Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geyer_E_S_Naumchuk_O_A_YAgmur_K_A_Oblikov_p.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Критерії визначення звітних господарських сегментів

Вони характеризуються:

- видом продукції (товарів, робіт, послуг), що виробляється або продається;

- характером виробничого процесу

- способом одержання доходу;

- характерними для цієї діяльності ризиками;

- визначеною категорією покупців продукції (товарів, робіт, послуг).

Географічні сегменти - частина діяльності підприємства з виробництва і/чи продажу визначеного виду (чи групи) продукції (товарів, робіт, послуг) у конкретному економічному середовищі (регіоні), що відрізняється від інших.

Критерії визначення звітних географічних сегментів

Вони характеризуються:

- відмінними від інших географічних регіонів економічними і політичними умовами;

- особливим взаємозв'язком між діяльністю в різних географічних регіонах;

- територіальним розташуванням виробничих потужностей або покупців продукції (товарів, робіт, послуг);

- характерними ризиками, зв'язаними з конкретним регіоном;

- визначеними правилами валютного контролю і валютних ризиків у конкретному регіоні.

Географічні сегменти бувають географічними збутовими і географічними виробничими.

Якщо діяльність підприємства можна розбити і по видах діяльності, і по регіонах, то вибираються пріоритетний і допоміжний види сегментів.

Пріоритетним є такий вид сегмента, що є основним джерелом ризиків і прибутків, а також з урахуванням особливостей організаційної структури підприємства. У звітності інформація про пріоритетні сегменти розкривається з більшим ступенем деталізації.

Якщо чітко визначити пріоритетність того чи іншого виду сегментів складно, то пріоритетним визнається господарський сегмент, а допоміжним - географічний.

У звітності по сегментах відбиваються наступні показники

Доход сегмента - доход, що безпосередньо відноситься до сегмента, а також відповідна частина всіх доходів підприємства, отриманих від реалізації зовнішнім клієнтам чи від операцій з іншими сегментами підприємства, що може бути розподілена на сегмент. При включенні в звітність підприємства з доходів сегмента віднімаються непрямі податки (ПДВ, акцизний збір) та інші збори і відрахування з доходу (знижки, повернення товарів від покупців).

У доходи сегмента не включаються:

- доход по податку на прибуток;

- процентні, дивідендні доходи, доходи від реалізації фінансових інвестицій і погашення основної суми боргу (крім підприємств, що відносяться до фінансових установ);

- доходи від надзвичайних подій.

Витрати сегмента - витрати звичайної діяльності підприємства, що безпосередньо відносяться до сегмента, і відповідна частина усіх витрат підприємства, пов'язаних з реалізацією зовнішнім клієнтам або з операціями з іншими сегментами підприємства, що може бути розподілена на сегмент.

Витрати сегмента не включають:

- витрати по податку на прибуток;

- процентні витрати, витрати від реалізації фінансових інвестицій і погашення основної торби боргу (крім підприємств, що відносяться фінансовим установам);

- загальні адміністративні та інші витрати, що виникають на рівні всього підприємства, якщо тільки вони не зв'язані безпосередньо з діяльністю сегмента);

- надзвичайні витрати (якщо тільки їхнє виникнення пряме не зв'язано з визначеним сегментом).

Активи сегмента - активи, використовувані сегментом у його звичайній діяльності, а також активи, що можуть бути розподілені на сегмент із достатньою підставою. Активи сегмента не включають відстрочені податкові активи, дебіторську заборгованість з податку на прибуток, а також активи, що приносять фінансові доходи (крім фінансових установ).

Зобов'язання сегмента - це зобов'язання, що виникають у результаті звичайної діяльності сегмента, а також зобов'язання, що можуть бути розподілені на сегмент із достатньою підставою.

Зобов'язання сегмента не включають відстрочені податкові зобов'язання і зобов'язання по податках і зборах, що витікають з зобов'язання по розрахунках з учасниками, зобов'язання, що приносять фінансові витрати (крім фінансових установ).