Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_EEEEEEEEEEEEE.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

12 Структура файлової системи .Поняття каталогу. Шлях до файлу

Фа́йлова систе́ма — спосіб організації даних, який використовується операційною системою для збереження інформації у вигляді файлів на носіях інформації. Також цим поняттям позначають сукупність файлів та директорій, які розміщуються на логічному або фізичному пристрої. Створення файлової системи відбувається в процесі форматування.

5. Приклад структури файлової системи на диску

На початку розділу знаходиться суперблок, що містить загальний опис файлової системи, наприклад:

тип файлової системи; розмір файлової системи в блоках; розмір масиву індексних вузлів;розмір логічного блоку.

Описані структури даних створюються на диску в результаті його форматування (наприклад, утилітами format, makefs і ін.). Їх наявність дозволяє звертатися до даних на диску як до файлової системи, а не як до звичайної послідовності блоків.У файлових системах сучасних ОС для підвищення стійкості підтримується декілька копій суперблоку. У деяких версіях Unix суперблок включав також і структури даних, керівники розподілом дискового простору, внаслідок чого суперблок безперервно піддавався модифікації, що знижувало надійність файлової системи в цілому. Виділення структур даних, що описують дисковий простір, в окрему частину є правильнішим рішенням.Масив індексних вузлів (ilist) містить список індексів, відповідних файлам даної файлової системи. Розмір масиву індексних вузлів визначається адміністратором при установці системи. Максимальне число файлів, які можуть бути створені у файловій системі, визначається числом доступних індексних вузлів.У блоках даних зберігаються реальні дані файлів. Розмір логічного блоку даних може задаватися при форматуванні файлової системи. Заповнення диска змістовною інформацією припускає використання блоків зберігання даних для файлів директорій і звичайних файлів і має слідством модифікацію масиву індексних вузлів і даних, що описують простір диска. Окремо узятий блок даних може належати одному і лише одному файлу у файловій системі.

Каталог (папка, фолдер, директорія) – це спеціальне місце на диску, де зберігається інформація про назви і місце розташування файлів в пам’яті комп’ютера.

Шлях (англ. Path) — це літеральний рядок, який вказує розташування файлу в файловій системі, адреса каталогу.

Шлях до вказаного файлу складається з одного або декількох компонентів, розділених спеціальним символом \ (зворотний слеш), де кожен компонент зазвичай є ім'ям каталогу або ім'ям файлу, але з деякими винятками обговорюється нижче. Це часто має вирішальне значення для інтерпретації шляху, що є початком чи префіксом. Цей префікс визначає простір імен використання шляху, і, крім того, якi спеціальні символи використовуються в якiй позицiї, включаючi останнiй символ також.

Якщо компонент шляху є ім'ям файлу, він повинен бути останнім компонентом.

Кожен компонент шляху також буде обмежений до максимальної довжини, зазначеної для конкретної файлової системи. Загалом, ці правила діляться на дві категорії: короткі й довгі. Зверніть увагу, що імена каталогів зберігаються в файлової системі як особливий тип файлу, але правила іменування файлів також застосовуються до імен каталогів. Підводячи підсумок, шлях це просто рядок поданням ієрархії між всiма каталогами, які існують для певного файлу або ім'я каталогу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]