Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Капильцова В.В. ПОЛІТИЧНА ЕКОНОМІЯ.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Тема 17. Сучасне світове господарство. Глобальні проблеми людства.

Всесвітнє господарство представляє собою систему економічних відносин, що виникла на базі міжнародного розподілу праці і співробітництва національних економік. Воно досить складне, суперечливе, специфічне, схильне до впливу різноманітних факторів і змін, але завжди має свій вихідний організований початок.

Отже, головними задачами даної теми є: по-перше, з’ясування сутності світового господарства і міжнародних економічних відносин; по-друге, розглянути форми міжнародних економічних відносин; визначити місце України в світовому господарстві.

Питання теми:

1. Світове господарство: сутність і структура.

2. Міжнародний розподіл праці і його тенденції.

3. Сутність і форми міжнародних економічних відносин.

4. Місце України в світовому господарстві.

5. Глобальні проблеми людства.

1. Світове господарство: сутність і структура.

Як єдине всеохоплююче ціле світове господарство сформувалось відносно недавно, а складалось воно століттями в ході природного руйнування відокремленості національних господарств окремих країн.

Сучасне світове господарство являє собою систему національних господарств окремих країн і економічних суб’єктів (підприємств, установ, держав і міждержавних організацій), об’єднаних між собою різноманітними формами міжнародних економічних відносин.

Особливості світового господарства:

1. Відмітною рисою світового господарства є інтернаціоналізація господарського життя. Кожна з країн в більшій або меншій мірі бере участь у міжнародному розподілі праці. Це призводить до того, що відтворювальні процеси здійснюються тепер не тільки на національному, але й на міжнародному рівні.

2. Однією з найважливіших особливостей розвитку сучасного світового господарства є його цілісність. Вона визначається, з одного боку, наявністю глобальних економічних проблем, для вирішення яких необхідні погоджені сумісні зусилля всіх країн і народів. З іншого боку, участь в світогосподарських зв’язках дозволяє країнам підвищувати ефективність своєї економіки.

Більш складний аналіз дозволяє представити структуру світового господарства у вигляді трьох підсистем.

У першій з них розташовується близько 30 розвинутих індустріальних країн (США, Японія, країни Західної Європи).

Другу підсистему утворюють більш 140 країн, що розвиваються, в яких мешкає понад половина населення планети. Серед країн, що розвиваються, можна виділити групи країн, близькі по рівню економічного розвитку: нові індустріальні країни (Гонконг, Сінгапур, Південна Корея, Тайвань, Бразилія, Аргентина, Мексика та ін.); країни виробники і експортери нафти, що мають високий рівень доходу на душу населення; слаборозвинуті країни з низьким рівнем життя населення.

У третій підсистемі світового господарства знаходяться колишні соціалістичні держави Європи і країни СНД.

Основні протиріччя світового господарства: між розвинутими країнами і країнами, що розвиваються; між розвинутими країнами; між глобалізацією і націоналізацією економік країн; між стихією ринка і його регулюванням.