Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_EEEEEEEEEEEEE.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

13 Поняття операційної системи. Та її функції

Операці́йна систе́ма, скорочено ОС (англ. operating system, OS)  — це базовий комплекс програмного забезпечення, що виконує управління апаратним забезпеченням комп'ютера або віртуальної машини; забезпечує керування обчислювальним процесом і організовує взаємодію з користувачем.

Операційна система звичайно складається з ядра операційної системи та базового набору прикладного програмного забезпечення.

Функції 

Обслуговування файлової системи.  число функцій з обслуговування файлової системи входять наступні: Навігація по файловій системі (перехід з одного каталогу в інший); Створення файлів і каталогів; Копіювання файлів і каталогів; Видалення файлів і каталогів; Пошук файлів; Відкриття файлів даних і виконання програмних файлів. 

Управління завданнями Операційна система може багато, але не все. У тих випадках, коли нам необхідні програмні засоби для виконання специфічних робіт, ми встановлюємо на комп'ютері нову програму. Управління установкою і роботою програм - функція операційної системи. Сучасні операційні системи відрізняються багатозадачністю, тобто вони дозволяють одночасно працювати з декількома програмами.

Управління пам'яттю Скільки б на комп'ютері не було встановлено оперативної пам'яті, завжди можуть знайтися програми і документи, розміри яких багато більше розмірів оперативної пам'яті. У ті далекі часи, коли операційні системи не займалися розподілом оперативної пам'яті, такі програми експлуатувати було неможливо. Сьогодні операційні системи динамічно управляють оперативною пам'яттю. Вони звільняють ті області пам'яті, які тимчасово не використовуються, і керують завантаженням програм в оперативну пам'ять невеликими фрагментами. Один із прийомів, до якого вдаються операційні системи, полягає у створенні віртуальної пам'яті на жорсткому диску. Віртуальна пам'ять - це файл досить великого розміру (зазвичай у кілька разів більше, ніж обсяг оперативної пам'яті комп'ютера), який розглядається як природне розширення оперативної пам'яті. Коли в оперативній пам'яті не вистачає місця для розміщення даних або програм, вони надходять у віртуальну пам'ять на жорсткому диску, а коли до них треба звернутися, вони порціями переміщуються в оперативну пам'ять. Обміном між оперативною пам'яттю і жорстким диском управляє операційна система. Жорсткий диск - пристрій механічне, а оперативна пам'ять - електронне. Робота механічних пристроїв відбувається в тисячу разів повільніше, ніж електронних. Тому використання віртуальної пам'яті (коли не вистачає оперативної пам'яті) помітно уповільнює роботу комп'ютера. Саме тому збільшення об'єму оперативної пам'яті комп'ютера набагато підвищує його швидкодію (йому просто рідше доводиться вдаватися до використання віртуальної пам'яті). 

Діагностика та обслуговування комп'ютера До складу сучасних операційних систем входять службові програми, необхідні для автоматизації завдань з обслуговування комп'ютерної системи. Вони дозволяють виконувати діагностичні операції і усувати виявлені помилки, у тому числі і помилки в самій операційній системі. Вони також дозволяють тестувати обладнання, виявляти і усувати конфлікти між різним апаратним забезпеченням. Важливе значення службових програм полягає в їх здатності оптимізувати роботу комп'ютера і домагатися максимально можливої ​​продуктивності обладнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]