Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PSIKhOFIZIOLOGIYa.docx
Скачиваний:
231
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
115.86 Кб
Скачать

12. Електроенцефалограма. Артефакти.

Електроенцефалограма.- дослідження сумарної електричної активності великої кількості нейронів головного мозку. сумарна активність характеризує стан кори головного мозку в цілому і в окремих частинах. Основною властивістю активності є періодична зміна у часі,яка називається ритмічною організацією.

Артефакти на ЕЕГ поділяються на дві групи – фізичні і фізіологічні.

Фізичні артефакти обумовлені порушеннями технічних правил реєстрації ЕЕГ. Зазвичай це перешкоди від електричних полів, які створюються пристроями промислового електричного струму. Вони легко розпізнаються, оскільки являють собою синусоїдальні коливання частотою 50 Гц 

Іноді мають місце артефакти від електромагнітних завад, створених спалахами світла фотостимулятора . Їхня амплітуда не залежить від частоти мигтіння і набагато перевершує амплітуду власних коливань ЕЕГ.

Фізіологічні артефакти пов'язані з проявами життєдіяльності організму і мають такі причини:

  • потенціали, обумовлені діяльністю м'язів, – електроміограма (ЕМГ)

  • електричні потенціали, пов'язані з рухом очей, – електроокулограма (ЕОГ)

  • потенціали електрокардіограми (ЕКГ)

  • електричні потенціали, викликані ковтальними рухами

  • електричні потенціали, пов'язані зі змінами фізіологічного стану шкіри

  • 13.Електроокулограма.

Електроокулограма (ЕОГ) характеризує електричну активність очних м'язів. Зазвичай використовується роздільна реєстрація вертикальних і горизонтальних рухів очей. При цьому знак потенціалу ЕОГ вказує напрямок переміщення погляду, а його величина - кут переміщення. ЕОГ застосовується для аналізу роботи зорової системи людини із засобами відображення інформації, для аналізу розподілу і переключення уваги оператора в процесі роботи та інших цілей. Електроокулографія — методика реєстрації рухів ока, в основуі якої покладено дипольну властивість очного яблука (роговиця має позитивний заряд щодо сітківки). У зв'язку з тим, що електрична й оптична осі очей збігаються, то записана електроокулограма пока­зує напрямок погляду. При русі ока змінюється напрямок електрич­ної осі ока, а це зумовлює зміну потенціалу, що й реєструється за допомогою методики електроокулографії. Для запису застосовуються чотири відвідні електроди, що не по­ляризуються, з електропровідною пастою. їх накладають на знежи­рену шкіру біля скроневих кутів обох очних щілин, а також посере­дині верхнього і нижнього краю однієї очної ямки. Перші два елек­троди реєструють горизонтальні рухи ока, інші два — вертикаль­ні. Потенціали від електродів кожної пари підсилюються, а потім записуються чи подаються на комп'ютер. Цей метод дає змогу реєструвати не тільки напрямок зміщення погляду, а й значення кута такого зміщення. З огляду на той факт, що рухи очей спричинюють артефакти на ЕЕГ, то в психофізіології запис біоелектричної активності мозку обов'язково проводиться із записом електроокулограми.

14.Загальна характеристика функціональних станів

  • Поняття "функціональний стан" було введено, насамперед, для характеристики стану людини, пов'язаного з виконанням певної діяльності. Таким чином, це поняття було відокремлено від різних станів, які до виконання діяльності відношення не мають.. Функціональний стан є неодмінною складовою будь-якої діяльності. А ефективність діяльності завжди залежить від функціонального стану.

  • Функціональний стан є результатом динамічної взаємодії організму із зовнішнім середовищем, який характеризується проявами якостей і властивостей організму людини, які прямо або опосередковано визначають її діяльність. Цей стан залежить від багатьох факторів: мотивації, змісту праці, рівня сенсорного навантаження, вихідного рівня активності нервової системи, індивідуальних властивостей вищої нервової діяльності. Так, люди із сильною нервовою системою менш стійкі до монотонічної праці і в них раніше за слабких знижується рівень активності нервових процесів. На формування функціонального стану людини значно впливає адекватність виконуваної діяльності.

  • Існує декілька підходів до визначення функціонального стану. Функціональний стан визначають як:

  • ♦фізіологічнийстанорганізмуійогосистем (будь-якийстанєфункціональним, тобтовідбиваєрівеньфункціонуванняорганізмувціломучиокремихйогосистемах, атакожсаме виконує функції адаптації до даних умов існування);

  • ♦фоновуактивністьцентральноїнервовоїсистеми, щосупроводжуєтучиіншудіяльність; прицьомузмінифункціональногостанузалежатьнетількивідзбудливостіголовногомозку, айвідйогореактивності, лабільності та інших властивостей;

Останнє визначення можна конкретизувати за допомогою двох підходів:

1) функціональний стан визначається як комплекс взаємопов'язаних фізіологічних реакцій;

2) функціональний стан оцінюється за результатами трудової діяльності людини і розглядається як цілісна багатокомпонентна характеристика зовнішніх поведінкових та внутрішніх функцій організму людини, за допомогою яких можна оцінити властивий їй у даний момент рівень активності вищих психічних функцій та фізіологічних систем, що зумовлюють виконання трудової діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]