Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shishka_-_Tsivilne_pravo_Ukrayini_Kurs_lektsiy.doc
Скачиваний:
319
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
3.63 Mб
Скачать

4.3. Англо-саксонська система цивільного права

В основі цієї системи права лежить загальне право (результат діяльності королівських судів), право справедливості (склалося в результаті дій суду канцлера) і статутне право (включає акти, видавані парламентом).

Характерним є відсутність кодифікованих актів цивільного законодавства. Вони замінені законами по спеціальних питаннях і судовій практиці, що складає прецедентне право.

Суть прецедентного права в тім, що воно являє собою систематизовані збори рішень судів вищих інстанцій, застосування яких обов'язково по аналогічних справах. Тому прецеденти є джерелами права.

Концепція англо-саксонської системи цивільного права визначається ведучим значенням прецедентного права: відсутність стрункої закінченої системи законодавчих актів замінено узагальненням окремих прецедентів, формуванням правових норм на основі конкретних казусів.

Англо-саксонська система приватного права поширена у Великобританії (крім Шотландії, де використовується романська система), більшості штатів США, в Австралії, Новій Зеландії і деяких інших країнах.

4.4. Східно-європейська система цивільного права

Для цієї системи характерним є відсутність чіткого розподілу права на приватне і публічне. Причому, сказане стосується не тільки періоду існування, так називаного, соціалістичного права, але і практично всієї історії розвитку права в країнах цієї групи.

У зв'язку з цим у цивільному праві дуже сильний вплив публічно-правових елементів, надання державним установами пільг і переваг і відповідно обмеження (аж до повної ліквідації) права приватної власності.

Джерелами цивільного права, як правило, є кодекси. Однак останні супроводжуються величезною кількістю підзаконних актів, що нерідко змінюють і доповнюють Цивільний кодекс і інші кодифіковані акти.

Для юриспруденції характерна слабість юридичних традицій і почуття права (правосвідомості), що часом веде до превалювання в регулюванні торгового (цивільного) обороту так званих організаційно-правових коштів.

Система побудови цивільних кодексів близька до пандектної, але з деякими варіаціями (наприклад, за сферу цивільно-правового регулювання виводиться сімейне право, але вводиться право авторське й ін.).

Помітний вплив на структуру і зміст цієї системи права зробило візантійське (греко-римське) право, пряма чи завуальована рецепція якого мала місце в країнах цієї групи.

Східноєвропейська система цивільного права існувала і понині зберігає значення в Албанії, Болгарії, Румунії, Сербії, Білорусії і т.д.

4.5. Центральноєвропейська система цивільного права

Ця система цивільного права формувалася паралельно з романською і німецькою системами, унаслідок чого має ряд загальних рис, як з першої, так і з другий.

Зокрема, для неї характерна наявність цивільних кодексів у державах, що відносяться до цієї групи; превалювання законодавчих актів над судовою практикою. У більшості випадків структура Кодексів тяжіє до пандектної системи, утім, не відтворюючи в точності останню (як правило, сімейні відносини виводяться за сферу дії цивільного кодексу).

На відміну від західноєвропейських систем права, відсутнім є розподіл права на публічне і приватне, а в цивільному праві істотна увага приділяється публічно-правовим елементам.

Помітну роль у формуванні цієї системи цивільного права зіграв опосередкований характер рецепції римського права. Тут вона відбувалася шляхом запозичення ідей і рішень із законодавства західноєвропейських країн, де цей процес базувався на вивченні й аналізі першоджерел і засвоєнні в такий спосіб "духу римського права".

Центральноєвропейська система цивільного права поширена в Угорщині, Словаччині, Словенії, Польщі, Чехії, Хорватії і т.д.

4.6. Мусульманська цивільно-правова система (Шишка Р.Б.)

Ця система є характерною для країн мусульманського світу: більшість країн Азії, Африканські країни. Сутність цієї системи зводиться дло слідування основним вченням ісламу і намаганні їх провести у державно-правових актах (позитивному праві).

Розвиток цієї системи під впливом шаріату призвело до того, що основними її джерелами є: Коран – збірка релігійних висловів пророка мухамеда, Сунна – втілення боговдохновенної практики пророка, як прояв тлумачення заповідей Корана, Иджма – думка ісламського общини та юристів з певного питання ісламського вчення, Кияс – принцип судження за аналогією.

Позитивне цивільне законодавство у країнах цієї системи права присутнє, але воно не таке розгалужене як в інших системах. Проте останнім часом під впливом інтераційних процесів ці країни з метою врегулювання цивільних правовідносин вдаються все частіше до прийняття нормативних актів.

4.7. Патріархальна система (Шишка Р.Б.)

Ця система досить архаїчна і характерна для країн Африки. Вона зводиться до намагання поєднати континентальну систему права з нормами африканського звичаєвого права. За такого нормативно-правові акти здебільше пристосовані до звичаєвого права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]