Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sbornik-zadach-nov.doc
Скачиваний:
1722
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.12 Mб
Скачать

Приклади задач для самостійного розв’язання

Завдання 1. Визначити ефективніший варіант інвестицій між новим будівництвом і реконструкцією, якщо витрати на нове будівництво становитимуть 16,5 млн. грн., а на реконструкцію – 12,5 млн. грн. Собівартість одиниці продукції на реконструйованому підприємстві очікується в розмірі 1,4 тис. грн., обсяг випуску продукції – 1,2 тис. шт. Собівартість одиниці продукції на новому підприємстві 0,9 тис. грн., обсяг випуску – 1 тис. шт. Собівартість одиниці продукції на діючому підприємстві складає 1,8 тис. грн., обсяг випуску – 0,6 тис. шт.

Завдання 2. Оцінити взаємозамінні види продукції А, Б, В і обрати найпривабливіший варіант виробництва. Визначити економічний ефект обраного варіанта при однаковому об’ємі випуску продукції на рік. Середньорічна ставка банківського відсотку по вкладах – 40 %, річний рівень інфляції – 25 %.

Таблиця 134

Вихідні дані:

Показники

А

Б

В

Собівартість одиниці продукції, грн.

60

80

40

Питомі капітальні вкладення, грн.

50

70

90

Завдання 3. 1. Ліквідаційна вартість виробничого підприємства становить 430 млн гривень. Прогнозований середньорічний чистий грошовий потік дорівнює 54 млн грн. Середньозважена вартість капіталу підприємства складає 12 % його економічної вартості. Необхідно визначити економічну вартість підприємства і прийняти рішення щодо його ліквідації або реорганізації.

2. Ліквідаційна вартість підприємства, справа про визнання банкрутом якого розглядається в арбітражному суді, оцінена в 530 млн грн. У випадку його реорганізації прогнозується одержати 50 млн грн. чистих грошових потоків щорічно. Середньозважена вартість капіталу підприємства становить 10 % від його економічної вартості.

Арбітражний суд має намір винести рішення про ліквідацію підприємства. Чи буде таке рішення арбітражного суду правильним з фінансової точки зору?

Тема 20. Економічна безпека підприємства, системного управління організацією Методичні поради до вирішення задач

Економічна безпека підприємстваце найбільш ефективного використання корпоративних ресурсів для запобігання загрозам і забезпечення стабільного функціонування підприємства в даний час і в майбутньому.

Метою системи безпеки підприємства є виявлення і запобігання як зовнішніх, так і внутрішніх загроз і небезпек, забезпечення захищеності діяльності підприємства і досягнення ним цілей бізнесу. Домогтися поставленої мети можна на основі рішення комплексу завдань, найважливішими з яких є наступні:

  • виявлення реальних і прогнозування потенційних небезпек і загроз;

  • визначення способів їхнього запобігання чи ослаблення, ліквідація наслідків їхнього впливу;

  • встановлення сил і засобів, необхідних для забезпечення безпеки підприємства;

  • організація взаємодії з правоохоронними і контрольними органами з метою запобігання і припинення правопорушень, спрямованих проти інтересів підприємства;

  • створення власної служби безпеки підприємства тощо.

Коефіцієнт безпеки визначається за формулою:

де Вир – обсяг реалізації продукції;

Вкр – критична програма виробництва.

Середній ризик неповернення боргів розраховується за формулою:

де З – сума заборгованості;

РП – обсяг реалізації продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]