Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОВА1213.docx
Скачиваний:
457
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
209.94 Кб
Скачать

Тема №8. Методика навчання граматики та правопису учнів молодших класів спеціальної школи. План

4.1. Труднощі засвоєння граматики та правопису учнями спеціальної школи.

4.2.Особливості підготовки учнів до оволодіння мовними узагальненнями.

4.3. Сутність програми з рідної мови (граматика і правопис) у 2-4 класах спеціальної школи.

4.4.Типи і структура уроків граматики та правопису у молодших класах.

4.5. Методика роботи над темою «Звуки та букви».

4.6. Методика роботи над темою «Слово».

4.7. Методика роботи над темою «Речення».

4.1. Труднощі засвоєння граматики та правопису учнями спеціальної школи.

Оволодіння граматикою і правописом у розумово відсталих учнів ускладнюється характерними для них фонетико-фонематичними порушеннями. Тому, у спеціальній школі серйозна увага приділяється удосконаленню звуко-буквеного аналізу. У 2-4-х класах звуко-буквений аналіз є основою формування фонетично правильного письма. Ця робота триває і у наступних класах.

У процесі вивчення розділу «Звуки і букви» в учнів закладаються основи грамотного письма. Всі теми розділу вивчаються практично, під час виконання різноманітних усних і писемних вправ. Починаючи з 3-го класу, учнів навчають писати, користуючись спеціальними правилами, однак його не заучують, а систематично застосовують під час виконання вправ.

А.Аксьонова проаналізувала особливості та типові труднощі засвоєння граматики та правопису розумово відсталими учнями:

1.Механічне заучування граматичних та орфографічних правил. В результаті учні запам’ятовуючи формулювання, не розуміють його сутності. З цієї причини діти не в змозі виконати практичне завдання, пов’язане з цим правилом.

2.Фрагментарне засвоєння правила. При визначенні граматичних категорій або у процесі письма діти використовують правило частково, не враховуючи його багатоплановості. Наприклад, перевіряючи слова з ненаголошеним голосним, учні змінюють слова, не враховуючи, що слово треба змінити так, щоб ненаголошений звук став наголошеним.

3.Заміна складного правила на більш просте на основі випадкових, несуттєвих ознак. Наприклад, виконання вправ, де підмет стоїть на першому місці, формує невірний стереотип у визначенні підмета як слова, яке завжди стоїть на початку.

4.Змішування граматичних понять та орфографічних правил, ототожнення їх.

5.Швидке забування граматичного та орфографічного матеріалу. Знання розумово відсталих учнів нестійкі, та без допомоги дуже швидко втрачаються.

6.Невміння використовувати отримані знання на практиці, переносити знання з одних умов в інші. В результаті правила, які учні застосовують при виконанні завдань, не використовуються у диктантах або в самостійних роботах. З цих причин необхідно організовувати навчальні заняття з РВД так, щоб процес засвоєння навчального матеріалу був поетапним. Педагогічна практика та спеціальні дослідження показують, що при такій організації навчальних занять діти з порушеним інтелектом можуть бути здатними до засвоєння навчального матеріалу.

7. Неуважність, як причина численних, в тому числі, механічних помилок [1].