Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geyer_E_S_Naumchuk_O_A_YAgmur_K_A_Oblikov_p.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Частка фінансових результатів сегментів у фінансовому результаті підприємства

N

з/п

Господарський сегмент

Прибуток сегменту

Збиток сегменту

Співвідношення прибутку (збитку) сегменту та прибутку всіх сегментів

Фінансовий результат сегменту складає не менш 10% прибутку підприємства

3

Виробництво і продаж авто

30000

20%

так

4

Виробництво і продаж діа-гностичного устаткування

10000

7%

ні

5

Виробництво і продаж ароматизаторів

10000

7%

ні

Всього

150000

10000

X

Х

Звітним вибирається сегмент 3 "Виробництво і продаж автомобілів"

Перевірка правила "75 відсотків" (див. табл. 2). 36% + 35% + 9% = 80 %

Правило дотримується. Якби дане правило не дотримувалося, необхідно було б робити добір по питомій вазі активів сегментів.

За результатами приклада звітними сегментами обрані наступні господарські сегменти:

1 "Виробництво і продаж ліків"

2 "Виробництво і продаж харчових добавок"

3 "Виробництво і продаж автомобілів"

За аналогічною методикою відбираються і допоміжні сегменти.

Тема 10. Формування управлінської (внутрішньої) та податкової звітності підприємства

10.1. Політика щодо управлінського обліку та внутрішньої звітності

10.2. Облікова політика щодо оподаткування

Нормативно-правові документи

1. Закон України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999р. № 996 – XІV зі змінами і доповненнями.

2. Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755 – VI зі змінами і доповненнями.

3. П(С)БО 17 „Податок на прибуток”, затверджене наказом МФУ від 28.12.2000 р. № 353 зі змінами і доповненнями.

4. Положення бухгалтерського обліку „Податкові різниці”, затверджене наказом МФУ від 25.01.2011р. № 27.

10.1. Політика щодо управлінського обліку та внутрішньої звітності

Підприємство, крім фінансової звітності, складає інші види звітності, тому до складу облікової політики підприємства треба віднести також вибір елементів управлінського та податкового обліку, форм їх ведення з урахуванням конкретних особливостей відповідної звітності.

Відсутність поділу бухгалтерського обліку на види, закріпленого на законодавчому рівні, вимагає конкретизації суті і змісту кожного з них, конкретизації методики ведення для конкретного підприємства.

Управлінська звітність спрямована на забезпечення внутрішніх користувачів інформацією, на основі якої приймаються управлінські рішення, тому ведення управлінського обліку також є важливим, хоча він не регламентується законодавством. У п.5 ст. 8 Закону про бухгалтерський облік і фінансову звітність сказано, що підприємство самостійно розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій

Управлінський облік і звітність знаходиться лише в компетенції керівництва підприємства, організації, установи, і тому методику формування та форми цієї звітності підприємство обирає самостійно, виходячи з доцільності та корисності інформації, що міститься в неї, для реалізації цілей фірми. Це ставить відповідні вимоги перед внутрішньою регламентацією управлінського обліку, вимагає створення чітких правил, розробки внутрішніх нормативних документів.

При розробці політики з управлінського обліку необхідно встановити принципи, відповідно до яких буде вестися управлінський облік на підприємстві, порядок обліку стосовно всіх сегментів і видів діяльності підприємства з урахуванням їх специфіки. Все це має бути відображено у розпорядчому документі про облікову політику підприємства або у вигляді окремого пакета документів.

Кожен з розглянутих принципів, методів і процедур можна використовувати не тільки в фінансовому, а і в управлінському обліку з урахуванням їх специфіки. Наприклад, методи амортизації основних засобів будуть обрані у фінансовому та управлінському обліку можуть бути різними: у фінансовому – один з методів, передбачених П(С)БО, в управлінському – з урахуванням особливостей діяльності підприємства та потреб внутрішніх користувачів.

Наведемо ще один приклад. При формуванні робочого плану рахунків доцільно включити до нього не тільки рахунки для ведення фінансового обліку, але й ув’язати їх з рахунками, які дозволять накопичувати інформацію для складання управлінської звітності. На багатьох підприємствах (великих, середніх) управлінський облік ведуть у системі рахунків бухгалтерського обліку, використовуючи при цьому подвійний запис. Також необхідно встановити перелік та форми первинних документів, облікових регістрів, що використовуються підприємством для узагальнення інформації; перелік осіб, які мають право підпису документів та ін.

У плані-графіку складання і подання звітності (табл. 9), який має оформлюватися додатком до наказу про облікову політику, за внутрішньою звітністю необхідним є закріплення відповідальних осіб, уповноважених керівництвом підприємств на прийняття наданих нижчими ланками управління звітних форм, терміни їх складання і подання.