Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Usi-uroki-geographii-7-klas

.pdf
Скачиваний:
166
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Розділ I. Океани

41

 

 

IIІ група. Чи впливає океан на природу материків в їх прибережній частині? Наведіть приклади.

IV група. Назвіть види господарської діяльності людини в океані. V група. Як господарська діяльність людини впливає на природу

Індійського океану?

VІ група. Які заходи з охорони природи проводяться в океані?

3. Прийом «Роблю висновок»

Учні роблять висновок щодо виконаної роботи.

4. Прийом «Географічний вернісаж»

Учні представляють малюнки тварин, рослин, пейзажів, що стосуються теми уроку. Малюнки займають місце на дошці, учні доповнюють їх розповідями.

5. Прийом «Здивую всіх»

Учні розповідають цікавий матеріал, що стосується теми уроку, але виходить за межі шкільного підручника.

V. Закріплення нового матеріалу

Прийом «Експрес-тест»

1. Частина Індійського океану, в якій в основному живуть кити: а) північна;  б) центральна;  в) південна;  г) західна.

2.Летючі риби мешкають:

а) у товщі води;  б) у верхніх шарах води;  в) поблизу дна; г) поблизу дна і на поверхні.

3.Перші глибоководні дослідження в Індійському океані були проведені експедицією:

а) Васко да Ґами;  б) Фернана Маґеллана;  в) Джеймса Кука; г) Давіда Лівінґстона.

4.Індійський океан став відомий європейцям: а) раніше Тихого і Атлантичного океанів; б) раніше Тихого, але пізніше Атлантичного; в) пізніше Тихого, але раніше Атлантичного; г) пізніше Тихого і Атлантичного.

5.Частини океану, в яких проходять основні транспортні шляхи: а) північна і східна;  б) північна і західна;  в) південна і східна; г) південна і західна.

6.Рибальство в Індійському океані розвинене:

а) сильніше, ніж у Тихому і Атлантичному океанах;

42

Усі уроки географії. 7 клас

б) сильніше, ніж у Тихому, але слабкіше, ніж в Атлантичному; в) слабкіше, ніж у Тихому, але сильніше, ніж в Атлантичному; г) слабкіше, ніж у Тихому і Атлантичному океанах.

7.Шельф Перської затоки виключно багатий: а) нафтою; б) кам’яним вугіллям;

в) рудами кольорових металів; г) марганцевими і залізними рудами.

8.Найдовша протока Індійського океану:

а) Дрейка;  б) Мозамбіцька;  в) Маґелланова;  г) Юкатанська.

9.Південний океан — умовна назва південних частин... океанів. а) Індійського і Тихого; б) Атлантичного і Індійського;

в) Атлантичного, Індійського і Тихого; г) Тихого, Індійського і Північного Льодовитого.

10.Океани, в яких є аналогічні пасатні течії і протитечії: а) Атлантичний;  б) Індійський і Атлантичний; в) Індійський і Тихомий;  г) Індійський.

VI. Підсумок уроку

Учні роблять висновок щодо виконаної роботи на уроці і виконання завдань і мети уроку. Визначають, що нового дізнались на уроці.

VII. Домашнє завдання

Опрацювати текст підручника.

Підготуватися до участі в «Мозковому штурмі» з теми «Океани Землі та їх природні багатства».

Підготувати додатковий матеріал, що стосується органічного світу Північного Льодовитого океану (можна запропонувати зробити малюнки).

Розділ I. Океани

43

 

 

Урок № 12

Тема. Загальні відомості. Північний Льодовитий океан — найменший океан на Землі. Географічне положення. Дослідження океану та Арктики в цілому. Особливості рельєфу дна. Клімат океану у зв’язку із розташуванням океану у високих широтах. Течії. Льодовий режим, своєрідність органічного світу. Проблеми охорони природи океану

Мета: сформувати в учнів уявлення про особливості географічного положення Північного Льодовитого океану, про історію дослідження, особливості рельєфу дна, клімату, течії, льодового режиму, визначити своєрідність органічного світу, а також екологічні проблеми океану; сприяти виявленню учнями відмінностей у природі океанів; удосконалити навички роботи з картами атласу, текстом підручника та іншими джерелами географічних знань.

Обладнання: фізична карта світу, півкуль, карти льодової зони, підручники, атласи.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Географічна номенклатура: моря: Ґренландське, Норвезьке, Баренцове, Біле, Карське; підводні хребти: Ломоносова, Менделєєва; Трансарктична течія.

Зміст уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань

Бесіда

Покажіть на карті ті океани, які ви вже вивчили.

Який океан Землі найбільший за площею?

Які відмінності географічного положення Індійського океану порівняно з географічним положенням Тихого та Атлантичного ви можете назвати?

Які спільні риси можна відзначити в серединно-океанічних хребтах трьох океанів?

Чому деякі течії Індійського океану двічі на рік змінюють свій напрямок?

Де розташований Північний Льодовитий океан?

44

Усі уроки географії. 7 клас

IIІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

Учитель. Океан, що його сьогодні ми будемо характеризувати, претендує на першість за кількістю епітетів, які починаються префіксом «най-». Він найменший за розмірами, найнижчий за показниками солоності (29–35 %), кількості морських течій, тривалості періоду навігації (3–5 місяців), але за кількістю островів займає друге місце (після Тихого). В межах Північного Льодовитого океану лежить найбільший острів — Ґренландія. Тут зареєстровані найнижчі для океанів середні температури води, найменш досліджений та найспокійніший з точки зору сейсмічної активності. Нарешті, це найсвоєрідніший за складом органічного світу океан планети. Як ви вже здогадалися, сьогодні ми вивчатимемо суворий Північний Льодовитий океан Землі.

IV. Вивчення нового матеріалу

Учитель. Північний Льодовитий океан — найменший з океанів планети, його площа становить 14,1 млн км2, з яких на моря припадає приблизно 8 млн км2. Максимальна глибина його також найменша й складає 5527 м.

Північний Льодовитий океан розташований на крайній півночі й з усіх боків повністю оточений суходолом: Євразією та Північною Америкою. Береги материків значно порізані, тут численні моря і затоки. Багато островів материкового походження, які укриті льодовиками.

Першими, хто вивчав Північний Льодовитий океан з промисловою метою, ще на початку ХVІ ст. були російські помори. Цікавився науковим вивченням океану М. В. Ломоносов. Першою науковою експедицією до акваторії океану стала та, яку очолив Вітус Берінґ. У 1909 р. американець Роберт Пірі став першою людиною, яка побувала на Північному полюсі Землі.

Рельєф дна океану нерівний, воно поділено на три котловини підводними хребтами Ломоносова і Менделєєва. Серединно-океанічний хребет є фактично продовженням такого самого хребта в Атлантиці. Для дна океану не характерні вулканізм і землетруси, оскільки тут відсутня перехідна зона. Характерна особливість океану — великий шельф (1300–1500 км).

Особливість клімату обумовлена полярним розташуванням океану та переважанням арктичних повітряних мас. Зима сувора, з температурами +3...–40 °С. Влітку температури коливаються від 0 до +10 °С. Хмарність переважає влітку. Також улітку часті тумани. Опадів випадає від 75 до 250 мм/рік. Клімат у цілому холодний, але тепліший від антарктичного. Під дією західних і південно-західних вітрів з Атлантики в Льодовитий океан надходить могутній потік теплих вод Північноатлантичної течії. Води Тихого океану утворюють Трансарктичну течію. Утворюються паковий лід та тороси.

Розділ I. Океани

45

 

 

Багато водоростей — зелених, бурих та червоних, які живуть в холодній воді та у льоду. Зростає морська трава зоостера. Тваринний світ небагатий: моржі, тюлені, білі ведмеді. Налічується понад 150 видів риб. На скелястих берегах птахи утворюють масові гніздування — «пташині базари».

V. Закріплення вивченого матеріалу

2 1

3

4

5

6

7

8

9

1.Походження островів Північного Льодовитого океану. (Матери­кове)

2.Звір — цар Арктики. (Ведмідь)

3.Дослідник Арктики. (Папанін)

4.Океан і його моря — малопродуктивні. Це море багате на рибу. (Ба-

ренцове)

5.Назва першого у світі атомного льодоколу. (Єрмак)

6.Океан, з якого надходить тепла течія, що робить Арктику теплішою за Антарктику. (Атлантичний)

7.Багаторічний лід. (Паковий)

8.Головний хребет океану. (Ломоносова)

9.Зона, що в будові дна океану займає найбільшу частину. (Шельфова)

VI. Підсумок уроку

Заключне слово вчителя

Північний Льодовитий океан повністю розташований у полярних широтах, що значною мірою обумовлює особливості його природи.

Це найхолодніший з океанів.

Головні особливості рельєфу дна Північного Льодовитого океану такі: переважання зони шельфу, відсутність перехідної зони, вулканізму та землетрусів.

46

Усі уроки географії. 7 клас

Більша частина акваторії океану вкрита кригою, що перешкоджає господарському використанню його ресурсів.

VII. Домашнє завдання

Опрацювати текст підручника.

Додатковий матеріал до уроку

Найпівнічнішою землею є 30-метровий острівець Одак. Його відкрив 26 липня 1978 року Уффе Петерсон з Данського геодезичного інституту. Ця крихітна частинка суші знаходиться в Північному Льодовитому океані. Від нього до Північного полюса всього 706 км.

Незважаючи на бідність, органічний світ Північного Лодовитого океану дуже своєрідний. Одна з його особливостей — гігантизм. Тут трапляється найбільша медуза — ціанея, яка у діаметрі сягає 2 м, а щупальці її витягуються до 20 м. Мідії живуть до 25 років, тріска — близько 20, а камбала — 40 років.

Найпівнічніший вулкан — Беренберґ заввишки 2276 метрів. Він розташований на норвезькому острові Ян-Маєн в Ґренландському морі. Останній раз він вивергався у вересні 1970 року. Під час виверження всі 39 жителів острова були вимушені покинути його.

Найважчий наземний ссавець — білий ведмідь. В 1960 р. в Чукотському морі був застрелений білий ведмідь, вага якого склала майже 900 кг. Довжина його тіла від носа до хвоста склала 3,5 м, а обхват тулуба — 1,5 м.

Урок № 13

Практична робота № 5. Нанесення на контурну карту географічної номенклатури Світового океану

Урок № 14

Практична робота № 6. Складання комплексної порівняльної характеристики двох океанів (за вибором)

Урок № 15

Узагальнення, систематизація та корекція знань, умінь та навичок учнів з теми «Океани» (форму і методи обирає вчитель)

Розділ I. Океани

 

47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок № 16

 

 

Тематичне оцінювання «Океани»

 

 

 

 

 

І варіант

ІІ варіант

ІІІ варіант

 

 

 

І рівень (6 запитань по 0,5 бала за кожне)

1. Сучасний метод гео-

1. Море, що належить до

1. Течія, що сформувалась

графічних досліджень:

Індійського океану:

в Атлантичному океані:

а) історичний;

а) Сарґассове;

а) Ґольфстрім;

б) космічний;

б) Аравійське;

б) Сомалійська;

в) картографічний;

в) Філіппінське;

в) Перуанська;

г) археологічний

г) Чукотське

г) Мусонна

 

 

 

2. Протока, яка сполучує

2. Материк, який утво-

2. Поверхня, яка має

Північний Льодовитий

рився в результаті розко-

найменший показник

та Тихий океани:

лу Лавразії:

альбедо:

а) Берінґова;

а) Південна Америка;

а) океанічна;

б) Ґібралтарська;

б) Антарктида;

б) снігового покриву;

в) Гудзонова;

в) Північна Америка;

в) лісового масиву;

г) Дрейка

г) Австралія

г) зораного поля

 

 

 

3. Лінії, що з’єднують на

3. Причина існування

3. Вітри, що двічі на рік

карті точки з однаковою

найпотужніших океаніч-

змінюють свій напрям:

температурою:

них течій:

а) бризи;

а) ізотерми;

а) постійні вітри;

б) пасати;

б) ізобари;

б) припливна хвиля;

в) мусони;

в) ізобати;

в) різниця температур

г) західні

г) ізогієти

води;

 

 

 

г) різниця солоності води

 

 

 

 

 

4. Найбільші запаси

4. Океан, в якому знахо-

4. Гавайські острови ма-

прісної води містяться в:

дяться найбільші глибини:

ють походження:

а) озерах;

а) Атлантичний;

а) материкове;

б) підземних водах;

б) Тихий;

б) коралове;

в) льодовиках;

в) Індійський;

в) вулканічне;

г) морях

г) Північний Льодовитий

г) тектонічне

 

 

 

5. Течія, що сформува-

5. Море, що належить до

5. Протока, яка сполучує

лась в Тихому океані:

Тихого океану:

Тихий та Атлантичний

а) Ґольфстрім;

а) Сарґассове;

океани:

б) Сомалійська;

б) Аравійське;

а) Берінґова;

в) Перуанська;

в) Філіппінське;

б) Ґібралтарська;

г) Канарська

г) Чукотське

в) Гудзонова;

 

 

г) Дрейка

 

 

 

6. Географічний об’єкт,

6. Течія, що сформу-

6. Море, що належить до

що сполучає Червоне та

валась в Індійському

Атлантичного океану:

Середземне моря:

океані:

а) Сарґассове;

а) Панамський канал;

а) Ґольфстрім;

б) Аравійське;

б) Суецький канал;

б) Сомалійська;

в) Філіппінське;

в) Ґібралтарська протока;

в) Перуанська;

г) Чукотське

г) Аденська протока

г) Канарська

 

 

 

 

 

 

48

 

Усі уроки географії. 7 клас

 

 

 

 

 

І варіант

ІІ варіант

ІІІ варіант

 

 

 

 

 

ІІрівень (3 запитання по 1 балу за кожне)

7.Назвіть океан, який 7. Назвіть стихійне явище 7. Назвіть прізвище ке-

омиває береги п’яти ма-

природи, що призводить

рівника навколосвітньої

териків

до значних руйнувань та

подорожі, під час якої

 

загибелі людей і форму-

виникла потреба вста-

 

ється в західній частині

новлення лінії зміни дат

 

Тихого океану

 

8. Назвіть причину існу-

8. Назвіть обмілину, що

8. Назвіть природний

вання стихійного явища

утворилась внаслідок

об’єкт, який утворюють

природи, що формується

життєдіяльності корало-

поселення коралових

в західній частині Тихо-

вих поліпів

поліпів на схилах згас-

го океану і призводить

 

лих підводних вулканів

до значних руйнувань та

 

 

загибелі людей

 

 

9. Хто з відомих євро-

9. Назвіть океан, в якому

9. Назвіть море, в якому

пейських дослідників

утворився найбільший

зареєстровано рекорд

займався вивченням

ланцюг коралових остро-

солоності — 42 ‰

природи океанів у другій

вів і рифів

 

половині ХХ століття?

 

 

ІІІ рівень (2 запитання по 2 бали за кожне)

Підпишіть на контурній карті географічні об’єкти:

10.

Маріанський жолоб.

10.

Великий Бар’єрний

10.

Серединно-Атлан-

Поясніть його похо-

риф. Поясніть його по-

тичний хребет. Поясніть

дження

ходження

його походження

11.

Дайте визначення

11.

Дайте визначення по-

11.

Дайте визначення

поняттю «атол»

няттю «проміле»

поняттю «ендемік»

 

IV рівень (одне запитання — 3 бали)

 

12.

Охарактеризуйте роз-

12.

Поясніть зв’язок між

12.

Охарактеризуйте ре-

міщення течій в Атлан-

океаном та атмосферою

сурси Світового океану

тичному океані

 

 

 

 

Розділ II

Материки

Урок № 17 (варіант А)

Тема. Африка. Особливості географічного положення материка, елементи берегової лінії. Дослідження та освоєння

Мета: розкрити зміст, систематизувати та поглибити знання про географічне положення материка; з’ясувати особливості положення Африки; подальше вдосконалення навичок роботи з картами атласу і додатковою літературою; сприяти подальшому розвитку вмінь робити самостійні висновки, спираючись на вивчений матеріал та власний досвід; розвивати пізнавальний інтерес до предмета; виховувати повагу до природи планети Земля.

Обладнання: атласи, підручники, фізична карта Африки, контурні карти, плани характеристики географічного положення материка.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Опорні та базові поняття: материк, частина світу, географічне положення, півкулі, меридіани, паралелі, Гондвана, частини Світового океану, складові берегової лінії, площа материка, екватор, нульовий меридіан, крайні точки, дослідники, Васко да Ґама, Давід Лівінґстон, Єгор Ковалевський.

Номенклатура: океани: Атлантичний, Індійський; моря: Середземне, Червоне; затоки: Ґвінейська, Сідра, Аденська, Суецький канал; протоки: Баб-ель-Мандебська, Мозамбіцька; острови: Мадаґаскар, Канарські; півострів Сомалі, крайні точки: мис Рас-Енґела, мис Голковий, мис Альмаді, мис Рас-Хафун.

Зміст уроку

I. Організаційний момент

Прийом «Викликай асоціацію»

Учитель пропонує кожному з учнів висловити ті асоціації, які виникли в них при слові «Африка» (спека, сухість, пустеля, слон тощо).

50

Усі уроки географії. 7 клас

Учитель наголошує на тому, що подібна робота буде проведена після вивчення всієї теми й учні переконаються, наскільки більш складними й досконалими стануть їх асоціації.

II. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом «Інтелектуальна розминка» (виконується усно)

Дітям пропонується згадати певні поняття:

материк — це...

частина світу — це...

екватор — це...

нульовий меридіан — це...

географічний пояс — це...

півкуля — це...

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

1. Прийом «Приваблива мета»

Учитель розповідає, що, вивчаючи загальну географію, учні мали можливість познайомитись з великою ділянкою суходолу, другим після Євразії за площею материком — Африка.

Учням відомо, що Африка — це не тільки материк, але й окрема частина світу, найбільший уламок стародавньої Гондвани.

В перекладі з грецької «Африкус» — «безморозний». Як сталось так, що цей материк отримав таку назву, як на це вплинуло його положення на Землі, як люди вивчали особливості географічного положення материка — ви дізнаєтесь на сьогоднішньому уроці.

2. Прийом «Практичність теорії»

Учитель доводить, що базові знання, які отримали учні на минулих уроках (а саме поняття, що розглядалися під час «Інтелектуальної розминки»), допоможуть їм самостійно опанувати новий матеріал та використати на практиці теоретичні знання в роботі з атласом і контурною картою.

3. Прийом «Відстрочена відгадка»

Учням пропонується крім географічного положення, згадавши курс історії, подумати під час уроку над питанням: чому розглядається тільки дослідження Африки, а про відкриття материка мова не ведеться? Відповідь обґрунтувати.

Обговорення питання проводиться під час закріплення нового матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]