Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shishka_-_Tsivilne_pravo_Ukrayini_Kurs_lektsiy.doc
Скачиваний:
319
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
3.63 Mб
Скачать

7. Система курсу “Цивільне право України”

Система курсу зумовлена системністю позитивного цивільного права, навчальним планом, робочою програмою і спеціалізацією майбутнього правознавця чи правоохоронця, що відображається у тематичному плані. Для першої спеціальності навчальними планами передбачено вивчення цього курсу на протязі двох років із низкою дисциплін і спецкурсів приватного характеру: сімейне право, житлове право, право власності, право інтелектуальної власності. Для тої ж спеціальності у системі МВС передбачено лише один рік для його вивчення. В ВЗО економіко-правової спрямованості цей курс має ознайомчий характер і вивчається лише протягом одного семестру.

Безпосередня розбивка окремих тем здійснюється згідно тематичного плану та рівня кваліфікації викладача. Одна справа коли читаються загальні курси, інша – авторські. При читанні перших орієнтуються на структуру курсу ВЗО-флагманів юридичної освіти України, та майбутню спеціалізацію випускників; слідчі, судді, прокурори, адвокати, юрисконсульти, нотаріуси, тощо. Авторські курси враховують попередні детермінанти та майстерність викладача, який вправі вносити певні зміни у структуру, форму і зміст окремих занять тощо. Важливо щоб тим була досягнута мета навчання: студент опанував програмні знання і вміння, вмів на належному рівні вирішувати конкретні практичні завдання, був ознайомлений з особливостями регулювання цивільних правовідносин в зарубіжних країнах, особливо традиційних економічних партнерів.

Накопичена практика викладання цивільного права у вітчизняних та зарубіжних ВЗО свідчить про системний підхід до формування курсу цивільного права. Весь курс розбито на дві частини: перша і друга. Перша охоплює собою всі теми аж до загальних положень зобов’язального права, друга закінчується вивченням спадкового права. Це дає можливість більше уваги зосередити на загальних підходах до регулювання цивільних правовідносин і їх формалізацію. Іншими словами при опануванні методології цивільного права значно спрощується вивчення певних прикладних інститутів, а особливо субінститутів, цивільного права.

При наявності спецкурсів слід додатково уточняти їх завдання і зміст і тим, щоб окремі питання не повторювались1.

В межах вказаних частин навчальний матеріал розбито на певні розділи, що повинні вивчатися і строгій послідовності. Такий підхід дозволяє використати загальні положення курсів теорії права та римського приватного права, які повинні передувати вивченню курсу цивільне право, розкрити особливості цивільно-правової матерії йдучи від простого до складного, від загального до спеціального і окремого, систематизувати отримані знання, використовувати порівняльні методи навчання тощо.

Сучасний рівень спеціаліста передбачає його високий професіоналізм, високі професійні знання вміння їх в потрібний момент і в потрібному місці продемонструвати, впевненість у своїх знаннях, вміннях і можливостях. Це в повній мірі стосується тих юристів, які спеціалізуються на цивільних правовідносинах.

Звідси виникла потреба виділити з курсу цивільного права окремий спецкурс – сімейне право України. Окрім чисто технічного боку його виділу у спеціальний курс це зумовлено кризою української сім’ї, необхідністю більш предметно розглянути всі особливості регулювання сімейних правовідносин.

Зважаючи на змагальність цивільного процесу сучасний правознавець повинен добре знати норми матеріального і процесуального права1, розуміти сенс цивільно-правової матерії, вміти їх тлумачити і вміло користуватися можливостями, в тому числі й колізіями між окремими нормами права. Не менш важливо знати і прогнозувати загальні тенденції розвитку інститутів цивільно-правого регулювання, вміння самому розробляти засоби гарантування інтересів учасників цих правовідносин. Особливо це стосується договірної роботи.

Звідси й основні завдання курсу:

  • теоретико-пізнавальна (еврістична): опанувати знаннями та вміннями для їх систематизації. Значна увага приділяється засвоєнню змісту цивільно-правових інститутів, напрямку і логіки їх розвитку вмінню дискутувати і відстоювати свою теоретичну позицію.

  • прагматична: навчити ефективного використовувати ці знання та вміння на практиці;

  • наукова: виробити методологічний підхід до пізнання цивілістичної матерії, формулювати актуальні її завдання і вишукувати шляхи їх розв’язання;

  • комплексна: сформувати сучасного юриста, здатного вирішувати практичні завдання на підставі галузевого чи комплексного підходу, дати доктринальне тлумачення норм права;

  • інтеграційна – слугувати єдиному праворозумінню на основі загальнолюдських цінностей.

Слід пам’ятати що курс цивільного права є ключем для розуміння інших спецкурсів: сімейного права, житлового права, підприємницького права, господарського права в частині приватного-правового регулювання відносин, інвестиційного права, корпоративного права, права інтелектуальної власності, права власності, вексельного права, міжнародного приватного права інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]