Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_EEEEEEEEEEEEE.doc
Скачиваний:
133
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
409.6 Кб
Скачать

27.Адресація комірок.

Кожна комірка має свій адрес.Адрес осередку складається з імені стовпця і номера рядка, на перетині яких розташована комірка, наприклад, A1, B5, DE324. Адреси осередків використовуються при записі формул, що визначають взаємозв'язок між значеннями, розташованими в різних осередках. У поточний момент часу активною може бути тільки один осередок, яка активізується клацанням мишки по ній і виділяється рамкою. Ця рамка в Excel грає роль курсору. Операції введення і редагування даних завжди проводяться тільки в активній комірці.

На дані, розташовані в сусідніх осередках, що утворюють прямокутну область, можна посилатися в формулах як на єдине ціле. Групу осередків, обмежену прямокутною областю, називають діапазоном. Найбільш часто використовуються прямокутні діапазони, що утворюються на перетині групи послідовно йдуть рядків і групи послідовно йдуть стовпців. Діапазон осередків позначають, вказуючи через двокрапку адреса першого осередку та адресу останньої комірки діапазону, наприклад, B5: F15. Виділення діапазону комірок можна здійснити протяганням покажчика мишки від однієї кутової осередку до протилежної осередку по діагоналі. Рамка поточної (активною) осередку при цьому розширюється, охоплюючи весь вибраний діапазон.

У MS Excel є три способи адресації комірок: відносна, як показано вище (A7), абсолютна та змішана. Ознакою абсолютної адресації є знак $.

Якщо знак $ передує імені стовпця і номером рядка $ C $ 12, $ A $ 2: $ d $ 24, то це буде абсолютний адресу комірки або діапазону комірок. Абсолютна адресація застосовується у випадках, коли в формулах необхідно здійснювати посилання на одну і ту ж комірку (один і той же діапазон комірок).

Якщо знак $ передує імені стовпця $ B7, то це буде абсолютний адреса стовпця. Якщо знак $ передує номеру рядка D $ 23, то це буде абсолютний адреси рядка. Це приклади змішаної адресації.

Для зміни способу адресації при редагуванні формули треба виділити посилання на комірку і натиснути клавішу F4. При одному натисканні буде абсолютний адресу комірки. При двох натисканнях буде абсолютний адреса рядка. При трьох натисканнях буде абсолютний адреса стовпця. При чотирьох натисканнях буде відносна адреса комірки.

Окрема осередок може містити дані, що відносяться до одного з наступних основних типів: число, дата і час, текст або формула, а також залишатися порожньою.

28. Параметри комірок.

Група перемикачів Width дозволяє вам встановити ширину осередку. Перемикач Fixed і розташоване праворуч від неї полі введення Width задають фіксовану ширину осередку. Перш ніж задавати ширину комірки, не забудьте включити вищезгаданий перемикач. Інший перемикач в цій групі - Autostretch - задає режим "саморастягіванія" осередки, т. Е. Осередок буде займати весь простір таблиці, що залишився від інших осередків. У таблиці може бути тільки одна така осередок.

У полі введення Height задається висота осередку. Селектор кольору Bg задає колір фону комірки.

Список, що розкривається Ноrz дозволяє задати горизонтальне вирівнювання вмісту комірки. Тут доступні чотири пункти:

Default - вирівнювання за умовчанням, зазвичай, по лівому краю. В осередках рядка заголовка текст за умовчанням вирівнюється по центру (про рядку заголовка див. Нижче);

Left - вирівнювання по лівому краю;

Center - по центру;

Right - по правому краю.

Аналогічно, розкривається Vert задає вертикальне вирівнювання тексту в комірці. Тут є п'ять пунктів:

Default - вирівнювання за умовчанням, зазвичай посередині;

Тор - вирівнювання по верху;

Middle - посередині;

Bottom - по низу;

Baseline - за базовою лінії.

Прапорець No Wrap забороняє перенесення рядків усередині осередку.

З цими елементами управління і задаються ними параметрами все зрозуміло. За винятком перемикачів групи Width і поля введення Width.

Взагалі, завдання ширини осередку - тема окремої розмови. Звичайно, ви вже знаєте, що осередки можуть мати фіксовану ширину або "розтягуватися" автоматично, заповнюючи все вільне місце в таблиці. Але насправді тут є дуже багато нюансів, викликаних особливостями роботи програм Web-оглядачів та взаємовпливами комірок таблиць і самих таблиць один на одного. Давайте поговоримо про це докладніше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]