Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geyer_E_S_Naumchuk_O_A_YAgmur_K_A_Oblikov_p.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Подання фінансової звітності

Підприємства зобов’язані подавати квартальну і річну фінансову звітність органам, до сфери управління яких вони належать, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів. Органам законодавчої влади та іншим користувачам фінансова звітність подається відповідно до законодавства. Термін подання фінансової звітності встановлюється Кабінетом Міністрів України [4].

Фінансова звітність підприємств не становить комерційної таємниці, крім випадків, передбачених законодавством.

Підприємства (крім бюджетних установ) зобов'язані подавати (надсилати рекомендованим листом) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, фінансову звітність про господарську діяльність у складі балансу і звіту про річні фінансові результати.

Публічні акціонерні товариства, підприємства - емітенти іпотечних облігацій, іпотечних сертифікатів, облігацій підприємств і сертифікатів фондів операцій з нерухомістю, а також професійні учасники фондового ринку, банки, страховики та інші фінансові установи зобов'язані не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком шляхом розміщення на власній веб-сторінці з опублікуванням у періодичних або неперіодичних виданнях.

Враховуюче сказане, складовою облікової політики підприємства є визначення конкретних умов складання і подання звітності відповідно до вимог закону (виконавці, терміни складання й подання звітності, способи надання користувачам, визначення способу оприлюднення звітності і т.д.).

Тому необхідно скласти плани-графіки складання і подання звітності за формою, наведеною в табл. 9.

Таблиця 9 – План-графік складання і подання звітності

Назва та номер форми звітності

Періодичність складання

Відповідальна особа

Строки передачі

Кому

передається

1

2

3

4

5

Формування консолідованої фінансової звітності

Підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції зобов'язані складати та подавати консолідовану фінансову звітність.

При цьому під дочірніми підприємствами мають на увазі підприємства, що є юридичною особою й над якими здійснюється постійне право на визначення стратегічної політики в питаннях поточної, інвестиційної, фінансової діяльності з боку материнського підприємства.

Консолідована фінансова звітність складається шляхом упорядкованого додавання показників фінансової звітності дочірніх підприємств до аналогічних показників фінансової звітності материнського підприємства. В разі застосування трансформаційних таблиць у розрізі об’єктів обліку, які допомагають у формуванні показників звітності, вони можуть бути додатками до наказу про облікову політику.

Однією з необхідних умов складання консолідованої звітності вважається єдність облікової політики материнського і дочірніх підприємств. Якщо деякі положення облікової політики розрізняються, про це обов’язково вказується у примітках до річних звітів.