Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sbornik-zadach-nov.doc
Скачиваний:
1722
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.12 Mб
Скачать

Приклади задач для самостійного розв’язання

Завдання 1. Виробнича фірма з’ясовує доцільність придбання ліцензії на право використання конструкції і технології виготовляємого нового виробу. Місце його випуску на основі власних науково-технічних розробок. Прогнозований обсяг річного виробництва продукції - 2 000 одиниць, очікувана собівартість одиниці власного виробництва - 1300 грн., виріб, вироблений на основі ліцензії, менше на 30%. Нормативна рентабельність продукції 20%.

Визначити граничну ціну ліцензії за умови, що вона не може перевищувати 75% річного валового прибутку, отриманого від виробництва виробу на основі ліцензії

Завдання 2. Відомий виробник цитрусових соків уклав угоду про передачу права користування торговою маркою іншої компанії з виплатою роялті. Розмір роялті складає 12% від продаж. Оцінити вартість товарного знаку за умови, що річний обсяг продаж соків складає 12 400 тис. грн.; строк використання товарного знаку – 5 років, ставка дисконту – 10%.

Завдання 3. На створення одного з об’єктів нематеріальних активів підприємством витрачено 340 тис. грн. Розрахувати річну суму амортизації об’єкта.

Завдання 4. Науково-виробниче об’єднання передало підприємству патент з умовою, що 45% отриманого від використання патенту прибутку впродовж чотирьох років будуть поступати на рахунок об’єднання. Визначити вартість патенту на основі роялті, якщо додатковий прибуток підприємства – 3 млн. грн. / рік. Ставка дисконту – 10%.

Завдання 5. Підприємство використовує при виготовленні виробів винахід, зроблений його конструкторським бюро. Витрати на виготовлення виробів без використання винаходу складають 74 грн. за одиницю. Винахід дає підприємству можливість економити на кожному виробі 11,5 грн. за рахунок використаних матеріалів і 10,8 грн. за рахунок трудових витрат. За прогнозом ця перевага зберігатиметься упродовж 5 років. Оцінити винахід, якщо щорічно продається 250 000 виробів. Ставка дисконту – 14%.

Завдання 6. Мале підприємство „Райдуга” з’ясовує доцільність придбання ліцензії на право використання конструкції і технології виготовлення нового виробу замість його випуску на основі власних науково-технічних розробок.

Прогнозований річний обсяг виробництва продукції – 2500 одиниць. Очікувана собівартість одиниці продукції власного виробу має становити 1200 грн., а виробу, виготовленого на основі ліцензії, - менша на 26%. Нормативна рентабельність виготовлюваної фірмою продукції, що включається в ціну її продажу, дорівнює 24%.

Визначити граничну (економічно виправдану) ціну ліцензії за умови, що вона не може перевищувати 73% річного валового прибутку, одержуваного від виробництва основної дозвільної ліцензії.

Завдання 7. Науково-виробничий концерн «Нафтохіммаш» протягом останніх двох років істотно збільшив власні нематеріальні активи. На початок розрахункового року їх балансова вартість становила 234700 грн.

Науково-виробничий концерн розробив і має намір продати в поточному році близько 2000 примірників навчальної комп’ютерної програми для вищих навчальних закладів. Орієнтовна продажна ціна одного примірника програми становитиме 250 грн.

Відома зарубіжна виробнича фірма спорідненої галузі запропонувала концерну придбати право на користування її товарним знаком, що має стабільний високий попит на вітчизняному ринку. Концерн після відповідних економічних розрахунків погодився придбати товарний знак з 1 липня поточного року. Комерційна ціна товарного знака – 15 тис.дол. На середину розрахункового року офіційно курс 1 дол. Прогнозується на рівні 8,5 грн.

Концерн прийняв рішення купити ноу-хау у сфері виробництва важливого конструкційного вузла конкретного виготовлюваного ним виробу в зарубіжної великої фірми аналогічного науково-виробничого профілю. Відповідна ліцензійна угода має бути підписана до 1 квітня розрахункового року. Вартість ліцензії на право використання ноу-хау дорівнює 25% від річного обсягу продажу певного виду продукції, що має досягти у грудні поточного року 200 тис.грн.

Визначити на кінець розрахункового поточного року накопичену балансову вартість нематеріальних активів і щорічну суму амортизаційних відрахувань згідно з чинним законодавством.

Завдання 8. Підприємство володіє ноу-хау виробництва масляної фарби. Витрати на виробництво фарби без використання ноу-хау складають 1,5 грн. на 1 кг. При цьому 35 % собівартості складають витрати праці. Обсяг продажів підприємства дорівнює 300 т фарби на рік. Ноу-хау дає можливість заощаджувати на кожному кілограмі фарби 0,3 грн. за рахунок використовуваних матеріалів і 15 % трудових витрат. За прогнозами, ця перевага зберігатиметься протягом 4 років. Необхідно оцінити вартість ноу-хау при ставці дисконту 12 %.

Завдання 9. Аудиторсько-консалтингова фірма до дати оцінки завоювала міцні позиції на ринку. Розмір виручки від реалізації аудиторських послуг фірми за попередній рік щодо дати оцінки склав 7,65 мли. грн, послуг із оцінки - 5,1 мли. грн. на рік. При цьому дослідження ринку виявило можливість реалізувати послуги аудиторів на 25 % вище середньоринкових цін на аналогічні послуги, а оцінювачів - на 10 % вище середньоринкових цін.

Розрахувати вартість бренду (найменування + товарний знак) на дату оцінки, якщо передбачається, що цінова перевага збережеться 3 роки, а ставка дисконту - 10 %.

Завдання 10. Підприємство «Альфа» розробило нову технологію виробництва запасних частин для автомобілів, що сприяє підвищенню ефективності використання обладнання під­приємства, і отримало патент на неї. Якщо раніше протягом року на виробничих потужностях підприємства можливо було виробляти 5 тис. одиниць продукції, то після освоєння нової технології продуктивність збільшилась до 6,5 тис. одиниць продукції. Ціна одиниці продукції без ПДВ становить 1500 грн. Собівартість продукції становить 70 % від обсягу її виробництва, податок на прибуток - 25 %. Визначити вартість технології, якщо ставка дисконту дорівнює 22 %, а тривалість прогнозного періоду - 6 років.

Завдання 11. Визначити вартість нематеріального активу, придбаного в результаті обміну на подібний об‘єкт, та різницю між справедливою вартістю отриманого активу і його залишковою вартістю, що відноситься на фінансові результати, якщо:

- вартість нематеріального активу, який підлягає обміну на подібний об‘єкт,

становить 32,0 тис. грн.;

- залишкова вартість подібного об‘єкту, який передається підприємству в результаті

обміну, - 28 тис. грн.;

  • справедлива вартість подібного об‘єкта (нематеріального активу) – 32 тис. грн.

Завдання 12. Залишкова вартість нематеріальних активів підприємства становить 100 тис. грн., справедлива вартість подібних об‘єктів на дату переоцінки – 108 тис. грн., а первісна вартість нематеріальних активів – 118 тис. грн. Визначити: відхилення рівня залишкової вартості нематеріальних активів від справедливої вартості подібних активів; індекс переоцінки нематеріальних активів; суму зносу нематеріальних активів; переоцінену залишкову вартість нематеріальних активів; суму до оцінки залишкової вартості нематеріальних активів, яку належить врахувати в додатковому капіталі (сума уцінки входить до витрат).

Завдання 13. Визначити величину паушальної виплати, яку здійснить фірма „Резолд”, за право використання патенту на виготовлення комплектуючих деталей, якщо відомо, що термін дії ліцензійної угоди складає 3 роки, ставка роялті – 10%, річна вартість чистого продажу – 3000 тис. грн., а ставка дисконту – 5%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]