Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_EEEEEEEEEEEEE.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

23. Використання технології вмонтованих об'єктів.

Що таке об'єкт

Об'єкт поєднує в собі декілька типів даних (властивостей) і функцій (методів), які керують цими даними. Ви детально познайомитеся з вбудованими об'єктами Math і Date. Але спочатку, давайте подивимося, як використовуються об'єкти в JavaScript.

Створення об'єктів

JavaScript має спеціальні функції, звані конструкторами, які використовуються для створення об'єктів. Наприклад, вбудована функція String використовується для створення об'єктів String. Строкова змінна створюється наступним чином:

myname = new String ("Текст");

Ключове слово new дає вказівку JavaScript створити новий об'єкт - або, новий екземпляр об'єкта String. Цей екземпляр строкового об'єкта має значення Текст і відгукується на ім'я myname.

Подібний синтаксис можна застосовувати для створення будь-якого об'єкта: String, Date, Array або навіть користувальницького. (Об'єкти Math становлять виняток.)

Властивості об'єкта

Кожен об'єкт має одне або кілька властивостей, або атрибутів. Кожна властивість - це окрема змінна, збережена в об'єкті. Кожної змінної визначається значення. Властивості використовуються для збереження даних певного типу.

Ви вже використали деякі властивості об'єктів в попередніх уроках. Наприклад властивість length масивів і строкових змінних. Щоб звернутися до властивості, вводиться ім'я об'єкта, роздільник (точка), а після нього ім'я властивості. Наприклад довжина масиву names визначається таким чином:

names.length

В якості властивостей об'єктів можуть виступати інші об'єкти. Наприклад, кожен елемент масиву - це властивість спеціального типу, позначене своїм індексом. Довжина першого елемента масиву, наприклад, визначається таким чином:

names [0] .length

Об'єкт Math

Об'єкт Math - це вбудований в JavaScript об'єкт, що містить математичні константи і функції. Вам немає необхідності створювати об'єкт Math, оскільки він вже створений і готовий до використання. Властивості об'єкта Math містять математичні константи, а методи - математичні функції.

Оскільки властивості і методи об'єкту Math управляються за допомогою набору всіляких операторів, дуже зручно використовувати разом з цим об'єктом ключове слово with.

Округлення і усічення

Три часто використовуваних методу об'єкту Math дозволяють округляти десяткові дроби до цілих значень.

Math.ceil () - округлює число до найближчого більшого цілого.

Math.floor () - округлює число до найближчого меншого цілого.

Math.round () - округлює число до найближчого цілого.

Всі ці методи мають тільки один аргумент - округлює значення. Це не завжди зручно: іноді виникає ситуація, коли необхідно округляти ні до цілого числа, а до певного десятичному знаку (наприклад при розрахунку грошових величин). Наступний приклад демонструє, як це упущення можна усунути.

24.Макетування документу в декілька колонок. Списки.

Завдання відступів

Встановити відступи абзаців зліва і справа, а також відступ або виступ першого рядка.

1. Виділити потрібні абзаци і задати команду Абзац….

2. У діалоговому вікні, що відкрилося, вибрати вкладку Відступи і інтервали.

3. У списках зліва: і справа: вибрати або ввести необхідні значення інтервалів в пунктах.

4. У списку перший рядок: вибрати Відступ (червоний рядок) або Виступ і справа в полі на: задати величину відступу або виступу першого рядка кожного з абзаців.

Відступи зліва і праворуч від абзацу, а також відступ першого рядка поточного абзацу зручно настроювати за допомогою горизонтальної лінійки. Маркери горизонтальної лінійки мають наступні назви: лівий верхній - маркер (або фіксатор) першого рядка, лівий ніжній, - маркер лівого відступу, правий ніжній, - маркер правого відступу.

Налаштування відступів абзацу за допомогою горизонтальної лінійки:

1. Помістити курсор в абзац, що настроюється.

2. За допомогою команди Лінійка в меню Вигляд встановити горизонтальну лінійку у вікні документа, якщо вона не була встановлена раніше.

3. Переміщаючи маркер першого рядка (див. рис. 3.1.4.2), встановити потрібний відступ першого рядка.

4. За допомогою маркерів лівого і правого відступу (див. рис. 3.1.4.2) встановите лівий і правий відступи абзацу.

 

Рис. 3.1.4.2. Розташування маркерів на горизонтальній лінійці

 

У Word є можливість представляти текст в декількох колонках.

1 спосіб

1. У меню Формат вибрати команду Колонки.

У вікні Колонки (рис. 3.1.4.3), що відкрилося, ввести необхідне число колонок і задати їх тип.

2 спосіб

1. Клацніть кнопку Колонки на Стандартній панелі інструментів.

2. У вікні, що з'явилося вкажіть число колонок

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]