Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Usi-uroki-geographii-7-klas

.pdf
Скачиваний:
166
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Вступ

11

 

 

Чи міститься географічна інформація в телевізійних передачах? Наведіть приклади.

VІ. Підсумок уроку

Вчитель підбиває підсумки уроку, відповідає та оцінює роботу найбільш активних учнів.

VІІ. Домашнє завдання

Опрацювати відповідний параграф підручника.

Підготувати цікаве географічне повідомлення з періодичної преси.

Урок № 3

Практичні роботи № 1, 2. Аналіз тематичних карт (часових поясів, будови земної кори) з метою виявлення основних географічних закономірностей

Урок № 4

Практична робота № 3. Аналіз тематичних карт (кліматичних поясів і областей) з метою виявлення основних географічних закономір­ностей

Урок № 5

Практична робота № 4. Аналіз тематичних карт (географічних поясів і природних зон) з метою виявлення основних географічних закономірностей

Розділ I

ОКЕАНИ

Урок № 6 (варіант А)

Тема. Тихий океан. Загальні відомості. Тихий океан — найбільший океан Землі.

Географічне положення. Історія дослідження. Особливості будови дна океану.

Кліматичні пояси і типи клімату. Течії. Органічний світ і закономірності його поширення. Багатства Тихого океану

Мета: поглибити знання учнів про особливості природи океану, його географічне положення, історію дослідження, особливості будови дна океану, кліматичні пояси і типи клімату, течії, органічний світ і закономірності його поширення, багатства Тихого океану, продовжити формування навичок роботи з картами, розвивати навички практичного застосування знань з біології, фізики, хімії, розвивати критичне та логічне мислення, посилювати інтерес до географічних знань.

Обладнання уроку: карта океанів, електронний атлас ІПТ, слайди — ілюстрації природи Тихого океану (для мультимедійної дошки), атласи, картини природи океану, підручники, фрагмент відеофільму «Голуба планета».

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Форма проведення уроку: інтегрований урок-експедиція.

Опорні поняття: географічне положення, протяжність океану, будова дна, течії, кліматичні пояси, органічний світ і особливості його поширення, історія дослідження океану.

Географічна номенклатура: моря: Берінґове, Охотське, Японське, Південнокитайське, Філіппінське; Берінґова протока; Панамський канал; острови: Гавайські, Маріанські, Японські, Філіппінські, Великі Зондські; глибоководні жолоби: Маріанський, Філіппінський; течії: Північна та Південна Пасатна, Куросіо, течія Західних Вітрів, Каліфорнійська, Перуанська.

Зміст уроку

I. Організаційний момент

Психологічний настрій учнів на продуктивну, творчу працю.

Розділ I. Океани

13

 

 

Прийом «Аукціон»

Учні називають та показують по карті географічні об’єкти океану (хто називає і показує більше — отримує додаткові бали).

Визначення мети та завдань уроку (учні виконують цю роботу само-

стійно під керівництвом учителя).

II. Актуалізація опорних знань та вмінь учнів

Асоціативне мислення (на аркуші паперу написане слово «океан»)

Які асоціації викликало у вас слово ОКЕАН?

Таким чином, Тихий океан — складова частина Світового океану, велетенська природна водойма і т. ін.

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

Як ви вважаєте, чому вивчення океанів є важливим завданням засвоєння географічних знань?

IV. Вивчення нового матеріалу

Учитель. Запрошую вас до співпраці в експедиції з вивчення Тихого океану (робота з довідником учня — план вивчення океану).

1.Завдання. На основі зібраних даних довести, що природа Тихого океану є дуже різноманітною. З’ясувати причини її різноманітності. Кожен з вас на уроці збере факти й збагатить свої знання про особливості природи Тихого океану.

2.Самостійна робота в групах

Перша група — «Географи»

Особливості географічного положення океану щодо екватора і нульового меридіана.

Береги яких материків омиває?

Де проходять межі між океанами?

Яка протяжність океану з півночі на південь і з заходу на схід по екватору? (Відстань визначте в градусах і кілометрах: 1° дуги меридіана = ? км; 1° дуги екватора = ? км.)

Друга група — «Історики»

Коли розпочалося вивчення Тихого океану?

Який внесок у вивчення океану зробив Фернан Маґеллан?

Хто ще досліджував океан і коли це було?

Який внесок у вивчення океану зробили наші співвітчизники?

Які дослідження проводилися й проводяться протягом XX–XXI століть?

14

Усі уроки географії. 7 клас

Третя група — «Геоморфологи»

Яку тектонічну будову має дно Тихого океану?

Які особливості має рельєф дна: шельф, улоговини, підняття, ­хребти?

Які пересічні й найбільші глибини зафіксовано в Тихому океані?

Четверта група — «Кліматологи. Фізики. Хіміки»

В яких кліматичних поясах розташований Тихий океан?

В яких напрямах змінюється температура води в океані?

Які особливості циркуляції атмосфери над океаном і які це має наслідки?

Які найбільші теплі й холодні течії утворилися в океані? Які фізичні й хімічні властивості мають води Тихого океану?

Випереджувальні завдання:

Фізики. На уроках природознавства ми неодноразово говорили про своєрідність розширення води. Під час нагрівання від 0 до 4 °С об’єм води зменшується. Ця властивість води відіграє надзвичайно велику роль у житті на Землі. У Тихому океані в прибережних районах на північ і на південь від помірних кліматичних поясів восени, коли верхні шари води починають охолоджуватися, вони стають щільнішими й опускаються на дно. На їх місце знизу піднімається тепліша вода. Але таке переміщення відбувається лише до того часу, поки температура води не знизиться до 4 °С. При подальшому зниженні температури верхні шари води не стискуються і не будуть опускатися. Тому у високих широтах верхні шари води Тихого океану замерзають і перешкоджають промерзанню води до дна. По всій акваторії океану відбувається таке ж перемішування води, що сприяє нагріванню верхніх шарів. Це явище відбувається завдяки конвекції (з латинської — перемішування). Вода з поверхні океану випаровується, й у верхніх шарах атмосфери пара охолоджується, перетворюється на воду, яка сприяє утворенню атмосферних опадів. Постійно діючі вітри переносять вологі повітряні маси на узбережжя материків, що омиваються Тихим океаном.

Хіміки. Хімічні властивості води океану полягають у тому, що вони мають здатність розчиняти в собі хімічні речовини. Вода Тихого океану має гірко-солоний смак. Це можна пояснити тим, що в ній розчинені солі та хімічні елементи. Вміст солей у воді океану становить понад 5 % маси всієї води. Найбільше у воді розчинено солей натрію, калію, магнію, кальцію. Наприклад, частка солей натрію (кухонної солі) у Тихому океані становить 1,89 % від загальної маси води. Солоність води становить від 35 ‰ в прибережних екваторіальних водах і до 11–15 ‰ в субарктичних та субантарктичних водах.

Розділ I. Океани

15

 

 

V. Закріплення вивченого матеріалу

Розв’язання тестових завдань із взаємоперевіркою.

Тести (1 завдання — 2 бали)

1.Площа Тихого океану складає:

а) 178,7 млн км2;  б) 180 млн км2;  в) 177,8 млн км2.

2.Кількість материків, береги яких омиває Тихий океан:

а) 6;  б) 5.

3.Причина, що зумовила утворення океанічних течій: а) циркуляція атмосфери;  б) тектонічна будова дна.

4.Найглибша западина світу:

а) Перуанський жолоб;  б) Маріанський жолоб.

5.Обмілина, що утворилася в Тихому океані внаслідок життєдіяльності коралових поліпів:

а) кораловий риф;  б) коралове море.

6.Води Тихого океану замерзають...

а) по всій акваторії;  б) у високих північних і південних широтах.

VI. Домашнє завдання

Опрацювати текст підручника.

Підготувати додатковий матеріал про природу та особливості ­Океанії.

Скласти кросворд про Тихий океан з використанням сьогоднішніх понять та географічних назв.

VII. Підсумок уроку

Дайте оцінку уроку, використовуючи слова: мені сподобалось..., я ді-

знався(лась)..., я зрозумів(ла)...

Додатковий матеріал до уроку

Найвища температура води в океані — 404 °С була зареєстрована американським науково-дослідним підводним човном біля гарячого джерела в 480 кілометрах від західного узбережжя Північної Америки. Нагріта до такої високої температури вода не перетворювалася на пару внаслідок високого тиску, оскільки джерело знаходилося на значній глибині.

Кваджалейн — найбільший атол у світі. Він входить до складу Маршаллових островів і знаходиться в центральній частині Тихого океану. Його тонкі коралові рифи завдовжки 283 км, закруглюючись, утворюють лагуну площею 2850 км2.

16

Усі уроки географії. 7 клас

Острів Фукуто-Куоканоба був відкритий в січні 1986 року. Він утворився з лави біля острова Іводзіма в Тихому океані. Острів має довжину 650 м, ширину — 450 і підноситься на 12 м над рівнем моря.

Сильним було виверження вулкана Кракатау, що є вулканічним островом і розташований в Зондській протоці між островами Суматра і Ява. Виверження відбулося вранці 27 серпня 1883 року. Морською хвилею, піднятою їм, було знесено 163 селища. При цьому загинуло більше 36 тисяч чоловік. Камені, викинуті з кратера вулкана, злетіли на висоту 55 кілометрів (!), а вулканічний попіл, що рознісся на відстань більше 5 тисяч кілометрів, осідав протягом 10 днів. Сила цього жахливого виверження в 26 разів перевищувала силу вибуху наймогутнішої водневої бомби!

Один з найбільших діючих вулканів — це Мауна-Лоа («Довга гора») на Гаваях. Кратер вулкана має площу більше 10 квадратних кілометрів і глибину 150–180 метрів. Вулкан піднімається на висоту 4168 метрів над рівнем моря. В середньому він вивергається один раз на три з половиною роки.

Найшвидший морський ссавець — косатка. В 1958 р. при спостереженні за касаткою в північно-східній частині Тихого океану було встановлено, що вона пливе із швидкістю 55,5 км/год.

Найважчий ссавець — блакитний кит. Самка блакитного кита вагою 190 т і завдовжки 27,6 м була спіймана у водах Антарктики 20 березня

1947 р.

Найкрупніший зубастий ссавець — кашалот. Нижня щелепа кашалота завдовжки 5 м, виставлена в Британському музеї, належала самцю, довжина тіла якого, як вважається, досягала 25,6 м. Щонайдовший точно зміряний кашалот, що досягав 20,7 м в довжину, був спійманий влітку 1950 р. поблизу Курильських о-вів, в північно-західній частині Тихого океану.

Урок № 6 (варіант Б)

Тема. Тихий океан. Загальні відомості. Тихий океан — найбільший океан Землі.

Географічне положення, історія дослідження, особливості будови дна, клімату та вод океану

Мета: поглибити і систематизувати знання учнів про особливості природних комплексів Тихого океану як найбільшого океану Землі, сформувати в учнів уміння складати характеристику географічного по-

Розділ I. Океани

17

 

 

ложення океану, удосконалювати картографічні навички, дати знання про історію дослідження Тихого океану.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: фізична карта півкуль, картини природи океанів, картини із зображенням ресурсів океану, підручники, атласи, контурні карти.

Опорні та базові поняття: гідросфера, світовий кругообіг води, океан, материк, світовий океан, море, протока, затока, острів, півострів.

Географічна номенклатура: моря: Берінґове, Охотське, Японське, Жовте, Південнокитайське, Філіппінське, Коралове, море Фіджі, Тасманове; протоки: Берінґова, Маґелланова, Дрейка; Панамський канал; жолоби: Алеутський, Маріанський, Філіппінський; течії: теплі — Північна та Південна Пасатна, Міжпасатна протитечія, Куросіо, Північнотихоокеанська; холодні — течія Західних Вітрів, Каліфорнійська, Перуанська.

Зміст уроку

I. Організаційний момент

Прийом «Аукціон»

Учні називають та показують на карті географічні об’єкти океану (хто називає і показує більше — отримує додаткові бали).

Визначення мети та завдань уроку (учні виконують цю роботу само-

стійно під керівництвом учителя).

II. Актуалізація опорних знань

Евристична бесіда

Що ми називаємо Світовим океаном? З яких частин він склада­ ється?

Покажіть на фізичній карті півкуль відомі вам океани.

Пригадайте, що є межею поділу Світового океану на окремі частини.

Яке значення має Світовий океан для людства?

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

Учитель. Шановні океанографи, дозвольте саме так називати вас сьогодні і на багатьох наступних наших уроках, бо саме так називають людей, які вивчають моря і океани планети Земля. На попередніх уроках ви пригадували та вивчали загальні закономірності існування природи Землі. Зараз ми відкриваємо нову сторінку, новий розділ у книзі знань про нашу планету і присвячується він надзвичайно цікавій темі — «Океанам». Знання, які ви вже маєте, допоможуть вам більш детально вивчити

18

Усі уроки географії. 7 клас

особливості кожного океану та розуміти його значення для життя планети, її природних процесів і людства. А почнемо ми цій розділ з вивчення Тихого океану, який має ще і таку назву, як «Великий». А чому так, про це ви дізнаєтеся трішечки пізніше.

IV. Вивчення нового матеріалу

1.Розповідь учителя. Знайомство з планом характеристики океану та загальна характеристика океану.

2.Завдання для груп учнів. За допомогою додатка № 1 на с. 350 підручника та карт атласу с. 16–17 скласти письмово на аркуші паперу характеристику географічного положення Тихого океану.

3.Складання хронологічної таблиці дослідження Тихого океану.

Періоди

Тривалість

Події

І період

З найдавні-

Відкриття Васко Больбоа «Південного моря»;

 

ших часів до

отримання Тихим океаном своєї сучасної на-

 

1804 р.

зви; роль Ф. Маґеллана у вивчені Тихого

 

 

океану;

 

 

поширення уявлень про Тихий океан завдяки

 

 

плаванням Ф. Дрейка, А. Тасмана;

 

 

встановлення С. Дежньовим зв’язку між Пів-

 

 

нічним Льодовитим океаном і Тихим;

 

 

роль у вивчені океану В. Берінґа, М. Гвоздєва,

 

 

О. Чирикова;

 

 

вивчення центральної та південної частин Ти-

 

 

хого океану Д. Куком

ІІ період

1804–1873 рр.

Вивчення фізичних властивостей вод Тихого

 

 

океану, початок глибоководних досліджень:

 

 

експедиції І. Крузенштерна та Ю. Лисянсько-

 

 

го, О. Коцебу;

 

 

вивчення південної частини акваторії океану

 

 

експедицієй Т. Беллінсґаузена та М. Лазарєва

ІІІ період

1873 р.—

Проведення комплексних океанологічних дослі-

 

сучасність

джень спеціальними експедиціями та береговими

 

 

станціями

4.Практична робота № 2 Нанесення на контурну карту географічної номенклатури Світового океану (початок)

5.Продовження роботи в групах. Прийом «П’ять речень».

Завдання. За допомогою п’яти речень сформулюйте головні думки про:

І група — рельєф дна Тихого океану; II група — клімат;

IIІ група — води.

Розділ I. Океани

19

 

 

V. Закріплення вивченого матеріалу

Бесіда

Назвіть особливості географічного положення Тихого океану.

Яких видатних дослідників Тихого океану ви знаєте?

Які риси притаманні рельєфу дна цього океану?

В чому полягають кліматичні особливості Великого океану?

Як розподіляється життя в товщах вод Тихого океану?

VI. Підсумок уроку

Заключне слово учнів, до якого їх приводить учитель:

Тихий океан — найбільший океан планети.

Вивченням Тихого океану людство займається з давніх-давен.

Розташування Тихого океану майже в усіх географічних поясах впливає на надзвичайне видове різноманіття природи.

Життя в Тихому океані підпорядковане закону широтної зональ­ ності.

Тихий океан має надзвичайно різноманітні й багаті ресурси.

VII. Домашнє завдання

Опрацювати текст підручника.

Позначити на контурній карті об’єкти номенклатури.

Скласти кросворд за вивченою номенклатурою.

Додатковий матеріал до уроку

Найвища зареєстрована морська хвиля мала висоту 34 м від підошви до гребеня. Її зміряли з корабля, що йшов з Маніли на Філіппінах в американське місто Сан-Дієґо в ніч з 6 на 7 лютого 1933 року. В цей час бушував ураган, швидкість якого досягала 126 км/год.

Найвища сейсмічна хвиля цунамі (японське слову «цу» означає «що, переливається через край», а «намі» — «хвиля») спостерігалася біля острова Ісі-ґакі біля Японії 24 квітня 1771 року. Її висота досягала 85 м. Вона розкидала 750 тонн коралів на відстань більше 2,5 кілометра. Ця величезна хвиля рухалася з швидкістю 750 км/год.

100 тисяч років тому на узбережжя Гавайських островів обрушилася океанська хвиля заввишки до 300 м. На думку вчених, вона виникла внаслідок падіння гігантського метеорита або в результаті виверження підводного вулкана.

20

Усі уроки географії. 7 клас

Урок № 7 (варіант А)

Тема. Океанія. Особливості фізико-географічного положення. Острови, їх походження. Заселення Океанії. Сучасне населення і країни в Океанії. Проблема забруднення вод Тихого океану. Екологічні проблеми Океанії

Мета: познайомити учнів з особливостями географічного положення Океанії, сформувати уявлення про походження островів, що входять до складу Океанії, їх заселення, дослідження і розвиток, розвивати пізнавальний інтерес до вивчення інших народів та їх культури.

Обладнання: шкільні географічні атласи, карта півкуль, науково-пі- знавальний фільм «Міклухо-Маклай на острові Нова Ґвінея», слайдиілюстрації природи Океанії (для мультимедійної дошки).

Тип уроку: вивчення нового матеріалу Опорні поняття: коралові, материкові, вулканічні острови, атол.

Географічна номенклатура: острови Полінезії, Меланезії, Мікронезії.

Зміст уроку

I. Організаційний момент

Прийом «Аукціон»

Учні називають та показують на карті географічні об’єкти океану (хто називає і показує більше — отримує додаткові бали).

Визначення мети та завдань уроку (учні виконують цю роботу самостійно під керівництвом учителя).

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Міні-бесіда з учнями з теми «Тихий океан»

Згадайте особливості географічного положення Тихого океану.

Які особливості обрису берегів має океан?

Що цікавого з історії дослідження океану ви знаєте?

Назвіть та покажіть на карті теплі та холодні течії океану.

IIІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Учитель. Після вивчення теми «Тихий океан» ви зрозуміли, наскільки важливим для розвитку науки і суспільства є вивчення особливостей материків і океанів, їх структури, географічного положення, розташу-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]