Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_EEEEEEEEEEEEE.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

25.Поняття електронної таблиці. Структура електронної таблиці.

Електронна таблиця – (англ.-spreadsheets) – це програма, що моделює на екрані двовимірну таблицю, яка складається з рядків і стовпців. Основним призначенням електронної таблиці є введення даних до комірок й обробка їх за формулами.

Електронна таблиця є універсальним засобом для автоматизації розрахунків над табличними даними. Її створюють у пам’яті комп’ютера, потім її можна переглянути, змінювати, записувати на магнітних та оптичних носіях для зберігання, друкувати на принтері.

Документ, створений в MS Excel, називається робочою книгою. Робоча книга складається з набору робочих листів. Листів в книзі Excel може бути до 255. Кожен робочий лист має ім'я, за умовчанням Ліст1, Ліст2, Ліст3. Назви листів відображаються в нижній частині листа. За допомогою ярличків, на яких написані імена листів, можна перемикатися між робочими листами, що входять в робочу книгу. Щоб перейменувати робочий лист, треба двічі клацнути на його ярличку, або натиснути правою кнопкою миші на ярличку і вибрати пункт Перейменувати. Листам можна давати вільні імена завдовжки до 31-го символу, виключаючи символи * : / \ ? [ ], щоб перемістити робочий лист в іншу позицію в тій же робочій книзі, потрібно мишею перетягнути його ярличок у відповідне місце.

Якщо користувачеві необхідно додати новий робочий лист, він може зробити це, виконавши команду Вставка / Лист. Для видалення листа слід виконати команду Правка / Видалити лист, при цьому необхідно пам'ятати про те, що видалений лист відновити неможливо.

Простір робочого листа складається з рядків і стовпців. На перетині рядків і стовпців утворюються елементи таблиці.

Осередок – це елемент робочого листа, що мінімально адресується. Ім'я осередку (адреса) складається з імені стовпця і номера рядка, наприклад, A10 або D23. Адресація осередків використовується при записі формул. Один з осередків завжди є активним, і в ній проводяться операції введення і редагування.

Група осередків називається діапазоном. Діапазон осередків позначають, указуючи через двокрапку номера осередків, розташованих в протилежних кутах, наприклад: А5:С20.

26.Типи даних електронної таблиці.

У кожну комірку користувач може запровадити дані однієї з наступних можливих видів: символьні, числові, формули і функції, і навіть дати.

>Символьние (текстові) дані мають описовий характер. Вони можуть містити алфавітні, числові і спеціальні символи. Як їх першого символу часто використовується апостроф, інколи ж – лапки чи прогалину.

Приклад 2.Символьние дані:

>Ведомость по нарахуванню премії Група №142

Числові дані що неспроможні утримувати алфавітних і спеціальних символів, оскільки із нею виробляються математичні операції. Єдиними винятками є десяткова точка (кома) і це ознака числа, стоїть проти нього.

Приклад 3. Числові дані:

100 –135

123.32 .435

Формули. Очевидна на екрані вміст осередки, можливо, – результат обчислень, вироблених зі свого, але з видимої у ній формулі. Формула може охоплювати ряд арифметичних, логічних та інші дій, які з даними з деяких інших осередків.

Приклад 4. Припустимо, що у осередку перебуває формула +>В5 + (С5 + 2 *Е5) / 4. У звичайному режимі відображення таблиці на екрані ви не побачите не формулу, а результат обчислень за нею над числами, які у осередкахВ5,С5 іЕ5.

Функції. Функція є програму з унікальним ім'ям, на яку користувач має поставити конкретні значення аргументів функції, котрі стоять у дужках після його імені. Функцію (як і, як і кількість) вважатимуться приватним випадком формули. Розрізняють статистичні, логічні, фінансові та інші функції.

Приклад 5. Осередок містить функцію обчислення середнього арифметичного значення безлічі чисел, що у осередкахВ4,В5, В6,В8. наступного вигляді:

@>AVG (>В4 .. В6,В8).

Дати. Особливим типом вхідних даних є дати. Цей тип даних забезпечує виконання таких функцій, як додавання до дати числа (перерахунок дати уперед і тому) чи обчислення різниці двох дат (тривалості періоду). Дати мають внутрішній (наприклад, дата може виражатися кількістю днів з початку 1900 роки або банку порядковим номером дня поЮлианскому календареві) і зовнішній формат. Зовнішній формат використовується для введення і відображення дат. Найбільш уживані такі типи зовнішніх форматів дат:

–ДД–МММ–ГГ (>04–Янв–95);

–МММ–ДД–ГГ (>Янв–04–95);

–ДЦ–МММ (>04–Янв);

–МММ–ГГ (>Янв–95).

Увага! Тип вхідних даних, які у кожної осередку, визначається першим символом, який має трактуватися не як частину даних, бо як команда перемикання режиму:

тоді як осередку містяться числа, то їхній найбільший символ є або цифрою, або десяткової точкою, або знаком числа (плюсом чи мінусом);

тоді як осередку міститься формула, то перший її символ може бути обраний належним чином відповідно до специфікою конкретного табличного процесора. І тому часто використовуються ліва кругла дужка, знак числа (плюс чи мінус), знак рівності тощо.;

осередок, що містить функцію, завжди використовують у ролі першого спеціальний символ @ ;

якщо осередок містить символьні дані, її першим символом то, можливо одинарна (апостроф) чи подвійна лапки, і навіть прогалину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]