Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

0102_МВ_К_ 2_2013

.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
646.38 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДОНБАСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

КАФЕДРА ІСТОРІЇ І ФІЛОСОФІЇ

Волошенко В.О.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до курсу культурології

(для студентів спеціальності 6.030504 - «Економіка підприємства» денної форми навчання)

Затверджено на засіданні кафедри історії і філософії Протокол № 9 від 30 квітня 2013 р.

Макіївка: ДонНАБА, 2013

УДК 93 (477.6)

Волошенко В.О. Методичні вказівки до курсу культурології (для студентів спеціальності 6.030504 - «Економіка підприємства» денної форми навчання). – Макіївка: ДонНАБА, 2013.

23 с.

Складені у відповідності до програми курсу «Культурологія» в Донбаській національній академії будівництва та архітектури. Містять комплекс матеріалів, які забезпечують методику навчання студентів з дисципліни у відповідності до навчальної програми та вимог кредитно-модульної системи, у тому числі – тематичні плани, завдання до семінарських занять, проблематику самостійної роботи, списки літератури тощо.

Призначені для студентів спеціальності 6.030504 - «Економіка підприємства» денної форми навчання.

Укладач: Волошенко В.О., к.і.н., доц., доц. кафедри історії і філософії ДонНАБА

Рецензенти: Бобровський А.С., к.і.н., доц., доц. каф. історії і філософії ДонНАБА

Сусликов В.Є., к.і.н., доц. каф. філософії і політології ДЮІ МВД України

Відповідальна за випуск: Волошенко В.О., к.і.н., доц., доц. кафедри історії і філософії ДонНАБА

ВСТУП

Гуманітарна освіта безпосередньо впливає на вироблення у молодої людини здатності відчувати себе суб’єктом громадянського суспільства. Ключові теми дисципліни «Культурологія», які пропонуються для вивчення, є ключовими не тільки для академічного гуманітарного знання. Пізнання у культурі, її ціннісний вимір, специфіка культурноісторичних етапів світового та вітчизняного культурного процесу безперечно полегшують людській особистості визначити своє місце у символічному світі власної культури. Саме через здійснення «здатності людини до самореалізації» визначав культуру один із засновників наукової культурології американський антрополог Леслі Уайт.

Мета курсу. Формування системи знань про закономірності культурного процесу, культуру як специфічний та унікальний феномен людства. Розгляд культури в розвитку, в єдності та суперечності різноманітних процесів і тенденцій у ній.

Завдання. Оволодіння основними термінами та поняттями культурології на рівні відтворення, тлумачення та використання в повсякденному житті. Набуття навичок та вмінь застосування знань з культурології для визначення лінії особистої поведінки в умовах розмаїття культур.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

-на понятійному рівні – сутність, структуру, функції української культури, її місце в житті людини і суспільства, провідні тенденції розвитку культури та художні стилі, властиві культурним епохам, найвидатніші досягнення української культури;

-на фундаментальному рівні – сутність сучасного процесу розвитку української культури; її місце і роль у розмаїтті національних культур;

-на практичному рівні – сутність сучасного процесу розвитку української культури; окремі культурні артефакти, що розкривають ознаки та особливості кожної історико - культурної епохи.

вміти: на репродуктивному рівні – зрозуміти та використовувати основні культурологічні поняття у повсякденному житті; змістовно і послідовно аналізувати основні культурні епохи, їх історико-культурні пам’ятки;

-

на евристичному рівні – аналізувати закономірності розвитку світової

культури та особливості їх прояву/ віддзеркалення в українській культурі; самостійно робити висновки й узагальнення культурологічних проблем; вміти

застосовувати культурологічні знання для визначення особистої орієнтації в культурному просторі.

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ОБСЯГ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Змістовий модуль 1. ТЕОРІЯ КУЛЬТУРИ. РАННІ ФОРМИ КУЛЬТУРИ, ПЕРШІ ЦИВІЛІЗАЦІЇ

Тема 1. Культура як суспільне явище. “Культурологія” як навчальна дисципліна

Актуальність вивчення культурології. Предмет, методологія, джерела, література. Культура як суспільне явище. Культурологічний підхід до аналізу культури. Класичні

та сучасні концепції культури. Функції і сфери культури. Культура та природа. Культура та цивілізація. Культурно-історичні епохи. Традиції та новаторство. Генотипологія культур Заходу та Сходу.

Культура і людина в контексті соціально-економічного розвитку суспільства. Мистецтво як засіб творення особистості.

Методологічні засади розуміння національної культури.

Місце української культури у світовій культурі. Історичні етапи розвитку української культури.

Тема 2. Ранні форми культури

Культура первісного світу. Зародження матеріальної культури. Сприйняття природи в первісній культурі. Міфологічна свідомість: єдність об’єкта і суб’єкта, предмета і знака. Прислів’я, приказки: зародки мистецтва.

Розпад родового устрою та формування держав у країнах Стародавнього Сходу. Соціальні і світоглядні основи культури Стародавнього Сходу. Художні та естетичні особливості культури Стародавнього Сходу.

Джерела вивчення культури стародавніх слов’ян. Основні етапи розвитку стародавньої культури східних слов’ян.

Тема 3. Культура античної Греції та Стародавнього Риму

Характерні риси давньогрецької культури. Етапи розвитку давньогрецької культури: крито-мікенський, архаїчний, класичний, елліністичний. Заняття та ремесла стародавніх греків. Особливості грецької міфології. Наука в античній Греції. Давньогрецька архітектура і пластичне мистецтво.

Етапи розвитку культури в Стародавньому Римі. Вплив грецької культури на культуру Стародавнього Риму. Громадянство та держава – домінанти римської культури. Римське право. Енциклопедичний стиль римської науки. Культура Стародавнього Риму (література, театр, цирк тощо).

Вплив античної культури на європейську та світову культури.

Змістовий модуль 2: ІСТОРІЯ СВІТОВОЇ ТА УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ (ВІД СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ ДО СУЧАСНОСТІ)

Тема 4. Культура європейського Середньовіччя.

Періодизація культури Середньовіччя. Збереження античних традицій. Домінування християнської теології у свідомості. Народна культура. Мистецтво: вираження духовного буття світу й людини. Архітектура і мистецтво Візантії V – VIII ст.

Вплив візантійської культури на європейську, в тому числі й на слов’янську. Романська культура: літургія та карнавал. Світська культура (рицарський моральний

кодекс, куртуазна література). Готичний стиль і схоластика. Розвиток освіти і науки.

Тема 5. Культура Київської Русі

Особливості світорозуміння людини часів Київської Русі. Значення процесу християнізації в історії української культури.

Розвиток писемності, освіти та наукових знань. Русі. Види давньоруської літератури. Початок українського літописання.

Основні види архітектури. Особливості давньоруського живопису. Розквіт давньоруського прикладного мистецтва. Форми музичного та театрального мистецтва. Усна народна творчість.

Наслідки татаро-монгольської навали для культурного розвитку Київської Русі.

Тема 6. Культура доби Ренесансу

Соціально-економічні передумови становлення культури Відродження. Міський характер ренесансної культури. Відродження гуманістичних античних ідеалів у нових умовах Європи. Нова концепція людської особистості і нова модель світу. Універсальний характер культури Відродження (наука, мистецтво, художня література тощо). “Титани” італійського Відродження. Північне Відродження. Криза гуманістичних ідеалів.

Розповсюдження ідей гуманізму в українських землях та пробудження ідей гуманізму в національній самосвідомості народу. Проникнення гуманістичних ідей в освіту. Основні осередки соціального і культурного життя.

Тема 7. Європейська культура доби абсолютизму і часів Просвітництва. Культура України козацької доби

Реформація і контрреформація та їх слід у культурі. Раціоналізм нового часу. Італійська барокова школа. Іспанське, фламандське і голландське мистецтво ХVII ст.

ХVIІI сторіччя як “вік Просвіти”. Енциклопедія та енциклопедисти. Раціоналістична картина світу і людини в ідеології Просвітництва та її вплив на художню творчість. Класицизм як мистецтво героїчної громадянськості. Стильові і жанрови особливості мистецтва ХVIIІ ст. Розквіт театральної і музичної культури.

Культура України козацької доби. Козацтво як явище в історії української культури. Нові процеси в духовному житті: реформування церкви та освіти, розвиток науки. Формування української національної мови.

Тема 8. Європейська та українська культура ХІХ ст.

Промисловий переворот і науково-технічний прогрес ХІХ ст. та їх вплив на свідомість людства. Новий соціальний і духовний досвід та його породження – індивідуалістична культура. Романтизм як світовідчуття і як напрямок у мистецтві. Національні різновиди романтизму. Формування історичного погляду на особу і зумовленого ним художнього методу реалізму. Філософський песимізм та творчість імпресіоністів та постімпресіоністів.

Історичні умови та визначальні фактори розвитку культури України ХІХ ст. Українське національно-культурне відродження. Формування української національної самосвідомості.

Тема 9. Європейська та українська культура у ХХ – на початку ХХІ ст.

Соціокультурні передумови художньої свідомості ХХ ст. Модерн у художній культурі ХХ ст. і його особливості. Модерн як архітектурний стиль.

Загострення проблем гуманізму в житті і мистецтві.

Новий театр. Перегляд літературної форми. Авангардистський живопис. Функціоналізм в архітектурі. Нові виражальні засоби в музиці. Суспільство “масового споживання”. Новий етап НТР та перехід до інформаційної культури.

Національно-культурне піднесення 20-х років в Україні. Метод соцреалізму у розвитку української художньої творчості за радянських часів. Вплив на розвиток української культури шестидесятників та дисидентів.

Формування нової соціокультурної дійсності та її риси.

Національна культура в умовах зростання національно-культурної ідентичності.

Тема 1. ВСТУП. КУЛЬТУРА ЯК СУСПІЛЬНЕ ЯВИЩЕ. «КУЛЬТУРОЛОГІЯ» ЯК НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА

1.1. План семінарського заняття

ВСТУП. ОРГАНІЗАЦІЯ АУДИТОРНОЇ ТА ПОЗААУДИТОРНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

(2 години)

1.Лекції та їх місце у вивченні дисципліни «Культурологія».

2.Методика підготовки до семінарських занять і їх проведення:

-місце і роль семінарських занять у навчальному процесі; форми проведення семінарів;

-методика підготовки до семінарських занять (використання лекційного матеріалу, навчальних посібників, наукової літератури, періодики і т. і.).

3. Форми самостійної роботи та індивідуальних навчально-дослідницьких завдань студентів (узгоджуються з викладачем).

4. Організація модульного контролю та оцінювання знань студентів.

1.2.План лекції

КУЛЬТУРА ЯК СУСПІЛЬНЕ ЯВИЩЕ. «КУЛЬТУРОЛОГІЯ» ЯК НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА

(2 години)

1.Культурологічний підхід до аналізу культури: - методологічні засади розуміння культури; - класичні та сучасні концепції культури; - функції, сфери і типи культури.

2.Місце національної культури у світовій культурі.

1.3.Ключові слова та поняття

Культурологія, культура, світова культура, національна культура, символ, культурна епоха, цивілізація, мистецтво, художній стиль, художній напрям, вид мистецтва.

1.4.Питання самостійної роботи

1.Мистецтво як засіб творення особистості.

2.Культура і цивілізація. Культурно-історичні етапи.

1.5.Тематика індивідуальних навчально-дослідницьких завдань

1.Час і простір культури.

2.Етапи формування культурологічної думки.

3.Культура і економіка.

4.Політична культура: традиції і новації.

5.Культура і право: людський вимір громадського суспільства.

6.Історичні етапи розвитку української культури.

7.Діалог культур “Захід-Схід”.

8.Культура як носій видової інформації і соціального зв’язку поколінь.

9.Роль мистецтва у формуванні духовної культури особистості.

10.Культ землі в історії української культури.

11.Поняття «української ідеї».

12.Європейські впливи в історії української культури.

1.6.Питання для самоперевірки

1.Культурологія, її предмет, основні категорії, методи і функції.

2.Культура як об’єкт дослідження. Генеза поняття “культури”.

3.Співвідношення природи і культури. Поясніть, у чому полягає специфіка біологічної та культурної еволюції.

4.Визначення культури в вузькому і широкому значенні. Знаково-символічна природа культури. Традиції та новаторство у культурі.

5.Основні концепції культури, їх сутність.

6.Сфери і типи культури.

7.Які культурні епохи Ви знаєте? Назвіть критерії їх визначення та дайте основну характеристику.

8.Генотипологія культур Заходу та Сходу.

9.Культура і людина в контексті соціально-економічного розвитку суспільства.

10.Місце української культури в світовій культурі.

11.Поясніть, які фактори роблять мистецтво важливим механізмом культурної еволюції та засобом творення людської особистості; якими є функції мистецтва.

12.Види і жанри мистецтва. Художня культура у духовному розвитку людини.

13.Культура і цивілізація. Культурні регіони та їх характеристика.

Тема 2. РАННІ ФОРМИ КУЛЬТУРИ

2.1.План лекції

(2 години)

1. Культура первісного суспільства:

-зародження матеріальної культури;

-сприйняття природи як основа формування духовної культури первісної людини; зародження моралі, релігії та художнього бачення світу.

2.Розпад родового устрою та формування держав у країнах Стародавнього Сходу.

3.Основні етапи розвитку стародавньої культури східних слов’ян.

2.2.План семінарського заняття

(2 години)

1.Соціальні та світоглядні основи культури перших цивілізацій.

2.Художні та естетичні особливості культури Стародавнього Сходу: - специфіка духовної культури Передньої Азії; - художні досягнення цивілізації Давнього Єгипту.

2.3.Ключові слова та поняття

Анімізм, магія, тотемізм, ієрогліфи, канон, міф, міфологія, музика, папірус, ритуал, традиція, фольклор, звичаї та обряди.

2.4.Питання самостійної роботи

1.Джерела вивчення культури стародавніх слов’ян.

2.Особливості матеріальної та духовної культури східнослов’янських племен.

2.5.Тематика індивідуальних навчально-дослідницьких завдань

1.Підготувати, розповісти та пояснити один із стародавніх міфів.

2.Підготувати, розповісти та пояснити 5 давніх прислів’їв та (або) приказок чи загадок.

3.Зародження раціональних знань, писемності і мистецтва у первісній культурі.

4.Міф як форма культури.

5.Міфологічна свідомість: єдність об’єкта і суб’єкта, предмета і знака.

6.Визначити і пояснити, які групи міфів спільні у різних народів.

7.Пояснити, чому Гегель назвав міфологію “педагогікою людського роду”.

8.Кіммерійці, представники зрубної культури і праслов’яни як продовжувачі трипільської культури.

9.Мистецтво скіфів.

10.Проблема етнічного субстрату прото- і праслов’янських предків українців.

2.6.Питання для самоперевірки

1.Зародження матеріальної культури у первісному суспільстві.

2.Формування зачатків мистецтва та місце міфології в первісній культурі.

3.Роль усної народної творчості в житті первісних людей.

4.Основні джерела вивчення культури стародавніх слов’ян.

5.Основні етапи розвитку культури стародавніх слов’ян.

6.Трипільська культура та її особливості.

7.Культура скіфської доби.

8.Черняхівська культура.

9.Характер релігійних вірувань та міфології стародавніх слов’ян.

10.Художній зміст канону в стародавніх культурах.

11.Відрізнення світовідчуття передньоазійської та давньоєгипетської людини.

12.Ідеал людини у культурі Передньої Азії та Давнього Єгипту.

13.Культурно-історичне значення давньосхідних цивілізацій.

14.Художні досягнення часів існування перших цивілізацій Передньої Азії та Стародавнього Єгипту.

Тема 3. КУЛЬТУРА АНТИЧНОЇ ГРЕЦІЇ ТА СТАРОДАВНЬОГО РИМУ

3.1.План лекції

(2 години)

1.Етапи розвитку давньогрецької культури: - крито-мікенський період;

- характерні риси та досягнення архаїчного, класичного та елліністичного етапів.

2.Загальна характеристика культури Стародавнього Риму:

-етапи розвитку;

-основні досягнення.

3.2.План семінарського заняття

(2 години)

1.Характерні риси давньогрецької культури: - заняття та ремесла;

- особливості міфології та формування раціоналістичного бачення світу, зародження філософії та науки;

- розвиток архітектури і пластичного мистецтва.

2.Специфіка матеріальної та духовної духовної культури Стародавнього Риму.

3.3.Ключові слова та поняття

Антропоцентризм, вандалізм, варвар, гармонія, еллінізм, епос, ідеал, меценат, музей, риторика, скульптура, талант, театр.

3.4.Питання самостійної роботи

1.Вплив давньогрецької культури на культуру Стародавнього Риму.

2.Вплив античної культури на європейську та світову культуру.

3.5.Тематика індивідуальних навчально-дослідницьких завдань

1.Підготувати, розповісти та пояснити один із давньогрецьких міфів.

2.Культ краси та освіченості в культурі класичної Еллади.

2.Ідеал людини в античній культурі.

3.Сутність проблеми переходу від хаосу до гармонії.

4.Ордерний стиль в архітектурі.

5.Специфіка й витоки римського інженерного генія.

6.Релігійні вірування у Стародавньому Римі.

7.Культура античних міст-полісів Північного Причорномор’я.

8.Вплив античних традицій Риму на території України.

3.6.Питання для самоперевірки

1.Загальна характеристика античної культури.

2.Роль крито-мікенського періоду в культурі Стародавньої Греції.

3.Культ краси та освіченості в античній Греції.

4.Визначальні риси розвитку давньогрецької культури у періоди архаїки, класики та еллінізму.

5.Антропоцентризм у давньогрецькому мистецтві.

6.Особливості античної літератури, архітектури та пластичного мистецтва.

7.Роль давньогрецького театру в розвитку духовності людства.

8.Місце міфології в античній культурі.

9.Наукові досягнення античного світу.

10.Домінанти римської культури.

11.Римські видовища і розваги, основа їх відмінності від грецьких.

12.Роль античних культурних досягнень у розвитку європейської та світової культури.

Тема 4. КУЛЬТУРА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ

4.1.План лекції

(2 години)

1.Античні традиції у культурі Візантії та середньовічної Західної Європи. Періодизація та загальні риси культури середньовіччя.

2.Домінування християнської теології у світосприйнятті середньовічної людини.

3.Поняття про романський та готичний стилі західноєвропейського середньовічного мистецтва.

4.2.План семінарського заняття

(2 години)

1.Архітектура і мистецтво Візантії.

2.Романьска культура: літургія і карнавал. Світська рицарська культура.

3.Готичний стиль. Схоластика. Розвиток освіти і науки.

4.3.Ключові слова та поняття

Готика (готичний стиль), догмат, ікона, теологія, канон, літопис, мозаїка, схоластика, рицарство, романський стиль, вітраж.

4.4.Питання самостійної роботи

1.Вираження духовного буття світу й людини у середньовічному мистецтві.

2.Народна культура доби середньовіччя.

4.5.Тематика індивідуальних навчально-дослідницьких завдань

1.Вплив архітектури Візантійської імперії на будівництво східних слов’ян.

2.Вплив візантійської культури на розвиток культури Київської Русі.

3.Міська культура доби Середньовіччя та її вплив на подальший розвиток культури Західної Європи.

4.Теми і жанри куртуазної літератури.

5.Середньовічний театр.

6.Карнавальна культура середньовіччя.

7.Середньовічні університети.

8.Підготувати доповідь про одну з видатних пам’яток романської архітектури.

9.Підготувати доповідь про одну з видатних пам’яток готичної архітектури.

4.6.Питання для самоперевірки

1.Вплив християнського світорозуміння на цінності та ідеали середньовіччя.

2.Мета відображення релігійного мистецтво середніх віків.

3.Мистецтво як вираз духовного буття світу й людини доби середньовіччя.

4.Періоди розвитку візантійської культури та їх характеристика.

5.Досягнення візантійської культури у мистецтві.

6.Розвиток освіти та науки часів середньовіччя.

7.Формування романського стилю та його особливості.

8.Стильові особливості романського і готичного храмів.

9.Прояви готичного стилю у мистецтві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]