Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PSIKhOFIZIOLOGIYa.docx
Скачиваний:
231
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
115.86 Кб
Скачать

9.Домінантно-мотиваційні настанови,цілісна просторово-часова інтеграція у психофізіологічній підготовці.

Принцип домінантно-мотиваційної настанови при конструюванні педагогічного процесу фізичної підготовки визначає:• тривалість спрямованості засобів фізичної підготовки;• активізацію мотивації на виконання певних вправ і навантажень;• відповідність педагогічних впливів (поетапно) кінцевій цільовій діяльності.Використовувати засоби фізичної підготовки потрібно так, щоб уникнути одночасного паралельного домінування педагогічних процесів.Принцип просторово-часової інтеграції передбачає таке фор¬мування засобів фізичного впливу на організм і послідовність їх чергування, які забезпечують утворення певного адаптаційного комп¬лексу змін в організмі. Згідно з цим принципом просторово-часові характеристики, які використовують у фізичній підготовці, відповідають системі психофізіологічної підготовки. Іншими словами, визначаються обсяги і структура загальної, спеціальної і профілактичної фізичної підготовки.

10.Еволюційна теорія емоцій ч.Дарвіна.

Еволюційна теорія емоцій Ч. Дарвіна. Перші уявлення про мозкові механізми емоцій формувалися під впливом еволюційної теорії Ч. Дарвіна. Проведений ним аналіз показав, що емоції в поведінці ссавців відіграють регуляторну роль. Емоційні виразні рухи тварин (страху, погрози, радості, підкорення) є проявом інстинктивних дій і відіграють роль біологічно значу¬щих сигналів для тварин як свого, так і інших видів. Багато емоційних реакцій є природженими і виявляються з моменту народження. При цьому в регуляції емоцій важливе значення відіграє зворотний зв'язок - посилення емоцій пов'язане з їх вільним зовнішнім виразом, а придушення зовнішніх ознак емоцій послабляє їхню силу.

11. Електроенцефалограма.

Електроенцефалограма.- дослідження сумарної електричної активності великої кількості нейронів головного мозку. сумарна активність характеризує стан кори головного мозку в цілому і в окремих частинах. Основною властивістю активності є періодична зміна у часі,яка називається ритмічною організацією.

Альфа(10-12 Гц)- спостерігається у стані спокою,монотонної роботи,медитації. Відсутній у незрячих або у людей з атрофованим зоровим нервом.

Різновидами є Κ і Μритми.

К –ритм схожий на альфа по частоті. Реєструється при придушенні альфа – ритму в скроневій області в процесі розумової діяльності.

М-ритм проявляється при пропріоцептивних і тактильних відчуттях. Спостерігається у незрячих.

β-ритм (15-30Гц). Збільшується при зростанні фізичного або розумового навантаження та посилених емоційних переживань. Діє індикатором найвищого рівня бадьорості.

Гамма-ритм (до 30 Гц) спостерігається при вирішенні задач,які вимагають максимального зосередження уваги ,а також навчання.

θ-ритм(4-8 Гц) високий рівень прояву є патологією. Проявляється у неврівноважених,агресивних людей,з утрудненою соціальною адаптацією і психопатичними рисами.

Δ-ритм (1-4 Гц) спостерігається при деяких формах стресу і втомі від тривалої розумової роботи. Характерний для інфантильних людей,новонароджених і з слабкою НС.

Σ-ритм(10-16Гц)- один з основних і найбільш чітко виражених елементів спонтанної ЕЕГ, реєстрований в фазі природного сну. з'являється в початковій стадії повільного сну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]