ім'ям солодкої ягоди - полуницею, що по-французьки буде "фрейз", а по-російськи - "фреза". Родоначальниця сучасних фрез дійсно була дуже схожа на полуницю, яку обертали за хвостик. Зараз форма фрези змінилася і схожість з полуницею втратилась. Обробка матеріалів різанням за допомогою фрез дуже поширилась. Для забезпечення працездатності фрез створені спеціальні верстати.

Фрезерування — один із найбільш продуктивних методів обробки. Головний рух (рух різання) під час фрезерування — обертальний, його здійснює фреза, рух подачі — за звичай прямолінійний. Фрезеруванням можна одержати деталь за шорсткістю до 0,8 мкм. Фрезерування здійснюється за допомогою багатозубого інструмента фрези.

Глибина фрезерування

Глибина різання (фрезерування) t в усіх видах фрезерування, за винятком торцевого фрезерування і фрезерування шпон, являє собою розмір шару заготовки зрізу під час фрезерування, вимірюваний перпендикулярно до осі фрези. При торцевому фрезеруванні і фрезеруванні шпон шпонковими фрезами — вимірюють у напрямку, рівнобіжному осі фрези.

Під час фрезерування розрізняють подачу на один зуб SХ, подачу на один оберт фрези S і хвилинну подачу SМ мм/хв, що знаходяться в наступному співвідношенні , де n — частота обертання фрези, об./хв; z — число зубів фрези.

При чорновому фрезеруванні призначають подачу на зуб; при чистовому фрезеруванні — подачу на один оберт фрези. Швидкість різання — колова швидкість фрези, визначається властивостями ріжучого інструмента.

1.2. Класифікація фрез

Фрези розрізняють за виглядом конструкцією та кріпленням на верстаті

1.2.1.За виглядом

  • циліндричні з прямими і гвинтовими зубами

  • торцеві

  • дискові

  • прорізні і відрізні

  • кінцеві

  • кутові і фасонні.

Рис. 1.1

а, б - циліндричні фрези з прямими і гвинтовими зубами; в - торцева фреза; г - фасонна фреза; д - кінцева фреза; е - модульна фреза

Циліндричні фрези з прямими і гвинтовими зубами застосовують для обробки площин. Причому фрези з гвинтовими зубами працюють більш плавно, з меншими вібраціями, ніж фрези з прямими зубами, тому останні в основному використовують при знятті припуску малої ширини, де переваги гвинтових зубів не так відчутні. Якщо циліндричні фрези встановлюють на горизонтально-фрезерних верстатах, то торцеві фрези - на вертикально-фрезерних. Ці фрези також призначені для обробки площин, але на відміну від циліндричних фрез мають вісь обертання, не паралельну оброблюваної поверхні деталі, а перпендикулярну до неї. Для фрезерування пазів і канавок призначені дискові фрези, у яких зуби можуть бути не тільки на циліндричній поверхні, але і на одному або обох торцях. Кінцеві фрези просто необхідні для отримання виїмок, шпонкових пазів, заглиблень зі складним контуром. Їх можливості добре ілюструються на прикладі шпонкових фрез, які подібно свердла можуть врізатися в заготовку при осьовій подачі інструменту, а потім переміщатися в заданому напрямку з використанням інших подач верстата. Іншими словами, такі фрези здійснюють процес обробки ріжучими кромками, розташованими на торцевій та циліндричній поверхнях. І, нарешті, фасонні фрези, призначені для виготовлення деталей зі складною поверхнею.