Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lisoznavstvo.docx підручник.docx
Скачиваний:
848
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.65 Mб
Скачать

Відношення деревних порід до багатства грунту (за п.С. Погребняком, 1968)

Вибагливість до грунту

Види деревних порід

Оліготрофи (маловибагливі)

Ялівець, сосна гірська, сосна звичайна, береза повисла, акація біла, сосна чорна

Мезотрофи (середньовибагливі)

Береза пухнаста, осика, сосна Веймутова, модрина сибірська, горобина, берека, верба козяча, дуб північний, дуб скельний, дуб звичайний (пізня форма), вільха чорна, каштан їстівний, дуб звичайний (рання форма)

Мегатрофи (вибагливі)

Клен гостролистий, клен явір, граб, бук, ялиця, осокір, клен польовий, бархат амурський, верба біла, верба ламка, ільм, ясен, горіх волоський

Деревним породам азот і зольні елементи потрібні в різних кількостях і в різних поєднаннях. Крім того, вони відрізняються за використанням поживних речовин у різні терміни вегетаційного періоду, що дозволяє лісостанам раціонально використовувати родючість грунту. Лісові насадження в загальному споживають менше елементів живлення у порівнянні з сільськогосподарськими культурами. Повернення значної частини отриманих елементів у грунт у вигляді щорічного опаду дозволяє повторно використовувати їх, тому ліси можуть рости і на бідних грунтах. Поживні речовини, використані сільськогосподарськими культурами, в основному, виносяться за межі ділянки разом із зібраним врожаєм. Саме тому лісорозведення можливе на грунтах, де вирощування сільськогоподарських рослин є проблематичним. Це підтверджує досвід залісення сильно еродованих земель, пісків, відпрацьованих кар’єрів, сільськогосподарських угідь, що непридатні для подальшого використання.

П.С.Погребняк розробив, також, класифікацію деревних порід за їх відношенням до вмісту окремих елементів, кислотності грунтового розчину та засолення грунту, в якій вони розташовані за спадаючим ступенем (табл. 14.2).

Реакція грунтового розчину залежить від наявності кислот і карбонатів і визначається кліматом, рослинністю, материнською гірською породою, грунтовими водами, рельєфом місцевості. Активна грунтова кислотність суттєво впливає на проростання насіння, ріст сходів, біологічні процеси в грунті, процеси зв’язування атмосферного азоту, нітрифікацію та ін. Занадто кисле і лужне середовище шкідливе для проростання насіння. Так, при рН нижче 2,5 і понад 9,5 насіння ялини, ялиці і бука не проростає.

Таблиця 14.2

Відношення деревних порід до вмісту у грунті окремих елементів та засолення (за п.С. Погребняком, 1968)

Групи порід

Види деревних порід

Ацидифіли (стійкі до кислої реакції грунту)

Ялина європейська, сосна звичайна, сосна кедрова сибірська, ялиця, модрина, береза, осика, горобина, каштан їстівний, граб, азалія, рододендрони

Кальцієфіли

Берест, акація біла, сосна кримська, бирючина, айлант, скумпія

Нітрофіли

Берест, тополі, деревовидні верби, черемха, бузина, бруслина європейська

Нітрофосфорофіли

Ясен, ільм, тополі, липа, дуб звичайний

Калієфосфорофіли

Каштан їстівний, клен гостролистий, граб, бук, черешня, береза, модрина, ялиця, ялина

Азотозбирачі

Акація біла, акація жовта, вільхи, софора японська, акація піщана, лох, обліпиха, аморфа, леспедеція, кущі з родини бобових

Солевитривалі

Саксаул чорний, тамарикс, лох, обліпиха, шовковиця, приморські сосни, клен татарський, берест дрібнолистий, айлант, гледичія, софора японська, акація біла, берест, груша, дуб звичайний

Ацидифіли - це рослини, що відзначаються стійкістю до кислої реакції грунту. Живий надгрунтовий покрив слугує чудовим індикатором кислотності верхніх горизонтів грунту. Індикаторами кислих грунтів є гілокомій блискучий, зозулин льон, чорниця; середньокислих – квасениця, маренка запашна, осока трясунковидна, слабокислих – герань Робертова, бальзамин, конвалія, кропива дводомна, суниці.

Кальцієфіли – це рослини, які ростуть на грунтах з підвищеним вмістом кальцію. Грунти, багаті кальцієм, відзначаються доброю аерацією, сприятливим тепловим і гідрологічним режимом, тому позитивний вплив кальцію проявляється через фізичні властивості грунтів. Карбонати, що містять кальцій відіграють значну роль у грунтотворенні, нейтралізуючи кислотність грунту. Кальцій сприяє формуванню середовища, сприятливого для життєдіяльності корисних мікроорганізмів та деяких представників мезофауни. Облігатні (абсолютні) кальцієфіли (лавр, берека) ростуть тільки на карбонатних грунтах, а факультативні кальцієфіли зустрічаються і на грунтах, де карбонати відсутні (ясен, бук, клен польовий, дуб звичайний, модрина, кизил, свидина, крушина).

Рослини, які негативно реагують на вміст кальцію у грунті, називають кальцієфобами (каштан благородний, сосна приморська, верес, чорниця, сфагнум). Значна кількість кальцію у грунті викликає у них зміни у протоплазмі, пожовтіння хвої і листя (хлороз).

Азотозбирачі, переважно представники родини бобових, відіграють важливу роль у кругообігу азоту в лісових насадженнях. Наприклад, в умовах сухих і свіжих борів та суборів головними азотозбирачами є зіновать руська, дрік красильний, конюшина альпійська, які значною мірою обумовлюють успішний ріст соснових деревостанів на бідних піщаних грунтах. Дослідження П.С. Пастернака (1953, 1955) засвідчують високу ефективність підліску з акації жовтої для підвищення продуктивності дубових насаджень. При сумісному рості вільха чорна постачає азотом ялину європейську. Всмоктуючі корені тополі, що росте поряд з вільхою, проникають у нарости на її коренях і використовують при цьому для живлення азотисті речовини, накопичені мікробами-азотофіксаторами (Г.І. Редько, 1958).

Рослини поділяють на галофіти, які витримують засолення грунту з концентрацією солі 2-6%, і глікофіти, для яких така концентрація згубна. Грунти за ступенем засолення класифікують на: солончакові, сильнозасолені, середньозасолені, незасолені. Переважна більшість дерев і чагарників негативно реагує навіть на незначне засолення грунту, особливо содою, сульфатами і хлоридами. Дуже шкідлива для деревних порід сода (Na2CO3), яка зустрічається на солончаках і солонцях і порушує фізіологічні процеси у рослин, сприяє розвитку корозії поверхні коренів. За ступенем токсичності солі можна розташувати у наступний ряд (за спадаючим ступенем): Na2CO3, NaCl, CaCl2, KCl, NaNO3, MgCl2, KNO3, Mg(HCO3), Na2SO4, K2SO4, Mg SO4. Дуб звичайний, акація біла та жовта масово всихають при концентрації розчинних солей до 0,349%. Ступінь засолення грунту визначає можливість використання деревних порід при створенні лісових і паркових насаджень та полезахисних смуг у степовій зоні.

14.4. На підставі шкали відношення деревних порід до трофності грунту та об’ємного фактичного матеріалу лісівників-типологів П.П. Серебреникова, А.А. Крюденера, Г.М. Висоцького, Є.В. Алексєєва, Д.В. Воробйова та ін. П.С. Погребняк (1968) розробив класифікацію лісорослинних умов за принципом зростання поживних речовин у грунті. Ряд місцезростань, розташованих у порядку послідовного зростання родючості грунту, П.С. Погребняк назвав трофогенним рядом, а окремі ланки цього ряду А, В, С, D – трофотопами (рис.14.1).

А – бори. Рослинність формують оліготрофи (сосна, береза, ялівці, брусниця, чорниця та ін.). Деревостани невисокої продуктивності. Борам відповідають дуже бідні грунти, як правило піщані, іноді більш глинисті, але з неглибокою ризосферою, що разом із скелетністю обумовлює їх бідність. Сюди ж відносяться і торф’яні грунти, які виникли в результаті заболочування за сфагновим (верховим) типом.

В – субори. У складі рослинності домінують оліготрофи з домішкою мезотрофів (дуб, ялина, вільха, горобина, орляк та ін.). Суборам відповідають відносно бідні за родючістю грунти – глинисті піски або піски з супіщаними і суглинистими прошарками невеликої потужності, або з більш потужними прошарками, які залягають на значній глибині. Сюди відносяться мілкі супіщані і суглинисті грунти, зокрема скелетні на гірських схилах. До цієї групи входять, також, торф’яні грунти, які утворюються в результаті заболочування за перехідним типом.

С – сугруди. До складу рослинності входять представники всіх трьох екологічних груп – оліготрофи, мезотрофи та мегатрофи, причому кращим розвитком відзначаються рослини, які відносяться до перших двох категорій трофності. Судібровам відповідають відносно багаті грунти – супіщані, рідше піщані з потужним прошарком супісків та суглинків. До цієї групи відносяться суглинки невеликої потужності (0,5-1 м). Сюди ж входять і менш родючі торф’яні грунти низинних боліт.

D – груди. У складі рослинності переважають мегатрофи. Деревостани формують мегатрофи (бук, ялиця, ясен, в’яз) і мезотрофи (дуб, ялина, вільха), а підлісок і живий надґрунтовий покрив репрезентують виключно мегатрофи. Цим лісорослинним умовам відповідають найбільш родючі грунти – суглинисті, глинисті з потужною ризосферою (понад 1-1,5 м), рідше піщані та супіщані, які підстилаються на невеликій глибині суглинками і глинами (0,5-0,7 м), доступними кореневій системі дерев. Іноді до цієї групи входять піщані та супіщані грунти з близьким заляганням від поверхні грунту горизонту мінералізованих ґрунтових вод. До цієї ж категорії відносяться і найбільш багаті грунти низинних боліт.

Рис. 14.1. Схема трофогенного ряду в лісостеповій зоні (за П.С. Погребняком)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]