Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geyer_E_S_Naumchuk_O_A_YAgmur_K_A_Oblikov_p.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Принципи складання фінансової звітності

Згідно зі ст. 4 Закону України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”, фінансова звітність базується на таких основних принципах: обачність, повне освітлення, автономність, послідовність, безперервність, нарахування й відповідність доходів і витрат, превалювання сутності над формою, історична (фактична) собівартість, єдиний грошовий вимірник, періодичність. На таких саме принципах має базуватись облікова політика підприємства.

При складанні фінансової звітності для забезпечення достовірності інформації про доходи, витрати, прибутки та збитки, що наводяться у звіті про фінансові результати, дуже важливим є застосування принципу нарахування та відповідності доходів і витрат. Доходи і витрати відображаються в бухгал-терському обліку і фінансовій звітності в момент їх виникнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів. Також для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів.

Складання звітності за певні періоди часу здійснюється відповідно до принципу періодичності. Слід відмітити, що хоча подається річна та квартальна фінансова звітність, узагальнення даних поточного обліку проводиться щомісяця: підраховуються обороти та сальдо за синтетичними та аналітичними рахунками, здійснюється балансове узагальнення. Тому в наказі про облікову політику слід вказати осіб, відповідальних за це, терміни виконання таких робіт з урахуванням встановлених термінів подання фінансової звітності.

Облікова політика підприємства має забезпечити дотримання такого принципу як обачність, для чого слід визначити поріг суттєвості інформації. Відповідно до П(С)БО 1 суттєвою інформацією вважається така, відсутність якої у фінансовій звітності може вплинути на рішення її користувачів.

Об’єктами застосування суттєвості є:

  • діяльність підприємства в цілому;

  • окремі господарські операції та об’єкти обліку;

  • статті фінансової звітності.

Застосування критерію суттєвості до підприємства в цілому передбачає можливість використання спрощеної системи бухгалтерського обліку та звітності, якщо обсяги діяльності нижчі встановленого порогу суттєвості. Для застосування спрощеної системи обліку та звітності поріг суттєвості встановлюється законодавством.

Для визначення суттєвості окремих об’єктів обліку за орієнтовний поріг суттєвості приймається значення 5% від підсумку всіх активів, зобов’язань та власного капіталу. У разі визначення суттєвості окремих видів доходів і витрат порогом суттєвості рекомендується вважати 2% від чистого прибутку (збитку) підприємства [78, с. 257].

Застосування суттєвості для статей фінансової звітності здійснюється, якщо форми фінансової звітності не встановлені П(С)БО або іншими нормативними документами.

З метою дотримання принципу повного висвітлення, відображення всіх фактів господарського життя, для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов'язані проводити інвентаризацію активів і зобов'язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка.

Об'єкти і періодичність проведення інвентаризації визначаються власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов'язковим згідно з законодавством. У додатку до наказу про облікову політику можуть визначатись склад інвентаризаційної комісії, порядок і терміни проведення інвентаризації.