Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

0402_УМПС_Арх_укр_2012

.pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.63 Mб
Скачать

добувають з деяких рослин, переважно з їх насіння або плодів (кукурудзяна, гірчична олія, рідинна олія), олійний – той, що призначено для олії, який містить олію, виготовлений на олії, розчинений на олії, стосується олії (олійна фарба, олійні лаки). Олива – рідинний продукт мінерального, синтетичного походження, а також результат перероблення деревної смоли, яку використовують для консервації виробів як електроізоляційний матеріал і для технологічних потреб (газотурбінна олива, компресорна олива), оливний

призначений для оливи, який працює на оливі, заправлений оливою, який стосується оливи (оливний огрівник, оливна система, оливний фільтр). А ось російське масло смазочное українською перекладається як мастило. Крім того, термін «масляный» перекладається українською мовою як масний, якщо вказує на таку ознаку, як насичений жиром (наприклад, масна пляма), а також як олійний та масляний. Слід звернути увагу і на такий переклад слів:

маслооделитель – мастиловідбірник, маслопровод – оливогін, маслёнка – масничка, мастильниця, оливниця.

Багатозначне російське слово «область» в українській мові має шість відповідників: галузь, ділянка, зона, область, сфера, царина. Слово «галузь» позначає певну сферу виробництва тощо (наприклад, галузь інформації, галузь виробництва). Ділянка – це окрема частина поверхні, площі, простору, яку використовують з якою-небудь метою або відокремлюють за якою-небудь ознакою (наприклад, базова ділянка, наукова ділянка, ділянка пам’яті). Слово

«зона» в українській мові використовується у значенні простору, у якому поширюється будь-яке явище, що характеризується певними рисами, особливостями, наприклад: зона поширення. У галузі біології термін «зона» позначає місце розташування якого-небудь внутрішнього органа людини або тварини (наприклад, зона серця). Частину території країни, материка, а також адміністративно-територіальної одиниці в деяких країнах називають областю (наприклад, Харківська область). Термін «область» використовується у математиці, де він називає скінченну частину простору або поверхні (наприклад: область дисперсії). Під словом «царина» розуміють сферу діяльності, коло занять, уявлень (царина знань, але сфера інтересів, сфера науки).

Російському слову «обратный» в українській мові відповідають два еквіваленти: зворотний і обернений. Зворотний – це той, що спрямований або веде назад до початкового пункту (дорога, шлях, курс), а також той, що здійснює зустрічну дію, виявляє протидію, наприклад: зворотний порядок, зворотна полярність. Математичний термін «обернений» вживається у значенні: який має протилежний чому-небудь або змінений у порівнянні із чим-

небудь вигляд, форму (наприклад: обернений дріб, обернена функція).

(За матеріалами книги: Масенко Л.А., Дубічинський В.В., Кримець О.М. Фахова українська мова: Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 272 с.)

Завдання 6. Усно порекомендуйте студентам групи, на що треба звернути увагу при корегуванні комп’ютерного перекладу тексту.

391

Завдання 7. Письмово складіть текст-доказ «Гармонізація кольорів у виробничому інтер’єрі», використовуючи зміст тексту завдання 4, надані ключові слова і словосполучення: виробничий інтер’єр, кольорова гамма, головні кольори, психологічний вплив, негативні асоціації, позитивні сприйняття.

Завдання 8. Поясніть усно ситуативне використання в мовленні пропонованих фразеологізмів.

Хату обдирає та стіни лагодить. Розкидаймо хлівець та нарубаймо дровець. Хату двір хазяйським оком держиться.

Без господаря двір плаче, а без хазяйки хата. За хорошим хазяїном і свинка господинка. Церкву покрив, а дзвіницю обдер.

Де багато господинь, там хата неметена. До церкви слизько, до дівчат близько.

Як до церкви, то й ноги болять: а як до корчми, то і у боки взявся. Що хата має, тим і приймає.

Завдання 9. Із пропонованих афоризмів Руслана Кацавця оберіть той, що більшою мірою співпадає з вашими думками, і аргументовано доведіть його зміст студентам вашої групи.

1.«Вивчення термінології, усвідомлення її комунікативної й інформаційної значимості … – обов’язковий компонент професійної і загальномовної культури фахівців».

2.«Володіти мовою професії – означає добре знати закони і принципи національної мови; вміло слугуватися професійною лексикою, термінологією і активно застосовувати ці знання у фаховій діяльності».

3.«Мова професії – це не тільки знання термінів, але й коректне слугування ними; етичне висловлювання як у колективі, так і в громадських місцях».

4.«Яка мова – такий і фахівець».

5.«Грамотно й етично слугуватися мовою фаху – норма професійного буття».

392

Хто присвятить своє життя служінню науці, ім’я того і після смерті буде безсмертним.

Алішер Навої

ТЕМА 16. АНАЛІТИЧНЕ ОПРАЦЮВАННЯ ЗМІСТУ ТЕКСТОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ, СПРИЙНЯТОЇ ЗОРОВО І НА СЛУХ

ПЛАН

І. Теоретичний матеріал

§1. Аудіювання: правила запису інформації тексту, сприйнятої зорово і на слух.

§2. Відгук: структура та види.

§3. Перегляд фільму: робота до та після перегляду.

Культура мовлення.

ІІ. Практикум

1.Тестові завдання для перевірки засвоєння інформації тексту, сприйнятого на слух.

2.Завдання і запитання для усних відповідей за змістом відеофільму.

3.Творчі завдання.

Ключові слова та поняття

Аудіювання, конспектування, конспект, відгук.

Критерії засвоєння

Після вивчення теоретичного матеріалу студенти мають ЗНАТИ:

визначення понять аудіювання, конспектування, конспект, відгук;

види відгуків і правила їх оформлення.

Після вивчення теоретичного матеріалу студенти повинні ВМІТИ:

аналізувати зміст сприйнятого на слух тексту;

критично аналізувати переглянутий фільм;

складати відгук про фільм.

І. Теоретичний матеріал

§ 1. Аудіювання: правила запису інформації тексту, сприйнятого зорово і на слух

Аудіювання – це сприйняття почутого на слух.

Навчальну, наукову та взагалі будь-яку інформацію, виголошену

доповідачем (диктором, лектором, керівником тощо), зазвичай треба фіксувати, щоб потім за зробленими записами відтворити її головний зміст, основні або цікаві для адресата положення, які можуть бути використані й у подальшому.

Процес запису (занотовування, конспектування, фіксації у вигляді схем або таблиць) складається з чотирьох етапів: аудіювання, мисленнєвої аналітичної диференціації інформації (головне, другорядне), мисленнєвої трансформації сприйняття на слух речень, писемної фіксації важливих для адресата думок, імен, дат, ідей та різних актуальних для нього положень тексту.

393

Головною метою нотування почутої (або прочитаної інформації) є необхідність у майбутньому відтворити її в пам’яті та у власному створеному (продукованому) тексті.

Труднощі, які з’являються при конспектуванні сприйнятого на слух (а при перегляді відеозаписів – і зорово) тексту з подальшим репродукуванням його змісту, полягають у такому: інформацію треба не тільки чути, а й розуміти, одночасно класифікуючи її на нову та відому, корисну й надлишкову, ту, що треба фіксувати в пам’яті для подальшого відновлення, та ту, що є другорядною, ілюстративною, надлишковою, загальновідомою.

При зоровому сприйнятті інформації труднощі її мисленнєвої переробки адресатом ускладнюються ще й тим, що додається частина інформації, якої немає в тексті, але вона є в фільмі. Це передусім кольори, портрети дійових осіб, краєвиди, облаштування місць дій та подій, опис виразів обличчя та жестів персонажів, наявність приладів та обладнання на підприємствах і багато чого іншого.

Враховуючи зазначені труднощі сприйняття комплексу почутої та побаченої наукової інформації, можна дати такі рекомендації щодо її конспектування:

основні одиниці метричної системи вимірювання записуйте однією або двома літерами (метр – м, метр за секунду – м/с, градус Цельсія – °С тощо);

числівники записуйте цифрами; фізичні, математичні та хімічні терміни

символами (діаметр – d, границя – lim, сила – F, кисень, оксиген – O);

у відносних прикметниках записуйте лише корінь, а іменник – повністю

(ядерний реактор – ядерн. реактор);

віддієслівні іменники записуйте скорочено через дефіс (дослідження – дослідж.-я, використання – використ.-я);

згадайте загальноприйняті правила скорочення слів і скористайтеся

ними;

пряму мову персонажів записуйте стисло, тільки основний, важливий для сюжету фільму зміст (щоб не забути автора висловлювання, перед його словами коротко записуйте ім’я);

відмічайте зміну історичних періодів та часу, якщо вони впливають на вчинки та долю персонажів;

усі записи робіть на аркуші, поділеному вертикальною рискою у масштабі 1:3, де на двох третинах буде йти запис фактичного матеріалу, а на 1/3 (ліворуч) записуйте власне сприйняття почутого й побаченого при використанні таких позначок: NB звернути увагу, важливо!; ! висока оцінка факту; ? факт під питанням або викликає здивування; негативна оцінка.

§2. Відгук: структура та види

Відгук – документ, який містить думку, критичний аналіз і висновки щодо цінності певної розглянутої праці, обсягу робіт, експозицій музею або виставки, змісту творів і таке інше.

Існують різні види відгуків: про фільм, експозицію, дисертацію тощо.

394

Реквізити відгуку про виставку (експозицію):

1.Назва документа.

2.Заголовок, який містить:

назву роботи, виставки тощо;

повну назву установи, де виставка (експозиція) знаходиться.

3.Текст, який містить:

загальну характеристику виставки, експозиції, її актуальність;

коло проблем, підтем, питань, їх підпорядкованість загальній темі;

стислий огляд окремих експонатів, характеристику найбільш виразних із них;

висновки, критичні зауваження, оцінку з аналітичним обґрунтуванням кожного спірного або сумнівного моменту.

4.Дата укладання.

5.Посада, підпис, розшифрування підпису особи, яка укладала відгук (студент групи, факультету).

6.Дата засвідчення підпису (у разі необхідності).

7.Печатка (у разі необхідності).

Реквізити відгуку про фільм:

1.Назва документа.

2.Заголовок, який містить: - назву фільму.

3.Текст, який містить:

загальну характеристику змісту фільму, актуальність і новизну його теми;

коло проблем, підтем, питань, їх підпорядкованість загальній темі;

стислий огляд окремих деталей та частин фільму, характеристику найбільш виразних із них;

висновки, критичні зауваження, оцінку з аналітичним обґрунтуванням кожного спірного або сумнівного моменту.

4.Дата укладання.

5.Посада, підпис, розшифрування підпису особи, яка укладала відгук

(студент групи, факультету).

6.Дата засвідчення підпису (у разі необхідності).

7.Печатка (у разі необхідності).

Зразок оформлення відгуку про фільм

Відгук про фільм «…………..»

Фільм присвячений ______________________________________________

Кінострічка складається з __________ частин, які можна назвати так:

1.______________________________________________________________

2.______________________________________________________________

3.______________________________________________________________

Унікальністю фільму є ____________________________________________

Серед недоліків фільму можна назвати такі: ________________________

395

________________________________________________________________

Фільм «……………» дає уявлення про ______________________________

____________________________________________________________________

____________________________________________________________________

Тому його можна рекомендувати для перегляду у групах студентів ______

____________________________________________________________________

Дата _______

 

 

Студент (ка) ____ курсу

Група _______

Підпис ___________

Зразок оформлення відгуку про експозицію

Відгук про експозицію НМЦ «Світлиця»

(про експозицію НМЦ «Шведська кімната») секції «Українська мова та народознавство»

кафедри «Прикладна лінгвістика та етнологія» ДонНАБА

Текст

 

 

Дата _______

 

 

Студент(ка) гр.________

 

 

___________________ факультету

підпис

(ініціали, прізвище)

§ 3. Перегляд фільму: робота до та після перегляду

3.1. Підготовка до перегляду фільму Мета: Активізація мислетворчої діяльності студентів. Налаштування уваги

студентів на тему фільму.

Вступні питання викладача (бесіда – 5 хвилин):

Яких відомих українських учених ви знаєте? Які відкриття вони зробили?

Які винаходи вчених активно впроваджуються сьогодні?

Підготовка до сприйняття текстової інформації: передтекстова робота й ознайомлення з тестовими завданнями, спрямованими на підготовку до аудіювання (див. нижче); ознайомлення з термінами (див. термінологічний словник), які зустрічаються у фільмі – 10 хвилин.

Анотація до фільму

У фільмі йдеться про видатного вченого ХІХ століття, наукова діяльність якого належить усьому світу. Іван Пулюй – фізик, котрий ще до Рентгена винайшов Х-промені.

Учений народився в Україні, проте все життя прожив на чужині. Російська імперія не сприймала Івана Пулюя як ученого, вважаючи особою шкідливою, а його світогляд – єретичним.

Іван Пулюй був учителем і наставником багатьох видатних учених того часу. Наукова діяльність Івана Пулюя неоціненна: учений збудував першу в

396

Австро-Угорській імперії електростанцію, удосконалював телефон, керував запровадженням трамваю у Празі. У своєму вченні він близько підійшов до пояснення природи електрона. На жаль, багато наукових праць ученого було вилучено під час обшуків.

Відома громадська діяльність Івана Пулюя: переклади стародавніх книжок, відкриття фондів, створення Українського університету у Львові тощо.

Помер від раку, спричиненого його винаходами.

Словникова робота (10 хвилин)

Ознайомлення з термінами, які зустрічаються в тексті фільму. Повторення правопису закінчень іменників другої відміни чоловічого

роду.

Термінологічний словник

апарат

архів

вимкнутий

випромінювання

відбиток

градус

дослід

електрон

заряд

знімок

кістяк

лабораторія

Згадайте, які закінчення матимуть наведені терміни в родовому відмінку однини?

Запитання за змістом відеофільму:

Де почався життєвий шлях І. Пулюя?

Чому батьки І. Пулюя хотіли, щоб він став священиком?

Які книги перекладав І. Пулюй?

Над чим працював Іван Пулюй у науці?

Хто працював у науці в тому ж напрямку, що і І. Пулюй?

Чим займався І. Пулюй на батьківщині?

Який науковий доробок залишив Іван Пулюй?

3.2. Перегляд фільму (40 хвилин). Завдання: Переглянути фільм,

підготуватися до відповіді на запитання і написання відгуку за його змістом.

397

Культура мовлення

ВІДГУК ПОБОРЮЄ ВІДЗИВ

У сучасній українській літературній мові значення «критична оцінка, стаття про якусь книгу, спектакль, концерт та ін.» передають слова відгук, відзив, рецензія. Помітно, що між собою конкурують іменники відгук і відзив,

порівняйте: Щоб не виглядало твердження це голослівним, наведемо кілька різноаспектних і різножанрових відгуків (Є. Плужник); Сподіваємось, що відгуки читачів і час відсіють зерна від плевелів. Були б зерна... («Знання та праця»); Передусім хочемо звернути увагу на те, що схвальних відгуків на обговорювану публікацію ми одержали більше, аніж критичних («Вісник НАН України»); Біленький створив свій оригінальний і неповторний стиль офіційноопонентських відзивів на наукові роботи («Вітчизна»); Офіційний опонент на основі вивчення підготовленої дисертації та праць, опублікованих за темою дисертації, подає до спеціалізованої вченої ради відзив, оформлений відповідно до вимог ВАК («Бібліотечка науковця»). Останнім часом відгук поборює

відзив.

Іван Вихованець («Українська мова», 2006, № 1)

«ПОСТІЙНО ДІЮЧА (?)» ВИСТАВКА

Повсюди бачимо оголошення про виставки різного характеру – це і виставки-ярмарки, і художні виставки, і виставки інноваційної або іншої продукції. Зокрема, трапляються повідомлення про «постійно діючу виставку». Таке формулювання неправильне. Виставка – це публічний показ спеціально підібраних предметів або місце, де відбувається такий показ. Виставка може відбуватися протягом визначеного періоду або ж просто бути постійною. Якщо виставка має певні часові межі, то в оголошенні зазначають ці межі, наприклад: Виставка-ярмарок з 01.10.2005 до 05.10.2005. А якщо виставка постійна – то можна вживати просто «виставка» або «постійна виставка», наприклад: Постійна виставка інноваційної продукції; – Заспокойтеся, діти. Дідусь тільки в гості прийшов, покажіть краще йому виставку наших робіт (О. Іваненко); Ми ходили два рази в театр в Києві і на виставку картин (Леся Українка).

Олена Кагал («Українська мова», 2006, № 4)

ІІ. Практикум

Письмове виконання тестових завдань для аудіювання І, ІІ, ІІІ рівнів складності.

1.Тестові завдання для перевірки засвоєння інформації тексту, сприйнятого на слух

1. Оберіть правильну відповідь:

Іван Пулюй закінчив

а) філософський факультет Віденського університету б) філософський факультет Київського університету

398

в) філософський факультет Донецького університету

2. Оберіть правильну відповідь:

Іван Пулюй, обіймаючи посаду асистента, викладав

а) будівельну справу б) механічну теорію тепла в) хімію

3. Оберіть правильну відповідь:

Товариство “Січ” за участі І. Пулюя було створено у Відні

а) 1600 року б) 1867 року в) 2001 року

4. Оберіть правильну відповідь:

1884 року Іван Пулюй отримав пропозицію очолити у Празі

а) кафедру фізики б) відділ статистики в) уряд держави

5.Оберіть правильну відповідь:

Дружину І. Пулюя звали

а) Марія б) Оксана в) Катерина

6.Оберіть правильну відповідь:

В основу наукового вчення І. Пулюя покладено

а) експерименти з лампами б) експерименти з тваринами в) експерименти з машинами

7. Оберіть правильну відповідь:

Стаття, у якій вперше було викладено сутність наукового винаходу І. Пулюя, вийшла друком 31 січня 1896 року

а) в журналі “Дзвін” б) в журналі “Світ” в) в журналі “Світозор”

8. Оберіть правильну відповідь:

У своїх роботах не дотримувався наукової етики

а) Рентген б) Пулюй

в) Шендеровський

9. Оберіть правильну відповідь:

Наукова цінність робіт І. Пулюя полягає у тому, що вчений

а) пояснив природу електрона б) винайшов атоми в) отримав Нобелівську премію

399

10. Оберіть правильну відповідь:

Першу в Австро-Угорській імперії електростанцію збудував

а) Рентген б) Пулюй

в) Шендеровський

11. Оберіть правильну відповідь:

І. Пулюй доклав чимало зусиль до створення

а) Віденського університету б) Українського університету в Києві

в) Українського університету у Львові

12. Оберіть правильну відповідь:

Підняти із забуття ім’я Івана Пулюя вдалося завдяки зусиллям фізика, професора

а) В. Шендеровського б) В. Горбачевського в) Рентгена

2.Завдання і запитання для усних відповідей за змістом відеофільму

1.Як і де почався життєвий шлях І. Пулюя? Де навчався майбутній учений? Що, на вашу думку, вплинуло на напрямок його діяльності?

2.Чому батьки І. Пулюя вирішили, що він буде священиком? Що завадило опануванню ним цієї професії?

3.Охарактеризуйте наукову діяльність Івана Пулюя.

4.Опишіть події, пов’язані з перекладом Старого Завіту та Нового Завіту. Які труднощі виникли з їх виданням у Росії?

5.Хто з учених працював паралельно з І. Пулюєм? Про який науковий винахід йдеться у фільмі? Що таке «наукова етика»?

6.У чому полягали експерименти Рентгена? Що спільного в них з винаходом І. Пулюя?

7.Що сталося з рукописами та документами Івана Пулюя? Чому, на вашу думку, Рентген заповідав після своєї смерті знищити всю свою кореспонденцію?

8.Розкажіть про останні роки життя І. Пулюя. Чим він займався на батьківщині?

9.Яке місце посідає наукова діяльність Івана Пулюя в історії науки та в сучасних наукових дослідженнях?

3.Творчі завдання

І. Складіть відгук про фільм «Іван Пулюй».

ІІ. Складіть текст публічного виступу (обсяг – 2 сторінки) на одну із тем:

1.«Спогади про великих людей так само корисні, як і їхня присутність»

(Сенека).

400

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]