Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова заверш.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
291.34 Кб
Скачать

Розділ 2. Огляд систем чисельно-програмного керування фрезерувальними верстатами

2.1.Чисельно програмне керування

ЧПК ( англ. Computer Numeric Control, CNC - комп'ютерне числове управління) - система управління технологічним обладнанням , що застосовується при автоматизації промислового виробництва .

Пристрої з ЧПК базуються на роботі мікро-ЕОМ , в якій логіка роботи задається програмним методом. Одне і те ж ЧПК з мікро-ЕОМ може реалізовувати різні функції управління за рахунок зміни програми управління роботою мікро-ЕОМ. У ролі мікро-ЕОМ виступає промисловий контролер як то: мікропроцесор , на якому побудована вбудована система ; програмований логічний контролер або більш складний пристрій управління - промисловий комп'ютер .

2.1.1.Апаратне забезпечення

До складу ЧПК входять:

  • Пульт оператора, що дозволяє вводити керуючу програму і задавати режими роботи;

  • Дисплей для візуального контролю режимів роботи і редагування введених керуючих програм;

  • мікро-ЕОМ - комп'ютеризований пристрій, вирішуючий завдання формування траєкторії руху різального інструменту, технологічних команд управління пристроями автоматики верстата, загальним управлінням ЧПК, редагування керуючих програм, діагностики УЧПУ і допоміжних розрахунків (траєкторії руху різального інструменту, режимів різання).

  • ПЗП ( постійний запам'ятовуючий пристрій ) - призначено для довготривалого зберігання (роки і десятки років) системних програм і констант; інформація з ПЗП може тільки читатися;

  • ОЗУ ( оперативний запам'ятовуючий пристрій ) - призначено для тимчасового зберігання керуючих програми і системних програм, що використовуються УЧПУ в даний момент.

У ролі контролера виступає промисловий контролер як то: мікропроцесор , на якому побудована вбудована система ; програмований логічний контролер або більш складний пристрій управління - промисловий комп'ютер .

Важливою характеристикою CNC-контролера є кількість осей (каналів), які він здатний синхронізувати (управляти) - для цього потрібна висока продуктивність і відповідне ПЗ.

В якості виконавчих механізмів використовуються крокові двигуни .

Для передачі даних між виконавчим механізмом та системою керування верстатом зазвичай використовується промислова мережа (наприклад, CAN , Profibus , Industrial Ethernet ).

2.1.2.Програмне забезпечення

Після того як складена керуюча програма, оператор вводить її в ЧПК. Команди керуючої програми записуються в ОЗУ. Після введення керуючої програми оператор може відредагувати її, включивши в роботу системну програму редактора і виводячи на дисплей всю або потрібні частини керуючої програми і вносячи в них необхідні зміни. При роботі ЧПК в режимі виготовлення деталі керуюча програма кадр за кадром зчитується з ОЗУ і надходить у мікро-ЕОМ. Відповідно до командами керуючої програми мікро-ЕОМ викликає з ПЗП відповідні системні програми, які змушують працювати мікро-ЕОМ в необхідному режимі. Результати роботи мікро-ЕОМ у вигляді електричних сигналів надходять на виконавчий пристрій (приводи подач , або на пристрої керування автоматикою верстата ).

Числове програмне управління також характерно для систем управління сучасними промисловими роботами .