Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_EEEEEEEEEEEEE.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

11 Поняття файлу. Характеристимка файла.

В інформатиці використовується наступне визначення: файл - це впорядкована сукупність даних, що зберігається на диску і займає іменовану область зовнішньої пам'яті. Згідно з термінологією, прийнятою в програмуванні, файл — це довільний блок інформації, пристрій вводу-виводу. Кожна комп'ютерна програма відкриває принаймні три файли стандартних потоків: вхідний файл (stdin), вихідний файл (stdout), файл виводу повідомлень про помилки (stderr). Вхідний файл зазвичай асоціюється із клавіатурою, вихідний файл та файл виводу помилок- із екраном терміналу, проте кожен із цих файлів може бути перенаправлений на інший носій інформації, наприклад, на дисковий файл, про який мовилося вище, на мережу, яка також є файлом, на контролер будь-якого периферійного пристрою комп'ютера, зчитувача інформації тощо. Файлом може бути також ділянка оперативної пам'яті програми.

З кожним файлом пов'язаний набір атрибутів (характеристик), тобто набір відомостей про файл. Склад атрибутів може сильно відрізнятися для різних файлових систем. Наведемо приблизний список можливих атрибутів, не прив'язуючись до будь-якої конкретної системі.

Ім'я файлу. У старих ОС довжина імені була жорстко обмежена 6 - 8 символами з метою економії місця для зберігання імені та прискорення роботи. В даний час максимальна довжина імені становить зазвичай близько 250 символів, що дозволяє при бажанні включити в ім'я файлу докладний опис його вмісту.

Тип файлу. Деякі ОС виділяють кілька істотно різних типів файлів, наприклад, символьні і виконавчі, файли даних і файли програм і т.п. Нижче будуть розглянуті типи файлів, розрізняє UNIX.

Розмір файлу. Звичайно вказується в байтах, хоча раніше часто задавався в блоках.

Тимчасові штампи. Під цим терміном розуміються різні позначки дати і, можливо, часу дня. Найважливішим із тимчасових штампів є час останньої модифікації, що дозволяє визначити найбільш свіжу версію файлу. Корисними можуть бути також час останнього доступу (тобто відкриття файлу), час останньої модифікації атрибутів.

Номер версії. У деяких ОС при всякій зміні файлу створювалася його нова версія, причому система могла зберігати або всі версії, або тільки кілька останніх. Це давало важлива перевага - можливість повернутися до старої версії файлу, якщо зміни виявилися невдалими. Тим не менш, цей атрибут не прижився через велику надлишкової витрати дискової пам'яті. При необхідності розробники можуть використовувати спеціальні програмні системи управління проектами, що забезпечують у тому числі і зберігання старих версій файлів.

Власник файлу. Цей атрибут необхідний в багатокористувацьких системах для організації захисту даних. Як правило, власником є ​​користувач, який створив файл. Іноді, крім індивідуального власника, вказується ще й група користувачів як колективний власник файлу Атрибути захисту. Вони вказують, які саме права доступу до файлу мають різні користувачі, у тому числі і власник файлу.

Тип доступу. У деяких ОС (наприклад, в OS / 360) для кожного файлу повинен був зберігатися допустимий тип доступу: послідовний, довільний або один з індексних типів, що забезпечують швидкий пошук даних у файлі. В даний час більш поширений підхід, при якому для всіх файлів підтримуються одні й ті ж типи доступу (послідовний і довільний), а прискорення пошуку повинно забезпечуватися, наприклад, системою управління базами даних.

· Розмір запису. Якщо ця величина вказана, то адресація потрібних даних виконується за допомогою номера запису. Інший підхід полягає в тому, що дані адресуються їх зміщенням (в байтах) від початку файлу, а розбиття файлу на записи покладається на прикладні програми, що працюють з файлом.

Дані про розміщення файлу на диску. Користувач, як правило, не знає і не хоче нічого знати про розміщення файлу (саме для цього і існує поняття файла). Для системи ці дані необхідні, щоб знайти файл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]