Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_EEEEEEEEEEEEE.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

1 Інформатика як наука і як вид людської діяльності

Інформатика – це фундаментальна наука, яка вивчає загальні властивосні та структуру інформації, а також розглядає питання повязані з опрацюванням, зберіганням, передачею інформації, за допомогою технічких засобів.

Структура інформатики має такі розділи:

  • Теоритичка інформатика

  • Обчислювальна техніка

  • Програмування

  • Інформаційні системи

  • Штучний інтелект

Термін інформатика виник у 60-х рр.. у Франції для назви області, що займається автоматизованою обробкою інформації за допомогою електронних обчислювальних машин. Основним поняттям в інформатиці виступає інформація, її властивості та інформаційні процеси.

Головна функція інформатики полягає в розробці методів і засобів перетворення інформації та їх використання в організації технологічногопроцесу переробки інформації.

2 Інформація та повідомлення та їх взаємозв’язок

Поняття інформації Інформація — це відомості про об'єкти навколишнього світу, які сприймаються людиною, твариною, рослинним світом або спеціальними пристроями. Інформація передається за допомогою повідомлень. Пові­домлення можуть бути усними, письмовими, у вигляді малюнків, жестів, спеціальних знаків тощо. Під повідомленням розуміють вплив на нервову систему живого організму деякої сукупності сигналів, подразників, яка може бути подана різними способами в залежності від систем, які її видають та сприймають.

Інформація та повідомлення В інформатиці поняття «повідомлення» має більш широкий зміст, ніж у повсякденному житті. За допомогою повідомлень здійснюється обмін інформацією між: людьми, між: людьми і машинами, між: машинами; обмін сигналами у тваринному і рослинному світі тощо. Повідомлення фіксувалися у вигляді малюнка або тексту на скелі, папірусі, пергаменті. З виникненням писемності повідомлення стали передавати у вигляді рукописних і друкованих текстів: газет, журналів, книг. Пізніше для передавання повідомлень почали використовувати телефон і радіо. Різноманітну інформацію люди (і машини) збирають, обробля­ють, зберігають і передають іншим людям (і машинам) для подаль­шого використання. Таким чином здійснюються основні процеси накопичення, обробки і розповсюдження інформації. Інформація та шум, їх взаємне перетворення Повідомлення, яке не несе інформації, несе шум. Іншими словами, якщо повідомлення не підвищує інформованість об'єкта, то воно не несе інформацію. Шумом є повідомлення, сформульоване невідомою мовою або які містять невідомі терміни. Але для тих, хто розуміє цю мову або знає зміст цих термінів, це повідомлення є інформацією.

Властивості інформації:

1)Об’єктивність та суб’єктивність

2)Достовірність інформації – зведення до мінімуму впливу зовнішніх шумів та перешкод.

3)Повнота інформації – достатність ін-ції для прийняття рішення.

4)Доступність інформації

5)Актуальність

Неперервні і дискретні повідомлення Дискретні повідомлення- повідомлення, що передаються за допомогою дискретних сигналів Неперервні – інформацівя передана за допомогою неперервних сигналів.,якщо величини змінюються якзавгодно дрібними кроками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]