Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екобеспека ПСХП / Лаб ЕБпсхп.doc
Скачиваний:
205
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

5.1 Екологічне маркування в Україні

Програма екологічного маркування в Україні почала діяти з 2002 р. за ініціативи Всеукраїнської громадської організації “Жива планета” і за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. В Україні знак екологічного маркування “Екологічно чисто та безпечно” (рис. 5.1) використовується з 2002 р., внаслідок реалізації розробленої всеукраїнської програми “Впровадження комплексу природоохоронних заходів підприємствами та організаціями з урахуванням вимог міжнародної та європейської систем стандартизації та сертифікації”.

Екологічне маркування є добровільним інформаційним інструментом, що з точки зору ринкових вимог трактується як найбільш перспективний. Перевага методу в тому, що приховування екологічної інформації оцінює не держава шляхом санкцій або заохочення, а ринок.

Рис. 5.1 –Знак екологічного маркування України –«Зелений журавлик».

Знак екологічного маркування є найпоширенішим інструментом “зеленого” маркетингу й надає споживачам інформацію про екологічний пріоритет конкретної продукції та можливість зробити свідомий вибір на свою користь і користь виробника. В свою чергу, виробник отримає додаткові фінансові надходження, що зміцнять його позицію на ринку. Саме таке співробітництво споживачів і виробників має забезпечити сталий та збалансований розвиток країни.

Зображення “зеленого журавлика” й напис “Екологічно чисто та безпечно”, крім належних якісних характеристик маркованої продукції, свідчать про відповідність міжнародним екологічним критеріям оцінки життєвого циклу продукції. Екологічна сертифікація продукції  відноситься до добровільної системи і ґрунтується на встановленні додаткових вимог до всього життєвого циклу: від сировини (матеріалів) до утилізації продукту, а також оцінки її відповідності встановленим вимогам - екологічним критеріям.

З початку 2007 р. розвиток  екологічної сертифікації продукції в Україні став спільною справою для Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Державного Комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, Торгово-промислової палати України,  Української асоціації споживачів та Всеукраїнської громадської організації «Жива планета».

8 жовтня 2004 року Україна була прийнята в Глобальну Мережу Екологічного Маркування (GEN), яка утворена в 1994 році асоціацією незалежних організацій, що здійснюють заходи щодо екологічного маркування. На сьогодні український знак екологічного маркування “Екологічно чисто та безпечно” включено до міжнародного реєстру Глобальної Мережі Екологічного маркування - Global Ecolabelling Network (GEN) - і визнано 35 країнами світу, в тому числі, Європейським Співтовариством, що є найважливішим фактором підвищення конкурентноздатності продукції українських виробників.

5.2 Умови отримання знаку екологічного маркування

Екологічне маркування, яке ґрунтується на якісних перевагах продукції стосовно негативних впливів на стан здоров’я людини та довкілля, закріплено міжнародним стандартом ISO 14024 (з 2002 року запроваджено до державної системи стандартизації - ДСТУ ISO 14024) і відноситься до категорії «добровільних».

Програма екологічного маркування, відповідно до вимог цього стандарту, забезпечує гарантію того, що вона вільна від неналежного впливу і спроможна демонструвати відсутність будь-якої можливості створення конфліктів через джерела фінансування.

Орган сертифікації з екологічного маркування відповідає  вимогам міжнародного стандарту ISO/IEC Guide 65 «Загальні вимоги щодо органів, що керують системою сертифікації продукції» (ДСТУ ISO 45011).

Для отримання знаку екологічного маркування  продукції необхідно пройти процедуру сертифікації на відповідність додатковим екологічним вимогам - екологічним критеріям.

Екологічні критерії до окремого виду продукції встановлюються міжнародними організаціями: Глобальною Мережею Екологічного Маркування та для продукції сільськогосподарського виробництва - Міжнародною федерацією екологічного сільського господарства (IFOAM).

На екологічну сертифікацію можуть бути представлені тільки окремі види  товару або послуг. Сертифікації не підлягають фармацевтичні препарати та тютюнові вироби.

Присвоєння знаку «Екологічно чисто та безпечно» відбувається на конкурсній основі раз на рік підприємствам та організаціям, що у стратегії розвитку враховують означені вище екологічні пріоритети.

Нині в Україні більше трьох десятків підприємств та установ, які здобули право маркувати своє виробництво або ж товар знаком “Екологічно чисто та безпечно”. Серед них є і промислові гіганти, і невеликі підприємства. Серед них агрокомбінат “Пуща-Водиця”, Київський маргариновий завод, відкриті акціонерні товариства “Росинка” та Київська макаронна фабрика, закрите акціонерне товариство “Лакма”. Їхня продукція добре відома не лише на внутрішньому ринку, а й експортується в інші країни світу.

    1. Знаки екологічного маркування продуктів в інших країнах

Перша в світі організація, що об’єднала ряд господарств, – «Soil Association» – була заснована в Англії в 40-і роки і має наступний знак (рис.5.2).

Рис. 5.2 Знак екомаркування органічних продуктів в Англії.

У Швеції єдина акредитована контрольна організація – це KRAV. Її стандарт суворіший, ніж передбачені європейським законодавством вимоги. Видається Шведською Спілкою Контролю Сільгосппродукції. Знак (рис. 5.3) зустрічається і на продуктах, вироблених за межами Швеції (кава, чай, фрукти).

Рис. 5.3 –Шведський знак екомаркування продуктів.

Франція була однією з перших європейських країн, які ввели національний знак для екологічних продуктів харчування, – логотип AB, Agriculture Biologique (Екологічна продукція), який змінив приватні системи маркування і є власністю Міністерства сільського господарства Франції (рис. 5.4). Нанесення цього логотипу на товари вирішується після підписання договору з власником знаку і виконання всіх вимог, встановлених законодавством ЄС. Знак може також наноситися на біо-продукти з інших країн за умови виконання вимог французького законодавства до господарств, що застосовують екологічні методи. Проте продукти рослинного походження повинні бути вироблені в Євросоюзі, за винятком екзотичних. Французький закон також допускає існування приватних інспекційних і сертифікаційних компаній (Aclave, Agrocert, Certipaq, ECOCERT Sarl, Qualite France, Ulase).

Рис. 5.4 –Логотип «Екологічна продукція»

У 2001 році Федеральне міністерство ЄС по захисту прав споживачів, продовольству і сільському господарству представило національне маркування – Bio-Siegel (Екологічна печатка), яка позначає продукти підприємств, що дотримуються вимог ухвали ЄС (рис. 5.5).

Найбільш відомі знаки в Германії – це Bioland, Demeter, Naturland. Причому ці три союзи існують і в інших країнах, тому їх знаки якості можна зустріти не тільки на німецькій продукції (рис. 5.6):

Рис. 5.5 –Найбільш поширений знак екологічного маркування продуктів в ЄС –«екологічна печатка»

Рис. 5.6 –Знаки екологічного маркування в Германії.

«Біопарк» – молодий Союз Східної частини Німеччини. У Германії працює біля 22-х приватних інспекційних організацій, десять з них уповноважені інспектувати імпортерів. Серед них ABCert, Agreco, BCS, EcoControl, GFRS, IMO, Lacon.

Всі перелічені вище екологічні знаки не слід плутати зі знаками, які відображають інформацію про екологічність (нешкідливість для навколишнього середовища ) товару, процесу або виробничої системи. Такі знаки закликають не смітити, не забруднювати навколишнє середовище, здавати використані вироби на вторинну переробку, підтримувати різні природоохоронні ініціативи і організації. Вони пропагують заходи щодо збереження навколишнього середовища в цілому і її окремих об’єктів, закликають до дбайливого відношення до навколишнього природного середовища і її окремих об’єктів, попереджають про речовини і матеріали, небезпечні для об’єктів навколишнього середовища і т.д. Ці знаки існують в багатьох країнах, підтверджують турботу виробника про екологію.

Широко розповсюджений знак «Зелена крапка» (Der Grune Punkt), використовуваний в рамках «Дуальної системи» (DSD): вторинна переробка окремих видів відходів в Германії і в багатьох інших європейських країнах, вже сплачена виробником. Знак забезпечує прийом маркірованого пакувального матеріалу на вторинну переробку. Знак зустрічається в чорно-білому, зелено-білому і зеленому виконанні. Часто наноситься на екологічні товари, але не має відношення до екологічного виробництва (рис. 5.7).

Рис. 5.7 –Знак «Зелена крапка»

Часто використовуються знаки по підтримці і пропаганді природоохоронних дій чи знаки, що вказують на відсутність у складі продукту озоноруйнуючих речовини, що затверджені Монреальським протоколом (рис. 5.8).

Рис. 5.8 –Знаки, що підтверджують турботу виробника про навколишнє середовище.

Екологічне маркування інших країн наведено в додатку І.

6.Зміст роботи

    1. Вивчити теоретичне обґрунтування і зробити короткі записи;

    2. Замалювати знак екологічного маркування «Зелений журавлик»

    3. Замалювати знаки екологічного маркування харчових продуктів.

Соседние файлы в папке Екобеспека ПСХП