Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_EEEEEEEEEEEEE.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

18.Параметри шрифту

Шрифти При форматуванні тексту враховуються безліч характеристик і параметрів шрифтів. Правильний вибір його параметрів при редагуванні може значно збільшити якість готового тексту, але також може і все зіпсувати, у разі якщо спробувати поєднувати непоєднуване. Перший і основний параметр – це його тип. За своїм типом шрифти можна поділити на 5 категорій: - з зарубками, які в свою чергу діляться за стилем зарубок (старий, модерн або єгипетський). Сюди відносяться, наприклад Courier New Century, Cairo, Old Style. Такий тип володіє невеликими поперечними лініями на кінцях штриха і переходом від товстих ліній до тонких. - рублені шрифти виконуються однаковим по товщині і не мають зарубок. Сюди можна віднести Arial, headthinker, BerlinEmail, GeosansLight. Вони дуже добре допомагають виділити певну текстову групу. - рукописні – виконують імітацію рукописного тексту. Приміром - Vivaldi, Pristina, HenryMorganHand. - машинописні шрифти виконують імітацію текстів, написаних на друкарських машинках (CarbonType, Rough Typewriter, 1942 report) - декоративні. У цю категорію підпадають всі шрифти, які не можуть ставитися до інших категорій. Як правило вони мають різноманітні форми та виконання і найчастіше застосовуються для оформлення будь-яких маленьких текстів (наприклад на листівках). Приміром - SCRAMBLE, DS DOTS, MOVIE TIMES. Наступний параметр – гарнітура, тобто це один або цілий набір шрифтів, які мають однакові дизайни. Часто шрифти однієї гарнітури є плодом розробок одного автора. В якомусь плані гарнітура тип мають щось спільне, але це різні параметри. Гарнітура – це набір схожих стилів, тип – це група, в яку ці стилі об'єднані.

Далі йде розмір, або по-іншому кегель шрифту. Розмір виконує свою роль, збільшуючи текст в потрібних місцях, і зменшуючи в тих, де він не так важливий, але і без нього не обійтися (наприклад посилання або коментар). Накреслення – це різноманітні варіанти написання одного і того ж шрифту. Напівжирний – виділяє текст, роблячи його набагато більш насиченим і щільним. Курсив – злегка нахиляє текст, що надає йому вигляд, який трохи схожий на рукописний варіант. Підкреслений – підкреслює текст Змішаний – в залежності від вибору попередніх параметрів текст може бути виділено жирним-курсивним накресленням, курсивним підкресленим і т. д.

19. Параметри сторінки. Поняття колонтитула.

Параметри сторінки призначені для того, щоб задати документом бажаний вид. Це актуально для створення практично будь-якого документа від договору або наказу, до художньої книги або наукового твору. Знаючи як змінювати поля і вміючи вибирати оптимальний розмір паперу та орієнтації сторінки документа, ви зможете правильно і красиво оформляти документи і позбавите себе від непотрібної рутинної роботи. Установлення параметрів сторінки Параметри сторінки задаються безпосередньо перед початком форматування і розміщення в ньому різних об'єктів. Ви можете задати ці параметри і наприкінці роботи над документом, але врахуйте що, наприклад, при великих значеннях полів, зовнішній вигляд документа може істотно змінитися. Параметри сторінки більш всього порівнянні з фундаментом будівлі, і тому повинні задаватися першими, адже всі вирівнювання в документі прив'язані до орієнтації сторінки та її полів. Також ви можете здійснювати настройку параметрів загалом або за категоріями. Поля документа Поля документів можна швидко налаштувати, використовуючи готові шаблони. Перейдіть на вкладку «Розмітка сторінки» натисніть кнопку «Поля» і виберіть один з варіантів полів. Якщо вам необхідно провести «ручну» налаштування полів, зробіть наступне: «Розмітка сторінки у групі Параметри сторінки клацніть «Поля» і в розкрився вікні виберіть «Додаткові поля». Відкриється вікно «Параметри сторінки» на вкладці «Поля»; В областях положення полів задайте їх величину, розмір палітурки в області «Обкладинка» і положення палітурки в однойменній області; Клацніть по значку відкриття діалогового вікна «Параметри сторінки» при відкритій вкладці Розмітка сторінки у групі «Параметри сторінки».

Орієнтація сторінки Розмір бумаги

Вікно «Параметри сторінки» Вікно параметри сторінки має три вкладки: «Поля», «Розмір паперу» і «Джерело паперу». Вкладка «Поля» В області «Поля» задаємо чотири поля документа. Для стандартних офіційних документів значення полів рівні: ліве – 2,5 см (1 дюйм), праве – 1,25-1,5 см (близько півдюйма), верхнє і нижнє 1,5 – 2см (в деяких документах нижнє поле більше верхнього), а максимальні значення полів дорівнюють: для лівого – 3 см, для інших – 2см.

Вкладка «Розмір паперу» В області «Розмір паперу», можна вибрати заданий розмір паперу формату – А4, А3, А5 і т. д. В полях «Ширина» та «Висота» задається довільний розмір. В області «Подача паперу» вибирається, як буде подаватися папір друк. Рекомендується використовувати значення за замовчуванням. Область «Зразок» аналогічна вищеописаної. Вкладка «Джерело паперу»

Колонтитулами називають текстові рядки, що розташовуються над основним текстом кожної смуги, що покращують оформлення видання і полегшують користування ним (полегшується знаходження потрібного розділу видання, слова до словника тощо). У сучасних виданнях не застосовують колонтитулів, мають чисто оформлювальне значення, так званих «мертвих» колонтитула однакових по всій книзі. Зазвичай застосовують колонтитули «живі», змінні, тобто різні для різних розділів і глав книги. Колонтитули зазвичай набирають в «червону рядок», завжди одним рядком, шрифтом, що значно відрізняється від шрифту основного тексту, — курсивом, напівжирним курсивом, капітеллю, прописними зниженого кегля і т. п. Іноді колонтитули вимикають у зовнішній край або в обидва краї смуги (у словникових виданнях та енциклопедіях). В більшості випадків в одному рядку з колонтитулом розміщують і колонцифру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]