Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Geyer_E_S_Naumchuk_O_A_YAgmur_K_A_Oblikov_p.doc
Скачиваний:
179
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Зміни в обліковій політиці можливі, якщо

змінюються

статутні вимоги

(при внесенні змін до статуту підприємства

у випадку реорганізації, зміни видів діяльності тощо)

зміни облікової політики забезпечать більш достовірне відображення подій або операцій у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності (зміни облікової політики за ініціативою підприємства потре-бують обґрунтування).

змінюються вимоги органу, що виконує функції державного регулювання методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності

(у випадку внесення змін чи доповнень до П(С)БО, затвердження нового П(С)БО)

Рис. 3.5 - Зміни облікової політики підприємства

Приклад. Підприємство змінило облікову політику щодо застосування методів амортизації основних засобів. Унаслідок перерахування амортизації по новому методу виявлено, що в звітності за попередній рік надлишкове нарахування амортизації складало 25 тис. грн.

Необхідно внести зміни:

- у балансі на початок звітного періоду - у рядках 032 "Знос" (зменшення на 25 тис. грн), 030 "Залишкова вартість" (збільшення на 25 тис. грн), 350 "Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)" (збільшення на 25 тис. грн).

- у звіт про власний капітал - по рядку 020 "Зміна облікової політики", графа 8 "Нерозподілений прибуток", необхідно проставити суму в 25 тис. грн.

У разі зміни в обліковій політиці підприємству у примітках до звітності слід розкривати:

- причини та суть зміни.

- суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного року або обгрунтування неможливості її достовірного визначення.

- факт повторного подання порівнянної інформації у фінансових звітах або недоцільність її перерахунку.

Облікова політика застосовується щодо подій і операцій з моменту їх виникнення, тобто визначається вплив її зміни на події минулих періодів, за винятком випадків, коли зі зміною облікової політики суму коригування нерозподіленого прибутку на початок звітного року неможливо визначити достовірно. У цьому випадку облікова політика поширюється тільки на події й операції, які відбуваються після дати зміни облікової політики (п. 13 П(С)БО 6).

Таким чином, зміна облікової політики тягне за собою перерахунок прибутків за всі попередні періоди діяльності підприємства, що зайвий раз підтверджує надзвичайну важливість науково обґрунтованого, професійного підходу до її встановлення.

Не вважається зміною облікової політики встановлення облікової політики для:

- подій або операцій, які відрізняються за змістом від попередніх подій або операцій;

- подій або операцій, які не відбувалися раніше.

11.2. Зміна облікових оцінок

Не слід плутати зміну облікової політики зі зміною визначення облікових оцінок. Наприклад, зміну характеру діяльності підприємства, застосування нових видів сировини й матеріалів спричиняють не зміна облікової політики, а її встановлення. У цьому випадку ми маємо справу не зі зміною облікової політики, а із зміною облікових оцінок.

Облікова оцінка - це попередня оцінка, що використовує підприємство з метою розподілу витрат і доходів між відповідними звітними періодами.

Як правило, облікова оцінка базується на досвіді та даних попередніх періодів. Облікова оцінка може застосовуватись для встановлення терміну корисного використання необоротних активів для нарахування амортизації, визначення розміру резерву сумнівних боргів, суми забезпечень, встановлення справедливої вартості та ін.

Облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка, чи отримана додаткова інформація. Встановлення таких змін на практиці — досить складна справа, яка потребує ретельного обміркування. Якщо неможливо розрізнити зміну облікової політики та облікових оцінок, то це розглядається й відображається як зміна облікових оцінок.

Якщо облікова оцінка змінюється, то не потрібно коригувати прибуток і повторно надавати інформацію про попередні звітні періоди для порівняння. Зміни облікових оцінок впливають тільки на майбутнє і не стосуються минулого. Наприклад, перегляд терміну корисного використання основних засобів вплине на суму амортизаційних нарахувань у поточному та майбутніх періодах на протязі терміну експлуатації, який ще залишається.

Наслідки зміни в облікових оцінках варто включати до тієї самої статті звіту про фінансові результати, що раніше застосовувалася для відображення доходів чи витрат, пов'язаних з об'єктом такої оцінки. Наслідки зміни облікових оцінок варто включати до звіту про фінансові результати у тому періоді, у якому відбулася зміна, а також і в наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди.

Підприємству слід розкривати зміст і суму змін в облікових оцінках, які мають суттєвий вплив на поточний період або, як очікується, суттєво будуть впливати на майбутні періоди.

Приклад. Підприємство переглянуло платоспроможність дебіторів по термінах погашення дебіторської заборгованості від 6 місяців до року. У результаті перегляду прийняті рішення про відрахування в резерв сумнівних боргів 20 % а не 10 %, що нараховувалися раніше. У примітках варто відбити зміну розміру відрахувань у резерв сумнівних боргів як зміну облікової оцінки і нараховувати в наступних звітних періодах (до зміни облікової оцінки) до резерву сумнівних боргів 20 % такої дебіторської заборгованості.