Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_0_Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

3.5. Ймовірність появи хоча б однієї події

Нехай у результаті випробування можуть з’явитися nподій, незалежних у сукупності, або деякі з них (зокрема, тільки одна чи ні одної), причому ймовірності появи кожної із подій відомі. Як знайти ймовірність того, що наступить хоча б одна з цих подій? Наприклад, якщо в результаті випробування можуть з’явитися три події, то поява хоча б одної з цих подій означає настання або одної, або двох, або трьох подій. Відповідь на поставлене питання дає наступна теорема.

Теорема. Ймовірність появи хоча б одної з подій , незалежних в сукупності, дорівнює різниці між одиницею і добутком ймовірностей протилежних подій:

.

Доведення. Позначимо черезподію, яка полягає в появі хоча б одної з подій. Подіїі(ні одна з подій не наступила) протилежні, значить сума їх ймовірностей дорівнює одиниці:

.

Звідси, користуючись теоремою множення, отримаємо

,

або

.

Частковий випадок.Якщо події мають однакову ймовірність, рівну, то ймовірність появи хоча б одної з цих подій

.

Приклад 1. Ймовірності влучення в ціль при стрільбі з трьох гармат такі: p1=0,8; p2=0,7; р3=0,9. Знайти ймовірність хоча б одного влучення (подія А) при одному залпі з усіх гармат.

Розв’язок. Ймовірність влучення в ціль кожною з гармат не залежить від результатів стрільби з інших гармат; тому розглянуті події А1(влучення першої гармати), A2(влучення другої гармати) і A3(влучення третьої гармати) незалежні в сукупності.

Ймовірності подій, протилежних подіям А1A2і A3(тобто ймовірності промахів), відповідно рівні:

;

;

.

Шукана ймовірність

.

3.6. Формула повної ймовірності

Нехай подія А може настати за умови появи однієї з несумісних подій Bl, В2,..., Вn, які утворюють повну групу. Нехай відомі ймовірності цих подій і умовні ймовірності РВ1(А), РВ2(А),..., РВn(А) події А. Як знайти ймовірність події А? Відповідь на це питання дає наступна теорема.

Теорема.Ймовірність події А,яка може настати лише за умови появи одної із несумісних подій В1, В2,..., Вn,що утворюють повну групу, дорівнює сумі добутків ймовірностей кожної з цих подій на відповідну умовну ймовірність події А:

.

Цю формулу називають „формулою повною ймовірності”.

Доведення. За умовою, подіяА може настати, якщо настане одна з несумісних подій Bl, В2,..., Вn.Іншими словами, поява подіїА означає здійснення одної, байдуже якої, з несумісних подійВ1А, B2A,...,ВnА. Користуючись для обчислення ймовірності події А теоремою додавання, отримаємо

. (*)

Залишається обчислити кожний з доданків. За теоремою множення ймовірностей залежних подій маємо

.

Підставивши праві частини цієї рівності у співвідношення (*), отримаємо формулу повної ймовірності

.

3.7. Ймовірність гіпотез. Формули Байєса

Нехай подія А може настати за умови появи однієї з несумісних подій В1, В2,... Вn, що створюють повну групу. Оскільки заздалегідь невідомо, яка з цих подій настане, їх називаютьгіпотезами. Ймовірність появи подіїА визначається за формулою повної ймовірності (див. п. 2):

.

Припустимо, що проведено випробування, внаслідок якого з’явилася подія А. Поставимо своєю задачею визначити, як змінилися (у зв’язку з тим, що подіяА вже настала) ймовірності гіпотез. Іншими словами, будемо шукати умовні вірогідності

.

Знайдемо спочатку умовну ймовірність РА1). За теоремою множення маємо

.

Звідси

.

Замінивши тут Р(А) за формулою (*), отримаємо

.

Аналогічно виводяться формули, що визначають умовні ймовірності інших гіпотез, тобто умовна ймовірність будь-якої гіпотези Ві(і=1, 2, ..., n) може бути обчислена за формулою

.

Отримані формули називають формулами Байєса (по імені англійського математика, який їх вивів; були опубліковані в 1764 році)

Формули Байєса дозволяють переоцінити ймовірності гіпотез після того, як стане відомим результат випробування, внаслідок якого з’явилась подія А.

Запитання для самоперевірки:

  1. Що називають добутком подій А і В?

  2. Поясніть поняття умовної ймовірності.

  3. Як визначити ймовірність спільної появи двох подій?

  4. Які події називають незалежними?

  5. Які події називають попарно незалежними?

  6. Які події називають незалежними у сукупності?

  7. Як обчислити ймовірність спільної появи декількох подій, незалежних у сукупності?

  8. Як обчислити ймовірність появи тільки однієї з декількох незалежних подій?

  9. Як обчислити ймовірність появи хоча б однієї події?

  10. Яку формулу називають «формулою повної ймовірності»? Виведіть її.

  11. Які можливості надає формула Байєса?

  12. Покажіть, як за допомогою формули Байєса можна перевірити ймовірність гіпотез.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]