Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
скорочений варіант урології.pdf
Скачиваний:
317
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
611.73 Кб
Скачать

39

ДОБРОЯКІСНА ГІПЕРПЛАЗІЯ ТА РАК ПРОСТАТИ

Доброякісна гіперплазія простати (ДГП) та рак простати є двома захворюваннями одного органа, які спричиняють величезну увагу урологів усього світу. ДГП є чи не найбільш розповсюдженим захворюванням чоловіків після 50-ти. Вважається, що до 60-90% чоловіків старше 60 років мають гістологічні ознаки ДГП. Кожен чоловік віком 40 років має 30% шанс перенести простатектомію (25 років тому – 10%).

У той же час, РП є другою причиною смертності серед чоловіків серед усіх злоякісних новоутворень після раку легень. Найбільша смертність від РП зареєстрована у Швейцарії, Скандинавії (20-22/100.000), найменша – у Японії, Сінгапурі (3-5/100.000). Ці відмінності пов’язують перш за все з особливостями харчування на Сході. Існують також виражені міжрасові відмінності. За даними американських урологів, у негрів частота РП в 1,8 р.більше. Причини цих відмінностей чітко не визначені. У той же час у емігрантів з Європи, Азії, Африки, що прожили у США достатньо довгий час, розповсюдженість РП значно більше, ніж у їх співвітчизників на батьківщині, що дозволяє припустити великий вплив оточуючого середовища та особливостей харчування. Цікаво, що приблизно такі самі закономірності розповсюдження серед різних регіонів та рас спостерігаються відносно ДГП.

За останні 15 років відзначається чітке збільшення розповсюдження РП - нові випадки збільшились в 5 р., смертність - в 2 р., ризик захворіти для чоловіків - з 10% до 20%. У США за програмою скринінгового виявлення РП обстежуються 0,5 млн чоловіків/рік.

Грунтовні дослідження у цій галузі показали, що існують статистично визначені фактори ризику виникнення РП: вік, жирна їжа, можливо тахикардія, приналежність до негроїдної раси, паління, цукровий діабет, контакт із важкими металами, спадковість. Приміром, при вживанні 3 рюмок алкоголю на день ризик виникнення РП збільшується в 1,4 р., при 7 рюмках - в 1,9 р.

Обидва захворювання мають багато схожих рис, починаючи з причин виникнення. У той же час, у питаннях їх етіології, діагностики, лікування за останні роки відбулись значні зміни.