Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PSIKhOFIZIOLOGIYa.docx
Скачиваний:
231
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
115.86 Кб
Скачать
  • 16. Зв’язок психофізіології з іншими науками.

Психофізіологія - природно-наукова гілка психологічного знання, тому необхідно визначити її положення по відношенню до інших дисциплін тієї ж орієнтації: - фізіологічній психології; - фізіології вищої нервової діяльності; - нейропсихології. Психофізіологія розвивається в нерозривному зв’язку із психологічними науками, насамперед із загальною психологією, яка вивчає основні психологічні закономірності, визначає теоретичні засади, принципи та методи психологічної науки. У зв’язку психофізіології із суспільно-філософськими науками важливим є її взаємний вплив із філософією. Психофізіологія пов’язана не лише з фундаментальними природничими та суспільними науками, а й із конкретними науково-практичними комплексами. У медичних науках необхідність застосування даних психофізіології виникає під час дослідження більшості проблем здоров’я, що, зокрема, простежується у клінічній психофізіології.

17.Зв’язок психофізіології з іншими галузями психологічного знання.

Психофізіологія - природно-наукова гілка психологічного знання, тому необхідно визначити її положення по відношенню до інших дисциплін тієї ж орієнтації:

о фізіологічній психології;

о фізіології вищої нервової діяльності;

о нейропсихології

Найбільш близька до психофізіології - фізіологічна психологія, наука, що виникла в кінці XIX століття як розділ експериментальної психології. Термін "фізіологічна психологія" був введений В. Вундтом для позначення психологічних досліджень, що запозичують методи і результати досліджень у фізіології людини. В даний час фізіологічна психологія розуміється як галузь психологічної науки, що вивчає фізіологічні механізми психічної діяльності від нижчих до вищих рівнів її організації. Таким чином, завдання психофізіології і фізіологічної психології практично збігаються, і в даний час відмінності між ними носять в основному термінологічний характер.

За визначенням, нейропсихологія - це галузь психологічної науки, що склалася на стику декількох дисциплін: психології, медицини (нейрохірургії, неврології), фізіології, - і спрямована на вивчення мозкових механізмів вищих психічних функцій на матеріалі локальних уражень головного мозку.

Нарешті, слід вказати на співвідношення фізіології ВНД і психофізіології. Вища нервова діяльність (ВНД) - поняття, введене І.П. Павловим, протягом багатьох років ототожнювалося з поняттям "Психічна діяльність". Таким чином, фізіологія вищої нервової діяльності була фізіологією психічної діяльності, або психофізіологією.

Таким чином, сучасна психофізіологія як наука про фізіологічні основи психічної діяльності і поведінки, є область знання, яка об'єднує фізіологічну психологію, фізіологію ВНД, "нормальну" нейропсихологию і системну психофізіологію.

18. Зміст психогігієни та психопрофілактики. Психорегуляція.

Психогігієною зазвичай називають науку про забезпечення, збереження і підтримку психічного здоров’я. Виділяють вікову психогігієну: дитинства, юнацтва, зрілого віку (до неї включають психогігієну праці), психогігієну людей похилого віку. Психогігієну діяльності: психогігієну розумової і фізичної праці, психогігієну навчання і виховання, психогігієну спортивну, інженерну, військову. Також виділяють психогігієну побуту і сімейних стосунків і багато інших. Психопрофілактика являє собою розділ загальної профілактики. Психопрофілактичні заходи спрямовані на попередження виникнення психічних захворювань. Не лише профілактика психічних захворювань, а й особистісних і професійних криз, що можуть бути наслідком деформуючого впливу професійної діяльності чи деформованого спеціаліста. Психопрофілактичні заходи можна розділити на три рівні: -Первинна (початкова) психопрофілактика. Система профілактичних заходів має бути спрямована на вивчення психотравмуючих факторів. -Вторинна психопрофілактика полягає у контролі за неускладненням чи в попередженні негативних наслідків вже наявного психічного розладу чи психологічної кризи. Третинна психопрофілактика – система заходів, спрямованих на попередження втрати працездатності і соціальної адаптації при психічних розладах, психогенних захворюваннях, професійних та особистісних кризах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]