Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_EEEEEEEEEEEEE.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

29.Мастер формул в електроній таблиці. Копіювання, тиражування та переміщення формул. Використання різних типів адресації.

Для обробки будь-якої інформації в редакторі Excel є більше 400 вбудованих функцій. Вводити в формулу назви функцій і їх параметри з клавіатури не дуже зручно, тому в редакторі є спеціальний засіб для роботи з функціями - Майстер функцій.

Майстер містить всього два кроки:

1 Вибір потрібної функції

2 Вказівка ​​її аргументів.

Щоб скористатися Майстром функцій, необхідно виконати наступні дії:

1. Встановити прямокутник курсора на клітинку, в яку потрібно ввести формулу. У цій же комірці, звичайно, буде відображатися і результат роботи формули.

2. Активізувати на вкладці Формули команду Вставити функцію вставити функцію Excel або за допомогою кнопки Вставити функцію виклик майстра функцій, яка знаходиться початку рядка формул. Вони повністю однотипні за своєю дією, користуйтеся, якою буде зручно. В результаті відобразиться вікно Майстер функцій

Копіювання вмісту осередків. Копіювання і переміщення осередків у програмі Excel можна здійснювати методом перетягування або через буфер обміну. При роботі з невеликим числом осередків зручно використовувати перший метод, при роботі з великими діапазонами - другий.  Метод перетягування. Щоб методом перетягування скопіювати або перемістити поточну клітинку (виділений діапазон) разом із вмістом, слід навести покажчик миші на рамку поточної комірки (він набуде вигляду стрілки з додатковими стрілками). Тепер клітинку можна перетягнути в будь-яке місце робочого аркуша (точка вставки позначається спливаючій підказкою). Для вибору способу виконання цієї операції, а також для більш надійного контролю над нею рекомендується використовувати спеціальне перетягування за допомогою правої кнопки миші. У цьому випадку при відпусканні кнопки миші з'являється спеціальне меню, в якому можна вибрати конкретну виконувану операцію. 

Формули.  Формула може містити числові константи, посилання на клітинки і функції Excel, з'єднані знаками математичних операцій. Дужки дозволяють змінювати стандартний порядок виконання дій. Якщо комірка містить формулу, то в робочому аркуші відображається поточний результат обчислення цієї формули. Якщо зробити комірку поточної, то сама формула відображається в рядку формул.  Правило використання формул у програмі Excel: якщо значення клітинки дійсно залежить від інших елементів таблиці, завжди слід використовувати формулу, навіть якщо операцію легко можна виконати в «умі». Це гарантує, що наступне редагування таблиці не порушить її цілісності і правильності вироблених в ній обчислень.  Посилання на клітинки. Формула може містити посилання, тобто адреси осередків, вміст яких використовується в обчисленнях. Це означає, що результат обчислення формули залежить від числа, що знаходиться в іншій клітинці.

Посилання на клітинку можна задати різними способами. По-перше, адреса комірки можна ввести вручну. Інший спосіб полягає в клацанні на потрібній комірці чи виборі діапазону, адреса якого потрібно ввести. Осередок або діапазон при цьому виділяються пунктирною рамкою.

Як у будь-якої іншої електронної таблиці для простоти в Microsoft Excel використовуються буквено-цифрове позначення адреси осередків. Поточну комірку користувач може визначити кількома способами:

1 спосіб: На самої робочої таблиці поточна комірка виділена табличним курсором (чорний прямокутник, що обрамляє осередок)

2 спосіб: В обрамленні вікна робочої таблиці будуть виділені кольором і жирним шрифтом буква стовпця і цифра рядки, на перетині яких знаходиться поточна комірка 2.

3 спосіб: У рядку формул, в лівій її частині, буде відображений адреса поточної комірки 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]