Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Usi-uroki-geographii-7-klas

.pdf
Скачиваний:
166
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Розділ II. Материки

221

 

 

Урок № 61

Тема. Населення.

Расовий та етнічний склад населення. Розміщення населення на материку

Мета: сформувати в учнів уявлення про особливості населення Євразії, його расовий, етнічний, релігійний склад; поглибити практичні навички учнів аналізувати причини нерівномірності розселення населення територією материка, розвивати навички роботи з картами атласу, формувати уміння роботи в парі, відстоювати власну думку, робити висновки.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: фізична карта Євразії, ілюстративний матеріал, діаграми населення, атласи, підручники.

Опорні та базові поняття: людські раси; етнічний склад населення, раси, кількість населення, густота населення.

Зміст уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Прийом «Мікрофон»

Назвіть головні особливості природних зон Євразії.

Які природні зони Євразії найбільше змінені людиною?

Чому людина суттєво впливає на природу материка?

Які приклади наслідків господарської діяльності людини на природу Євразії ви можете навести?

Наведіть приклади позитивного впливу людини на природу Євразії.

Наведіть приклади негативного впливу людини на природу мтерика.

Які заходи вирішення екологічних проблем вам відомі?

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

Прийом «Приваблива мета»

Учитель. Грандіозність Євразії виявляє себе безліччю способів. Це і величезні розміри материка, і кількість євразійського населення, і кількість представників расового та етнічного складу населення. За цими та багатьма іншими показниками Євразія стабільно утримує світову першість. На материку мешкає понад 4 млрд чоловік (це близько 2/3 усього населення Землі). На сьогоднішньому уроці ми здійснимо загальне

222

Усі уроки географії. 7 клас

знайомство з особливостями населення та розміщенням населення на материку. Хто ж вони, ті люди, що мешкають на материку?

IV. Вивчення нового матеріалу

1.Розповідь учителя про раси, що проживають на території Євразії

2.Прийом «Творча лабораторія»

Завдання. За картою «Раси» визначте основні регіони розміщення рас територією Євразії. На основі особистих спостережень поясніть різницю в зовнішньому вигляді представників рас. (Завдання виконується по рядах: І ряд — європеоїдна раса, ІІ ряд — екваторіальна раса,

ІІІ ряд — монголоїдна раса.)

3. Прийом «Мандрівка»

Учитель. В Євразії проживає дуже багато народів. Кожен з них має свою мову, звичаї, традиції і саме за цими ознаками формує етнос, мовну сім’ю та групу. Так, українці належать до індоєвропейської мовної сім’ї, до слов’янської групи народів, китайці — до китайсько-тібетської мовної сім’ї. Найбільшчисленна — індоєвропейська мовна сім’я, народи якої живуть в Європі, Індії, Ірані.

Завдання. За картами атласу визначте:

Яку частину Європи заселяють представники слов’янської групи народів?

Які народи заселяють Азію?

Якими мовами розмовляють мешканці Євразії?

4. Прийом «Творча лабораторія»

Завдання. За картами атласу визначте територію з максимальною та мінімальною густотою населення. Користуючись надбаними знаннями про природу Євразії, поясніть взаємозв’язок густоти населення з природними умовами. Наведіть конкретні приклади.

5. Прийом «Прес-конференція»

Підбиття підсумків виконання завдання.

V. Закріплення вивченого матеріалу

1. Прийом «Бліцопитування»

1.Коротко охарактеризуйте населення Євразії: расовий склад, мови, кількість та густота.

2.У чому ви бачите причини нерівномірного розміщення населення на материку Євразія?

Розділ II. Материки

223

 

 

2. Прийом «Експрес-тест»

1.Частина Євразії, в якій проживають слов’янські народи: а) Східна Європа і Північна Азія; б) Північна Азія і Північна Європа; в) Північна Європа і Південна Азія; г) Південна Азія і Східна Європа.

2.Найбільша чисельність населення характерна для:

а) росіян;  б) індусів;  в) китайців;  г) японців.

3.Регіон для країн якого характерна найвища густота населення: а) Північна і Центральна Азія; б) Центральна і Східна Азія; в) Східна і Південно-східна Азія;

г) Південно-східна і Південно-західна Азія.

4.Густота населення на острові Ява:

а) низька;  б) середня;  в) висока;  г) одна з найвищих на Землі.

5. Півострів, для якого характерна найнижча щільність населення: а) Індокитай;  б) Аравійський;  в) Корея;  г) Індостан.

6.Країни в яких переважає слов’янське населення:

а) Угорщина і Словаччина;  б) Словаччина і Польща; в) Польща і Німеччина;  г) Німеччина і Голландія.

7.Предками яких народів були мадярські племена?

а) Поляків;  б) угорців;  в) словаків;  г) чехів.

8.Найменша частка міського населення властива країнам... Європи. а) Південної;  б) Східної;  в) Західної;  г) Північної.

9.Релігії, батьківщиною яких є Південно-Західна Азія:

а) християнство і мусульманство;  б) мусульманство і буддизм; в) буддизм і ламаїзм;  г) ламаїзм і християнство.

10.Частина Азії, для якої найбільш характерне кочове населення, зайняте тваринництвом:

а) Південна;  б) Південно-Східна;  в) Центральна; г) Південно-Західна.

11.Виробництво паперу з кори тутового дерева було винайдено в: а) Індії;  б) Китаї;  в) Японії;  г) Пакистані.

12.Головна проблема сучасного Китаю: а) виснаження природних ресурсів;

б) швидке зростання чисельності населення; в) брак оброблюваних земель; г) дефіцит водних ресурсів.

224

Усі уроки географії. 7 клас

VI. Підсумок уроку

Прийом «Роблю висновки»

Населення Євразії є найчисленнішим порівняно з населенням інших материків.

На території Євразії мешкають представники трьох рас, у Європі переважають європеоїдна, в Азії — монголоїдна.

Природні умови та рівень економічного розвитку обумовили нерівномірне розселення населення Євразії по території материка.

VII. Домашнє завдання

Опрацювати відповідний текст у підручнику.

Нанести на контурну карту розміщення населення по території Єв­ разії.

Підготувати повідомлення про населення, країни, міста Євразії.

Додатковий матеріал до уроку

АФОН — «Свята гора» Православної церкви, розташована поблизу міста Салоніки (Греція). Ця гора (2033 м над рівнем моря) є місцем чернечих поселень, перше з яких було засновано в кінці ІХ ст. Петром Афонським. До ХV ст. афонські поселення знаходилися під суверенітетом візантійських імператорів, пізніше тут володарювали турки. Проте при обох правліннях Афон користувався місцевою автономією. У 1912 р. півострів був анексований Грецією, яка в 1926 р. визнала за Афоном статус теократичної республіки, якою управляє рада з чотирьох членів і т. зв. синаксис (збори), що складається з 20 представників всіх афонських монастирів. Афонська община має у своєму розпорядженні свою власну поліцію. На територію чернечих поселень (близько 78 км2) не допускаються жінки і тварини жіночої статі. У античності гора Афон була присвячена Зевсу й іноді іменувалася «фракійською сторожовою баштою Зевса Афонського».

З найраніших творів санскритської літератури відомо, що народи, які говорили на арійському говорі в період первинного заселення Індії (приблизно з 1500–1200 рр. до н. е.), вже ділилися на чотири головні стани, пізніше названі «варнами» (санскр. «колір»): брахманів (священнослужителів), кшатріїв (воїнів), вайшьїв (торговців, скотарів і землеробів) і шудр (слуг і різноробочих).

Індуси вірять у перевтілення і вважають, що той, хто дотримує правила своєї касти, в майбутньому житті підніметься по народженню у вищу касту, той же, хто порушує ці правила, втратить соціальний статус. Впродовж всієї індійської історії кастова структура демонструвала дивовижну стабільність перед змінами. Навіть розквіт буддизму і ухвалення його як

Розділ II. Материки

225

 

 

державної релігії імператором Ашокой (269–232 до н. е.) не позначилися на системі спадкових груп. На відміну від індуїзму, буддизм як доктрина не підтримує кастового ділення, але в той же час і не наполягає на повному знищенні кастових відмінностей.

За часів піднесення індуїзму, що послідував за занепадом буддизму, з простої, нехитрої системи чотирьох варн виросла складна багатошарова система, що збудувала строгий порядок чергування і співвідношення різних соціальних груп. Ні мусульманське нашестя, що закінчилося формуванням імперії Моголів, ні встановлення британського панування не поколивали фундаментальних основ кастової організації суспільства.

Офіційна тенденція зменшувати значення кастової системи привела до того, що переписах населення зникла відповідна графа. Востаннє відомості про число каст були опубліковані в 1931 (3000 каст). Але ця цифра не обов’язково включає всі місцеві підкасти, які функціонують як самостійні соціальні групи.

Широко поширена думка, що в сучасній індійській державі касти втратили своє колишнє значення. Проте розвиток подій показав, що це далеко не так. Позиція, зайнята ІНК і урядом Індії після смерті Ганді, відрізняється суперечністю. Більш того, загальне виборче право і потреба політичних діячів у підтримці електорату додали нову значущість корпоративному духу і внутрішній згуртованості каст. Внаслідок цього кастові інтереси стали важливим чинником під час виборчих кампаній.

Урок № 62

Тема. Сучасна політична карта Євразії. Найбільші держави. Україна серед держав Євразії

Мета: сформувати в учнів систему знань про сучасну політичну карту Євразії; поглибити практичні навички учнів працювати з тематичними картами атласу та контурними картами; сприяти розвитку вміння учнів аналізувати матеріал, що вивчається.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: політична карта Євразії, краєвиди євразійських держав, атласи, підручники, слайди для мультимедійної дошки.

Опорні та базові поняття: держава, країна, столиця, економіко-гео- графічне положення, економічний потенціал, соціалістична система, державний устрій, ринкова економіка.

Географічна номенклатура: країни: Великобританія, Німеччина, Франція, Італія, Польща, Румунія, Греція, Росія, Китай, Індія, Японія, Іран,

226

Усі уроки географії. 7 клас

Ірак, Україна; столиці країн: Лондон, Бонн, Париж, Рим, Варшава, Бухарест, Афіни, Москва, Пекін, Делі, Токіо, Тегеран, Багдад, Київ.

Зміст уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Прийом «Бліцопитування»

Назвіть особливості населення Євразії.

Чим обумовлена нерівномірність розселення населення на мате­ рику?

У яких частинах Євразії переважають представники європеоїдної раси, монголоїдної, екваторіальної?

Назвіть місця Євразії, де утворилися найдавніші цивілізації світу.

Які релігії сповідують мешканці Євразії?

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

Учитель. Країни Євразії відрізняються одна від одної не тільки розмірами території та кількістю населення. Їх дуже розрізняє рівень економічного розвитку, особливості культури, релігійних традицій, мови, національних звичаїв.

На території Євразії розташовані й найбільш розвинені країни світу (п’ять держав з «великої сімки» — Японія, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія), і молоді країни, що набули незалежності після розпаду СРСР та соціалістичної системи (серед них і наша держава), і країни, що відстають у своєму розвитку (Афганістан). На сьогоднішньому уроці ми ознайомимося з деякими державами.

IV. Вивчення нового матеріалу

1. Прийом «Географічна лабораторія»

Завдання. За допомогою довідника учня, політичної та фізичної карт Євразії дайте характеристику географічному положенню країн.

І варіант: Європи; II варіант: Азії.

2. Прийом «Картографічна лабораторія»

Завдання. Нанесіть на контурну карту кордони та позначте столиці держав: Великобританія, Німеччина, Франція, Італія, Польща, Румунія, Греція, Росія, Китай, Індія, Японія, Іран, Ірак.

Розділ II. Материки

227

 

 

За політичною картою Євразії з’ясуйте, які держави є сусідами України. На контурній карті проведіть кордони України, підпишіть країни, з якими вона межує.

3. Прийом «Мандрівка»

Завдання 1. За допомогою політичної карти Євразії в атласі напишіть у стовпчик ліворуч — країни, назви яких починаються з букви «І», праворуч — назви їх столиць.

Завдання 2. Визначте країни, столицями яких є міста: Баку, Мінськ, Лондон, Софія, Токіо, Пекін, Париж, Ханой, Москва.

4. Прийом «Здивую всіх»

Повідомлення учнів (випереджувальне домашнє завдання).

V. Закріплення вивченого матеріалу

1.Прийом «Мікрофон»

Назвіть найбільші країни Євразії.

Дайте характеристику географічному положенню України.

Назвіть і покажіть на карті столиці країн Великобританія, Німеччина, Франція, Китай, Японія.

2.Прийом «Експрес-тест»

1. Найбільш гористою частиною Британських островів є: а) Англія;  б) Ірландія;  в) Шотландія;  г) Уельс.

2. Найбільша за площею з країн Європи:

а) Німеччина;  б) Україна;  в) Іспанія;  г) Франція.

3. Найбільш високорозвинутою з країн Європи є:

а) Італія;  б) Франція;  в) Німеччина;  г) Великобританія.

4.Франція в порівнянні з Німеччиною:

а) більше за площею і чисельністю населення; б) більше за площею, але менше за чисельністю населення;

в) менше за площею, але більше за чисельністю населення; г) менше за площею і чисельністю населення.

5.Вища точка Європи розташована на території:

а) Франції;  б) Австрії;  в) Швейцарії;  г) Німеччини.

6.Країна, що межує з найбільшою кількістю країн: а) Франція;  б) Італія;  в) Німеччина;  г) Швеція.

7.Найбільш високою частиною Німеччини є:

а) північна;  б) центральна;  в) південна;  г) східна.

228

Усі уроки географії. 7 клас

8.На Піренейському півострові розташовані:

а) Франція і Німеччина;  б) Німеччина і Італія; в) Італія і Іспанія;  г) Іспанія і Портуґалія.

9.Країна, яка є батьківщиною Мікеланджело, Леонардо да Вінчі, Данте, Галілео Галілея:

а) Іспанія;  б) Італія;  в) Німеччина г) Франція.

10.Найбільш великою за територією країною Євразії є: а) Індія;  б) Китай;  в) Саудівська Аравія;  г) Росія.

11.Китай у порівнянні з Індією:

а) більше за територією і чисельністю населення; б) більше за територією, але менше за чисельністю населення;

в) менше за територією, але більше за чисельністю населення; г) менше за територією і чисельністю населення.

12.Найбільш високорозвинутою країною Азії є...

а) Індія;  б) Японія;  в) Китай;  г) Південна Корея.

13.До острівних держав в Азії належать:

а) Японія і Південна Корея;  б) Південна Корея і Філіппіни; в) Філіппіни і Індонезія;  г) Індонезія і Афганістан.

14.Головна зернова культура Японії:

а) пшениця;  б) рис;  в) просо;  г) соя.

15.Країна, що в минулому була колонією Великобританії: а) Китай;  б) Японія;  в) Індія;  г) Іран.

16.Корова вважається священною твариною в:

а) Японії;  б) Індії;  в) Китаї;  г) Саудівської Аравії.

17.Велика частина Індонезії зайнята:

а) саванами;  б) пустелями;  в) вологими лісами.

18.З країн Азії найбільший ступінь континентальності клімату характерний для:

а) Індії;  б) Японії;  в) Монголії;  г) Південної Кореї.

19.«Ближнім і Середнім Сходом» називаються країни... Азії.

а) Південної;  б) Східної;  в) Південно-Західної;  г) Південно- ­Східної.

3. Прийом «Знайди пару»

Учитель заздалегідь готує на дошці перелік країн Євразії та їх столиць. Учням пропонується знайти пару — країну та її столицю.

Розділ II. Материки

229

 

 

VI. Підсумок уроку

Прийом «Роблю висновок»

У цілому країни Євразії мають потужний економічний потенціал.

На території Євразії розташовані й найбільш розвинені країни світу (п’ять держав «великої сімки» — Японія, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія), і країни, що характеризуються низьким рівнем економічного розвитку.

VII. Домашнє завдання

Опрацювати відповідний текст у підручнику.

Підготувати додатковий матеріал про характеристику однієї з Євразійських держав.

Додатковий матеріал до уроку

ВАТИКАН, держава-місто, незалежна держава. Розташований в західній частині Рима на правому березі р. Тібр. Є місцеперебуванням найвищих органів управління Римсько-католицькою церквою. Тут знаходяться собор Святого Петра і Ватиканські палаци з музеями

ібібліотекою, адміністративні будівлі, церкви, житлові будинки, двори і сади. Ватикан — найменша держава світу. Його площа 0,44 км2. Населення (бл. 1000 чоловік) багатонаціональне, переважають італійці

ішвейцарці.

Шотландія — складова частина Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії. Проте політичний статус Шотландії в цій назві не відмічений. Хоча Шотландія ніколи не була ні автономною, ні федеральною одиницею Великої Британії і більше не є королівством, це не просто географічний або адміністративний район. Шотландію можна розглядати як окрему країну. Шотландці відстоюють свою національну самобутність і зберігають багато інститутів, яких немає в Англії і інших англомовних країнах. Вони мають свою столицю Едінбурґ, свою церкву, закони і суди, свої банки і банкноти.

Урок № 63

Тема. Практична робота № 8. Нанесення геогарфічних об’єктів на кнтурну карту материка

230

Усі уроки географії. 7 клас

Урок № 64

Тема. Систематизація, узагальнення та корекція знань, вмінь та навичок учнів з теми «Євразія» (форму і методи уроку обирає учитель)

Урок № 65

Тематичне оцінювання. Євразія

І варіант

ІІ варіант

ІІІ варіант

І рівень (6 запитань по 0,5 бала за кожне)

1. Місце, де знаходиться

1. Найвологіше місце

1. Найвища точка Євра-

«полюс холоду» Північ-

Євразії:

зії та світу:

ної півкулі:

а) Тібет;

а) Тібет;

а) Тібет;

б) Оймякон;

б) Монблан;

б) Оймякон;

в) Верхоянськ;

в) Джомолунґма;

в) Верхоянськ;

г) Черрапунджі

г) Черрапунджі

г) Черрапунджі

 

 

2. Найвища точка Єв-

2. Найбільша річка Єв-

2. Природна межа між

ропи:

разії:

Європою та Азією:

а) Везувій;

а) Дунай;

а) Гімалаї;

б) Арарат;

б) Єнісей;

б) Карпати;

в) Джомолунґма;

в) Янцзи;

в) Альпи;

г) Монблан

г) Лена

г) Урали

3. Крайня північна точка

3. Крайня південна точ-

3. Крайня східна точка

материка — мис:

ка материка — мис:

материка — мис:

а) Рока;

а) Дежньова;

а) Піай;

б) Піай;

б) Рока;

б) Челюскін;

в) Дежньова;

в) Піай;

в) Дежньова;

г) Челюскін

г) Челюскін

г) Рока

4. Річка, що належить

4. Найбільший півострів

4. Найменша за площею

до басейну внутрішнього

Євразії:

країна Євразії:

стоку Євразії

а) Індостан;

а) Сінґапур;

а) Волґа;

б) Аравійський;

б) Мальта;

б) Інд;

в) Піринейський;

в) Ватикан;

в) Дунай;

г) Скандинавський

г) Сан-Маріно

г) Іртиш

 

 

5. До гір Альпійського

5. Річка, що належить

5. Гори давньої склад-

горотворення належать:

до басейну внутрішнього

частості:

а) Уральські;

стоку Євразії

а) Уральські;

б) Скандинавські;

а) Анґара;

б) Альпи;

в) Саяни;

б) Амудар’я;

в) Гімалаї;

г) Кавказькі

в) Дон;

г) Кавказькі

 

г) Амур

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]