Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_EEEEEEEEEEEEE.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

20.Параметри абзацу

Абзац - це структурна складова тексту, зазвичай пов'язана логічно і графічно виділена, наприклад, у вигляді відступів. Коли ви набираєте текст, щоразу натискаючи клавішу «Enter», ви створюєте новий абзац. Налаштування виду абзацу визначає його формат, який відповідає за розміщення тексту на сторінці. астройка (форматування абзацу, передбачає : ідстань праворуч або ліворуч від абзацу; міжрядковий інтервал абзацу; ирівнювання рядків абзацу відносно лівого і правого поля;відступ або виступ першого рядка абзацу;інтервал перед абзацом і після нього; розбивка абзацу на сторінці. В першу чергу, приступаючи до налаштування абзацу, необхідно вміти його виділяти. Для цього зробіть наступне: 1 спосіб: Тричі клацнути лівою кнопкою миші по будь-якому слову абзацу; 2 спосіб: Використовуйте комбінації клавіш: <Ctrl+Shift+(стрілка вгору)> – виділення від місця розташування курсору введення тексту до початку абзацу; <Ctrl+Shift+(стрілка вниз)> – виділення від місця розташування курсору введення тексту до кінця абзацу. Вирівнювання рядків абзацу За замовчуванням текст абзацу вирівнюється по лівому краю. Але документи бувають різні, і вирівнювання теж може вимагатися інше. Наприклад, для контрольних робіт Вузів прийнято вирівнювання по ширині. Для того щоб задати потрібний спосіб вирівнювання рядків абзацу, скористайтеся одним із нижченаведених способів: 1 спосіб: Перейдіть на вкладку «Головна», а потім виділіть потрібні абзаци (черговість не має значення). У групі «Абзац» виберіть один з чотирьох доступних кнопок вирівнювання: «По лівому краю» – вирівнювання рядків абзацу по лівому краю; «По центру» – вирівнювання рядків абзацу по центру (пропорційно рівновіддалені від правого і лівого краю); «По правому краю» – вирівнювання рядків абзацу по правому краю; «По ширині» – вирівнювання рядків абзацу одночасно і по лівому і правому полю. При цьому текст візуально «розтягнеться» (заповнить простір рядків), а між словами з'явиться додаткове відстань. 2 спосіб: Виділіть потрібні абзаци, а потім використовуйте сполучення «швидких» клавіш: <Ctrl+L> – вирівнювання по лівому краю; <Ctrl+E> – вирівнювання по центру; <Ctrl+R> – вирівнювання по правому краю; <Ctrl+J> – вирівнювання по ширині.

Міжрядковий інтервал

Міжрядковий інтервал дуже часто використовується при форматуванні документів, а найбільш поширені його значення - одинарний і полуторний. Сам інтервал визначається на основі базових ліній рядків, які проходять по центру

21. Створення таблиць в текстових документах. Форматування таблиць.

Таблиці дозволяють організовувати інформацію у вигляді рядків та стовбців, що дуже зручно для представлення даних. В таблиці заносяться факти та цифри, на які читач може не звернути увагу в тексті, але які дуже наглядно представляються в таблицях.

Таблиця складається з:

~     Рядків – відображають інформацію по горизонталі;

~     Стовпців – відображають інформацію по вертикалі;

~     Комірки – це клітинка, що з’явилася на місці перетину рядків та стовпців.

Створення таблиці

Microsoft Word дозволяє три різних способи створення таблиці в документі:

~     Створення таблиці в документі за допомогою мишки;

~     Визначення розмірів таблиці за допомогою діалогового вікна де вказується стовпці і рядки;

~     Визначення розмірів таблиці за допомогою мишки та випадвючих меню.

Створення таблиці за допомогою мишки.

Для того щоб створити таблицю за допомогою мишки потрібно: 1.     Вибрати команду Таблиця Намалювати таблицю. З’явиться панель інструментів Таблиці та границі, а покажчик миші прийме вигляд олівці.

2.     Підведіть покажчик мишки до того місця в документі, де потрібно вставити таблицю.

3.     Утримуючи натисненою ліву кнопку мишки (ЛКМ), намалюйте рамку таблиці необхідного розміру.

4.     Відпустіть ліву кнопку мишки.

Word відобразить границі таблиці, намальовані сплошними лініями.

5.     Перемістить вказівник мишки в середину таблиці, щоб намалювати її стовпці та рядки. Ви можите малювати лінії не тільки по вертикалі та горизонталі а й по діагоналі.

Повторяйте ці дії необхідну кількість разів.

В тому випадку, якщо ви допустили помилку, клацніть на кнопці Ластик на панелі інструментів Таблиці і границі, після чого клацніть на лінії, яку необхідно видалити. Потім клацніть на кнопці Намалювати таблицю і продовжуйте малювати таблицю.

6.     Натисніть клавішу «Esc», як тільки закінчите малювати таблицю.

Вказівник мишки прийме вигляд звичайного курсору. Тепер можна вводити текст в комірки тільки що створеної таблиці.

Для скасування виділення будь-якого з перерахованих фрагментів достатньо або клацнути мишею по будь-якій комірці таблиці, або натиснути якусь клавішу керування курсором.

Форматирование таблиці дозволяє змінити її зовнішній вигляд, додати і видалити рядки (стовпці), змінити розмір рядків і стовпців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]