Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PSIKhOFIZIOLOGIYa.docx
Скачиваний:
231
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
115.86 Кб
Скачать

20. Класифікація емоцій.

Емоції –Це особливий клас психічних процесів і станів, що відображається у формі безпосередніх переживань, стрес, горе значимо діючий на індивід стимулів і ситуацій.

  1. Стенічні – це емоції переживання, які виявляються у підвищеному збудженому стані, радісному схилюванні, підвищеній бадьорості. Їх переживання супроводжуютьться змінами у діяльності організму, відчувається приплив енергії. Астенічні – негативні емоційні переживання, пригніченості,сум.

  2. нижчі (елементарні ), які пов’язані з потребами людини і вищі емоції, які пов’язані із задоволенням соціальних потреб.

  3. Інстинктивні та гомеостатичні

  4. Вроджені та набуті

  5. Додатні та від*ємні

За тривалістю та ступенем вираження

  • Емоції настрою

  • Пристрасті

  • Афекту

21. Класифікація емоційних станів.

Амбівалентні емоції - складний сеперечливий емоційних стан людини, в якому поєднані 2 емоційні переживання,що що зумовлені подвійним ставленням до іншої людини,предмета чи явища(страждання,ревнощі).

Емоції по тривалості і степені виразності: емоції настрою, пристрасті і афекту. Настрій — найпоширеніший емоційний стан, що характеризується слабкою інтенсивністю, тривалістю, іноді невизначеністю та неясністю переживань. Пристрасть — виразне, визначене, сильне, глибоке, тривале, усвідомлене емоційне переживання. Воно активізує діяльність людини, підпорядковує собі всі її думки та вчинки, мобілізує на подолання перешкод, на досягнення поставленої мети. Пристрасть до улюбленої справи (наприклад, до спорту, до музики) дозволяє досягти значних успіхів, пристрасть до боротьби (у широкому значенні цього слова) породжує мужність. Однак пристрасть може не лише формувати особистість, але й зруйнувати її (наприклад, пристрасть до азартних ігор, алкоголю, наркотиків)..

Афект — емоційне переживання, що характеризується різко вираженою інтенсивністю та відносною короткочасністю. Це вже не радість, а захоплення; не горе, а відчай; не страх, а жах; не гнів, а лють

22. Класифікація стресорів.

Системна реакція організму на будь-який біологічний, хімічний, фізичний, психологічний вплив, яка має пристосовне значення, називається стресом (від англ. stress — тиск, напруження). Стресори – це чинники,які викликають стрес. Стресори можуть бути різними,але вони зумовлюють в організмі однакову за іормоюбіологічну реакцію,яка є неспецифічною. Стресои бувають: фізіологічні і психологічні. Фізіологічні стресори безпосередньо впливають на тканини тіла:біль,холод,навантаження,висока температура. Психологічні – це стимули,які сигналізують про біологічну або соціальну значущість подій. Психологічні стресори впливають на нервові структури: переживання, образи, складні завдання, суміжність 2 професій,конфлікти.

23. Класифікація стресорів. Стресова реакція.

Залежно від характеру і специфічності виникнення стресу фактори ризику його виникнення умовно поділяють на дві групи: біолого-психологічні і соціально-виробничі. Стресори поділяються на 2 групи в залежності від характеру і специфічності виникнення: - біологопсихологічні чинники – конституційно спадкові,які визначаються особливостями стану ендокринної гуморальної системи. До психологічних відносимо осіб для яких властиві риси характеру, які сприяють формуванню нервового напруження, дипресії, самооцінці,конфліктність, нерозділене кохання, хронічна тривожність, агресивність. - соціально виробничі,до яких належать соціальні зміни: хронічна стомленість,катастрофа. У разі схильності людини до якогось захворювання воновиникає при стресі майже завжди. В процесі еволюції стикаючись з труднощами організм виробив такі основні типи реагування: -активний(бородьба); -пасивний (втечі з труднощів); -компромісний (терпіння). Якщо особа знаходиться в стані крайнього стресу, то вона буде реагувати на ситуацію за ознакою «битва або втеча».Синдром «втечі» проявляється тоді, коли людина намагається піти від загрозливої ситуації. Реакція «битви» дозволяє пристосуватися до нового навколишнього середовища. 24. Класифікація стресу.

Стрес- це функціональний стан організу, що виник, як наслідок зовнішніх негативних впливів на його психічні функції та нервові процеси ( за Сельє). Стрес- це специфічна відловідь організму на будь-яку предявну йому вимогу являє собою напруження всіх захисних сил організму, мобілізацію його ресурсів. Пропонуємо, як один з варіантів, наступну класифікацію видів стресу (на основі класифікації В. А. Бодрова): 1. Психологічний:(- Внутрішньоособистісний;- Міжособистісний;- Особистісний (пов'язаний з проблемами в особистому сфері людини);- Посттравматичний (пов'язаний з перенесеною людиною важкої психічною травмою);- Інформаційний (пов'язаний з надлишком або нестачею сприймається людиною інформації). 2. Фізіологічний: (Стрес може виникнути в результаті поганих фізичних умов (температурний режим, недолік освітлення, надмірний шум). 3. Професійний: (пов'язаний зі складнощами, що виникають в процесі виконання професійної діяльності). 4. Фінансовий: (пов'язаний з фінансовими труднощами, кризами). 5. Екологічний: (відбиває несприятливий вплив забрудненого навколишнього середовища на людину). 6. Природний: (причиною є стихійні лиха). 7. Громадський:( війнами, безробіття, регіональні конфлікти).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]