Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moskalets_1.docx
Скачиваний:
149
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
109.54 Кб
Скачать

60)Екстирпації головного мозку людини.

Екстрипації – руйнування різних ділянок мозку – поранення травми, крововиливи, пухлини. Залежно від зони ураження виникали певні порушення психічних функцій , наприклад, потилиця – зір – це дозволило приблизно визначити локуси різних психічних феноменів.

61)Вживлені електроди. Експерименти Гесса і Олдса. «Рай» і «Пекло»

Вживлення електродів – як метод вивчення локалізації психічних функцій у головному мозку. 1924р. Цюрік Гесс – дослідник вводив у гіпоталамус котів трубочки, через який вводив фізіологічний розчин, подразнюючи у такий спосіб мозкові центри. Це викликало фізіологічні реакції та емоції. Цей метод підхопили, тобто він розвивався, але трубочки замінили електродами. Джеймс Олдс використовував цей метод у експериментах із щурами. Одного разу електрод випадково посунувся трішки далі від того місця куди Олдс планував його ввести. Коли він послав імпульси, він помітив, що тварина не зазнає невдоволення, не намагається втікти, а немов насолоджується. Олдс посадив цю тварину у клітку з важелем, натисканням на який пускався струм у цей електрод. Шляхом спроб і помилок щур зробив це. З цього моменту її неможливо було відірвати від важеля нічим. У темпі 1-2 натискання/с. цілодобово вона тиснула на важель аж поки вона не падала у цілковитій знемозі. Олдс зрозумів – на дроті рай. Вочевидь, самоподразненням цієї точки мозку викликає насолоду. Невдовзі він знайшов такі точки у багатьох особин. Вони робили те саме, картина та сама. Відривались від важеля аби трішки поїсти. Олдс назвав їх електроманами. Вони мали чудовий вигляд, шерсть лоснилісь, рухи енергійні, не худли від цього, але інші особини з групи електроманів не любили, відганяли від себе, проявляли агресію. Олдс зробив висновок, що збудження центрів насолоди стимулює літальні, життєві сили та енергію організмів. Олдс вивчив мозкові центри насолоди сотень щурів і склав емоційну карту щурячого мозку. Приблизно 60% його маси емоційно нейтральні. Центри насолоди, які він назвав Рай = 35% знаходяться блище до внутрішньої мозкової порожнини. Найбільше скупчення райських точок біля основи головного мозку, там де мозковий стовбур переходить у головний мозок і має хрестоподібну форму. Під самим Раєм знаходиться Пекло, яке має клиноподібну форму і займає 5% мозку щура, також знайдений випадково. Електростимуляція Пекла викликає страждання тварини, якщо натиснення на важель вимикає струм, що надходить у Пекло. Тварина знайшовши цей важель поводиться так, ніби збуджує свій Рай. Відсутність страждання – це вже насолода!

63. При ЕЕГ за допомогою електродів, закріплених у різних крапках (число і розкладання крапок визначаються цілями дослідження) на голові пацієнта, реєструють різницю потенціалів, що змінюються з часом які відбивають, електричну активність кліток головного мозку. Електроенцефалографія застосовується з метою діагностики різних видів патології центральної нервової системи, зокрема, травм мозку, епілепсії, психічних розладів, порушення сну. У випадку пухлин мозку ЕЕГ дозволяє судити про локалізацію пухлини. Функціональна діагностика мозку може проводитися шляхом порівняння електроенцефалограм до і після прийняття пацієнтом визначених лікарських препаратів.

64. Психотро́пна речовина́ (або психоакти́вна речовина́) — лікарський препарат, який діє на протікання психічних процесів у центральній нервовій системі людини, і таким чином може впливати на її свідомість, настрій тощо. Такі препарати застосовуються переважно у психіатричній практиці при порушеннях психічних функцій та розладах центральної нервової системи хворого.

ці препарати впливають на психіку та психомоторні процеси, ними іноді зловживають та використовують для досягнення певного психічного стану — надзвичайного збудження, приємної дрімоти тощо. Психотропні препарати, які вживаються без призначення лікарем, є наркотиками та становлять небезпеку для здоров'я, оскільки можуть викликати стан залежності та зруйнувати не лише психіку, але й фізичне здоров'я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]