Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екобеспека ПСХП / Лаб ЕБпсхп.doc
Скачиваний:
205
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

5.4.2 Перепелині яйця

Російські і білоруські фахівці виявили, що перепелині яйця - ефективний засіб при лікуванні малих доз радіоактивного опромінювання. У дітей із зони Чорнобильської аварії, що випробовували "перепелине" лікування (у Вітебському санаторії "Луки") припинилися запаморочення, не стало болів в серці, покращав апетит, зникли нездужання, втома, підвищився вміст гемоглобіну в крові.

Цілющі властивості перепелиних яєць пояснюються тим, вважають дослідники, що в них дуже багато вітамінів, амінокислот і інших речовин, що володіють профілактичною радіозахисною дією.

5.4.3 Хліб

У числі чинників здатних знижувати рівень засвоєння стронцію, входить споживання хліба з темних сортів борошна, що містять фітин, який здатний зв’язувати цей радіоактивний елемент і перешкоджати всмоктування його в кишечник. Слід відмітити, що фітин одночасно зв’язує і кальцій, знижуючи його вміст в організмі.

Хліб з включенням альгінату натрію (продукт, що міститься в морських водоростях ламінарії) на 40% зменшує відкладення радіоактивного стронцію. Хліб з висівками містить значну кількість харчових волокон і тому зменшує відкладання радіоактивного цезію.

5.4.4 Пектиновмісні продукти

Пектинові (pectos- драглеподібний) речовини -це високомолекулярні сполуки вуглеводної природи. Містяться у рослинній сировині. В плодах і овочах міститься в середньому 0,3 -1 % пектинових речовин. Більше всього пектинових речовин у яблуках -1 %, чорній смородині 1,1 %, аґрусі -0,7 %, буряку -1,1 %. Значна кількість їх у сливах, абрикосах редисці, редьці. Завдяки наявності вільних карбоксильних груп пектини утворюють нерозчинні комплекси з важкими металами та радіонуклідами (свинець, ртуть, кобальт, марганець, берилій, стронцій-90, цезій-137) і виводять їх з організму.

Високий вміст пектинів також у продуктах переробки плодів та овочів –соках, особливо з м’якоттю (морквяний -1,8 %, яблучно-морквяний -1,4 %, яблучний -1,2 %, аґрусовий 0,7-2,25 %, малиновий -1,22 %, суничний -1,63 %, полуничний 1,48 -1,72 %, вишневий -0,48 %, виноградний, апельсиновий, абрикосовий, айвовий тощо –близько 0,2-0,4% ).

Багаті на пектинові речовини мармелади, джеми, овочеві та фруктові пюре, плоди консервовані та перетерті з цукром.

5.5 Спеціальні харчові продукти з радіопротекторними властивостями

Підприємства харчової промисловості випускають спеціальні продукти радіозахисної дії, збагачені пектином, альгінатом натрію, рутином, вітаміном С, β-каротином, цикорієм, харчовими волокнами (целюлоза, геміцелюлоза, лігнін) та ін.

М’ясні консерви з альгінатом натрію і морською капустою знижують накопичення стронцію більше, ніж у два рази.

Антирадіантні властивості мають шоколад "Здоров’я", вафлі "Нові", згущене молоко "Циколат", "Здоров’я", спеціальні м’ясні продукти, наприклад, "Ковбаса тонізуюча", сосиски з кров’ю з додаванням альгінату натрію, клітковини, вітамінів та біоактивних речовин.

Розробляються таблетовані продукти, сухі безалкогольні напої з пектином, вітамінами, сухі порошкові продукти на основі розчинних екстрактів овочів, фруктів та ягід. Розроблена велика група фітобальзамів у вигляді порошків або сиропів з вітамінами С, РР, групи В, мінеральними речовинами, наприклад, "Фіто-Віт", які використовуються в лікарнях, профілакторіях, санаторіях; фітонапої на основі фруктових, овочевих соків та лікарських рослин. Напої "Черкаський", "Лесківський" містять обліпиховий і гарбузовий соки; "Янтарний" - яблучний, гарбузовий, лікарські трави, мед; бальзами "Ілля Муромець", "Україна" - яблучний, виноградний соки, лікарські трави. Розроблена рецептура напоїв для дітей - "Вітанок-1", "Вітанок-2" з антиоксидантами із рослинної сировини.

В харчові продукти радіозахисної дії додаються в основному природні і нешкідливі для організму добавки. Розробки здійснюються у всіх основних групах радіозахисних речовин: сорбентах, антиоксидантах, імуномодуляторах.

Соседние файлы в папке Екобеспека ПСХП